εστίαση
Κοινωνία

Εστίαση: Αγωνία από τους επιχειρηματίες - Τι θα κρίνει το άνοιγμα

Το λιανεμπόριο έχει επιστρέψει εδώ και μια εβδομάδα, με το μερικό άνοιγμα της αγοράς να έχει δώσει μια μικρή «ανάσα» σε κάποιες επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι εικόνες συνωστισμού προκαλούν έντονη ανησυχία. Κι όχι μόνο στους λοιμωξιολόγους αλλά και στους υπόλοιπους κλάδους που ακόμα παραμένουν ανενεργοί λόγω των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Ένας από αυτούς τους κλάδους είναι και η εστίαση, η οποία φαίνεται πως πάει αρκετά πίσω σε ό,τι αφορά το άνοιγμα ακόμα και με πολύ αυστηρά μέτρα και κανόνες λειτουργίας. Οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν εξηγήσει πως – ειδικά τους μήνες που διανύουμε – είναι αδύνατο να ανοίξει η εστίαση μόνο με εξωτερικούς χώρους ενώ την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις έχουν φτάσει στα όριά τους. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως υπάρχει απώλεια τζίρου κατά 70% για τους περισσότερους, ενώ όσοι λειτουργούν τις υπηρεσίες delivery περιορίζουν την απώλεια κοντά στο 46%.

Με τα καταστήματα της εστίασης, λοιπόν, να είναι πάνω από 150 ημέρες σε καραντίνα, είναι λογική απόρροια η κραυγή αγωνίας από εκατοντάδες επιχειρήσεις της εστίασης που όπως φαίνεται θα περιμένουν αρκετά ακόμα για να σηκώσουν ρολά. Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνόδου του World Economic Forum που αφορούσε τις οικονομικές συνέπειες από την πανδημία.

Σε ερώτηση για το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως αυτό εξαρτάται από την πορεία των εμβολιασμών. Αναφέρθηκε δε αναλυτικά στη συμφωνία της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια των δόσεων, την οποία χαρακτήρισε ως «success story».

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι παραδόσεις πρέπει να εξασφαλιστεί πως θα γίνουν πιο γρήγορα και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, καθώς από τις παραδόσεις εξαρτάται άμεσα ο ρυθμός των εμβολιασμών. Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, κατέληξε ο πρωθυπουργός, θα μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια κάποια κανονικότητα στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματίες του κλάδου συνεχίζουν να αντιδρούν για το γεγονός ότι παραμένουν σε καθεστώς καραντίνας και ασφυκτιούν οικονομικά. Αυτό έχει προκαλέσει… εμφύλιο ανάμεσα στους φορείς της εστίασης και αρκετές κόντρες για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Το σωματείο BARECA, για παράδειγμα, σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως «μιλώντας καθημερινά με τα μέλη του και εκπροσωπώντας τα συμφέροντα χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο, θεωρεί ότι τα καταστήματα πρέπει να ανοίξουν άμεσα και να τεθεί ωστόσο στη διακριτική ευχέρεια των ιδιοκτητών το άνοιγμα ή μη των επιχειρήσεών τους με παράλληλη δυνατότητα αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων που παρέχει η κυβέρνηση σε όσες παραμείνουν κλειστές.

Το Δ.Σ. του σωματείου BARECA θεωρεί ότι για άλλη μια φορά ο κλάδος αντιμετωπίζεται ως συνήθης ύποπτος για την υγειονομική κρίση υιοθετώντας τακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών αναφορικά με τους όρους που θέτει η επιτροπή των λοιμοξιολόγων για την άρση των μέτρων του lockdown και σίγουρα συνεχίζει να ποινικοποιείται ο χώρος της εστίασης, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι τηρούν στο ακέραιο τα μέτρα ασφαλείας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...