Κοινωνία

Μόσιαλος: "Θα αναπτυχθούν καινούργια εμβόλια κατά των μεταλλάξεων"

Οι Johnson & Johnson, Pfizer, Moderna, Novavax και AstraZeneca αναπτύσσουν νέο εμβόλιο που πιάνει τις μεταλλάξεις σε περίπτωση που τα υπάρχοντα εμβόλια αποδειχθούν μη αποτελεσματικά. Τόσο για τα εμβόλια, όσο και για τις νέες εξελίξεις σε σχέση με τον κορονοϊό συζήτησε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, στις Ειδικές Αποστολές.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να είναι ασυμπτωματικοί φορείς, εφόσον έρθουν σε επαφή με τον ιό. Έρευνες συνεχίζονται σε αυτόν τον τομέα, και γι’ αυτό απαιτείται η συνέχιση της τήρησης των μέτρων προστασίας. Η Μ. Βρετανία έχει προ-αγοράσει τετραπλάσια ποσότητα εμβολίων από αυτή που χρειάζεται. Είναι 67 εκατ. και η κυβέρνηση έχει προαγοράσει δόσεις για τον εμβολιασμό 250 εκατ. Βρετανών.

Αυτό που τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μόσιαλος είναι ότι τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας, εξασφαλίζουν, ακόμη και αν κολλήσει κάποιος που έχει εμβολιαστεί, να περάσουμε τη νόσο με ήπια συμπτώματα και να αποφύγουμε χειρότερες επιπλοκές. Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις, αναφέροντας ότι τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας ανταποκρίνονται στο βρετανικό στέλεχος. Εκεί που υπάρχουν μερικές αμφιβολίες είναι για το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ