Κοινωνία

Ιπποκράτειο: Σε κρίσιμη κατάσταση εισήχθη στο νοσοκομείο 9χρονο "αγγελούδι"

Μάχη δίνουν οι γιατροί του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να κρατήσουν στη ζωή το 9χρονο κορίτσι από το Βελεστίνο, το οποίο υπέστη χθες αναφυλακτικό σοκ, πιθανότατα από κατανάλωση τροφής στην οποία ήταν αλλεργική.

Η μικρή μαθήτρια μεταφέρθηκε εσπευσμένα από το Δημοτικό σχολείο στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και μετά την παροχή πρώτων βοηθειών μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Βόλου όπου γιατροί πολλων ειδικοτήτων έδωσαν μάχη για να την κρατήσουν στη ζώη. 

Τελικά, χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε κατεπείγουσα διακομιδή της 9χρονης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, όπου παραμένει σε καταστολή. Σύμφωνα με πληροφορίες του GRtimes.gr το κοριτσάκι νοσηλεύεται διασωληνωμένο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων και από τους θεράποντες ιατρούς η κατάστασή της θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη καθώς έχει μυδριασμένες κόρες ματιών και της χορηγούνται διπλά ινότροπα προκειμένου να επανέλθει η εγκεφαλική λειτουργία. Επίσης έχει υποστεί τέσσερις ανακοπές και έχουν γίνει ισάριθμες ανατάξεις από τους γιατρούς. 

Πώς υπέστη το αναφυλακτικό σοκ 

Το κοριτσάκι υπέστη αλλεργικό αναφυλακτικό σοκ έπειτα από κομμάτι γλυκού το οποίο κατανάλωσε και το οποίο φέρεται να είχε ξηρούς καρπούς. Μάλιστα οι εκπαιδευτικοί μάλλον γνώριζαν την αλλεργική ευαισθησία που έχει, γι’ αυτό και πριν καταναλώσει το γλυκό την ρώτησαν αν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Εκείνη απάντησε πως έχει ξαναφάει τέτοιο γλυκό χωρίς να συμβεί κάτι, ωστόσο λίγα αργότερα παραπονέθηκε για έντονη δυσφορία με αποτέλεσμα να ειδοποιηθεί άμεσα ο πατέρας της και να μεταφερθεί εσπευσμένα στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου.

Από μικρή ηλικία πρέπει να επισκεπτόμαστε αλλεργιολόγο 

Στην ανάγκη της επίσκεψης σε ειδικούς αλλεργιολόγους, οι οποίοι βοηθούν στον εντοπισμό των αλλεργιών -αν υπάρχουν – από μικρή ηλικία στάθηκε ιδιαίτερα μιλώντας στο GRtimes.gr η πρόεδρος της  Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Ζωή Δεμέστιχα. 

“Είναι επιβεβλημένη η επίσκεψη στον αλλεργιολόγο σε μικρή ηλικία για να μπορούν τα παιδιά να μαθαίνουν εάν είναι ευαίσθητα σε κάποια αλλεργία ή όχι. Εάν αυτό συμβαίνει, τότε τα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν ακόμη και συστατικά των τροφών πριν τα καταναλώσουν. Εάν εντοπιστεί αλλεργία, στη συνέχεια το άτομο θα πρέπει να αποφεύγει όλα όσα έχουν σχέση με αυτό το προϊόν. Για παράδειγμα εάν υπάρχει αλλεργία στους ξηρούς καρπούς – που είναι ένα σύνηθες φαινόμενο – θα πρέπει τα παιδιά να αποφεύγουν τροφές όπως γλυκά, μερέντες, παγωτά, σνακ όπου μπορεί να υπάρχουν τέτοιοι καρποί ακόμη και σε λιωμένη μορφή. Αυτά τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν το αλλεργικό σετ αντιμετώπισης, για να γνωρίζουν και το τι μπορούν να φάνε ή όχι”  σημειώνει χαρακτηριστικά η αλλεργιολόγος. 

Προσθέτει δε, ότι οι γονείς πρέπει να είναι ιδαίτερα προσεκτικοί με τα  παιδιά, ειδικότερα στις μικρές ηλικίες. “Εάν διαπιστώσουν για παράδειγμα έναν κνησμό στο δέρμα ή ενόχληση στον στοματοφάρυγγα, αυτό το παιδί πρέπει να πάει άμεσα σε αλλεργιολόγο, γιατί ενέχει πάντα ο κίνδυνος του αναφυλακτικού σοκ”. 

Σε ερώτηση για το που μπορεί  να οδηγήσει ένα αναφυλακτικό αλλεργικό σοκ, η κ. Δεμέστιχα σημείωσε ότι “έχει να κάνει με την αντίδραση του κάθε ανθρώπου. Επίσης είναι σημαντικό όταν επηρεάζονται περισσότερα από ένα οργανικά συστήματα από το σοκ. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δυσλειτουργίες στο αναπνευστικό, στο νευρολογικό, στο δερμα. Όταν υπάρχει ανάφλεξη μπορεί άμεσα να εμφανιστούν εξανθήματα, ερυθρότητα, δύσπνοια, προβλήματα στο γαστρεντερικό, διάρροια, τάση για εμετό. Όλα αυτά ενδεχομένως να μπορούν να αντιμετωπιστούν, ωστόσο εάν υπάρξει καρδιαγγειακό πρόβλημα τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, καθώς πρόκειται για δυνητικά θανατηφόρα ένδειξη. Το καρδιαγγειακό πρόβλημα επιφέρει υπόταση, γεγονός που σημαίνει ότι η πίεση πέφτει συνέχεια και αν δεν επανέλθει με την χορήγηση αδρεναλίνης, τότε ο άνθρωπος “φεύγει”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ