Κοινωνία

Κορονοϊός: 30 νεκροί και 566 συνολικά κρούσματα σήμερα στη χώρα μας

Σήμερα ανακοινώθηκαν 566 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 149462, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5786 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 45808 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης, 320 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 225 (70.3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1037 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 30 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5518 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3254 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

«Βαρόμετρο» τα καταστήματα για την επόμενη μέρα: Τα σενάρια και οι φόβοι

Την ίδια ώρα, κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες για την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, καθώς ο «αντίκτυπος» του ανοίγματος του λιανεμπορίου και των δημοτικών στην επιδημιολογική εικόνα, θα κρίνει και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Οι τελευταίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς η ανησυχία τους για την κινητικότητα που θα δημιουργήσει το άνοιγμα της αγοράς, είναι έκδηλη.

Ένα ακόμη στοιχείο που προβληματίζει τους ειδικούς είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων και ο κίνδυνος που ελλοχεύει από μία νέα έξαρση της πανδημίας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ενώ οι ημερομηνίες που έχουν ακουστεί είναι η 25η Ιανουαρίου και η 1η Φεβρουαρίου, με τη δεύτερη να φαίνεται πως κερδίζει έδαφος

Σειρά, μετά τα σχολεία, αναμένεται να πάρει και η εστίαση, με το επικρατέστερο σενάριο να κάνει λόγο πάντως για επαναλειτουργία μετά από τουλάχιστον έναν μήνα. Στο «τραπέζι» για... άνοιγμα, έχουν πέσει και τα χιονοδρομικά κέντρα, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, να ανοίγει «παράθυρο» για άρση της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ