Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Ολοταχώς για διπλή μάσκα! - Στο τραπέζι η παράταση lockdown στην Αττική

Η παράταση των περιοριστικών μέτρων στην Αττική για τουλάχιστον μία εβδομάδα παραμένει στο «τραπέζι»! 

«Αυτή η περίοδος είναι η πλέον επικίνδυνη για τη νόσο» τόνισε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης, επισημαίνοντας πως η πανδημία είναι «πολύπλοκο πρόβλημα», σε υγειονομικό, κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο. «Ελπίζουμε ότι θα δούμε μείωση τις επόμενες μέρες», πρόσθεσε.

Μιλώντας στο Mega, η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, σημείωσε πως οι αριθμοί της πανδημίας των τελευταίων ημερών δείχνουν σταθεροποίηση της νόσου.

https://www.youtube.com/watch?v=EkN-FV_PHFs&t=1s

Από την πλευρά του ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε ότι οι διασωληνωμένοι έχουν αυξηθεί, αλλά πρόκειται για φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, ενώ παράλληλα φαίνεται μείωση στα κρούσματα. Το ιικό φορτίο είναι σταθερό και θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του lockdown, υποστήριξε ο καθηγητής, ενώ μίλησε και σταδιακή αποκλιμάκωση.

Για το lockdown εκτίμησε ότι θα πάρει παράταση μιας εβδομάδας, ενώ για την κακοκαιρία δήλωσε πως ευνοεί την αύξηση των κρουσμάτων και τη μεταδοτικότητα του ιού. Αναφέρθηκε και στην εστίαση λέγοντας ότι πρέπει να λειτουργήσει από τον Απρίλιο στη νότια Ελλάδα και από το Μάιο στο βόρειο τμήμα της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενδεχομένως να έχουμε την επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων από 1η Μαρτίου δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, εκτιμώντας παράλληλα πως το εάν αποδίδουν τα μέτρα κι αν έχουμε σταθεροποιηθεί θα φανεί από την 10η ημέρα επιβολής του αυστηρότερου lockdown, δηλαδή σε 3 ημέρες από σήμερα.

"Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι'', είπε εντούτοις και πρόσθεσε πως παρόλα αυτά βλέποντας τι ισχύει σε περιοχές όπως η Πάτρα κι η Αχαία, όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, βλέπουμε ότι σε αυτή την φάση του πανδημικού κύματος επιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση οπότε θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, παραδέχτηκε ωστόσο πως εξίσου πιθανό είναι να χρειαστεί να γίνει μια επιπρόσθετη προσπάθεια από πλευράς μας, με παράταση του lockdown, όπως και να έχει, πράγμα που έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Εξαδάκτυλος παραδέχτηκε πως το lockdown εν προκειμένω φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα, ακριβώς γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου.

Επιπρόσθετα, εκτίμησε πως πιθανό είναι να δούμε άνοιγμα καταστημάτων με εποχικά είδη το επόμενο διάστημα, ενώ πρόσθεσε πως το πιθανότερο είναι πως φέτος το Πάσχα θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων, σε σχέση με πέρσι μην αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό. 

 

Διπλή μάσκα  

 

Σε ό,τι αφορά στη διπλή μάσκα, αύριο Παρασκευή αναμένεται να γνωστοποιήσουν την απόφασή τους οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη χρήση της. Η επιτροπή των ειδικών συνεδρίασε για το θέμα τις προηγούμενες ημέρες και αναμένεται να εισηγηθεί τις αποφάσεις της στην κυβέρνηση.

Μάλιστα είχε δημιουργηθεί και μία υποεπιτροπή για να μελετήσει το θέμα της διπλής μάσκας και της αποτελεσματικότητας της. Με βάση τα πρώτα στοιχεία οι δύο μάσκες φαίνεται ότι βελτιώνουν την προστασία φθάνοντας ακόμη και το 95%, γεγονός που ενισχύει τη θέση των ειδικών ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους πολίτες.

https://www.youtube.com/watch?v=k_pgyV0xxLo

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ