Κοινωνία

Πένθος στη Φθιώτιδα από τον θάνατο της Ελένης Ζάχου

Η Ελένη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ήταν κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το ίδιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

Η επαγγελματική της καριέρα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 90, ως έκτακτη αρχαιολόγος στην ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων από την οποία δεν έφυγε ποτέ. Το 1997 ορκίστηκε μόνιμη υπάλληλος και από το 2018 διετέλεσε Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

Ακάματος εργάτης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τόσο στον τομέα της διοίκησης, όσο και στο πεδίο, επέβλεψε πλήθος σωστικών ανασκαφών, κυρίως στην περιοχή της Λοκρίδας. Υπήρξε συνδιευθύντρια του αρχαιολογικού προγράμματος στη νησίδα Μήτρου, σε συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών Αθηνών.

Τελευταίο της ανασκαφικό πόνημα ήταν η διενέργεια έρευνας στην προϊστορική μαγούλα, στη θέση Αγ. Μαρίνα Λοκρίδας, Είχε ενεργή επιστημονική δράση με τα ενδιαφέροντά της να επικεντρώνονται στην Προϊστορία και ιδιαίτερα στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού.

Έχει συγγράψει σειρά επιστημονικών άρθρων τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Η Ελένη υπήρξε σε όλη της την πορεία μια ενεργή και αγαπητή συνάδελφος, με σπάνια δύναμη, ευθύτητα και συνεργατικό πνεύμα. Η απώλειά της είναι μεγάλη και δυσαναπλήρωτη. Η μνήμη της θα ζει στις καρδιές όσων την γνώρισαν, εργάστηκαν μαζί της και την αγάπησαν. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021, 11,30π.μ. στον Ι.Ν. Άγιου Δημητρίου Λαμίας. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ