Κοινωνία

Παναγιώτης Γιαννάκης: Ο «δράκος» του ελληνικού μπάσκετ μιλάει για τη ζωή του

 

Ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους του ελληνικού μπάσκετ, ο Παναγιώτης Γιαννάκης σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του άνοιξε την καρδιά του και μίλησε για όλα. Για την απόφασή του να ασχοληθεί με το μπάσκετ, για τον σοβαρό του τραυματισμό, για τον συμπαίκτη του Νίκο Γκάλη, για τα 38 χρόνια γάμου με την αγαπημένη του Ευγενία και άλλα πολλά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απόψή του για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο...

Αρχή με ποδόσφαιρο, καριέρα με μπάσκετ
Ξεκίνησα παίζοντας ποδόσφαιρο, στο γήπεδο του Πλάτωνα. Σ’ ένα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ άνοιξαν τα φώτα και κάποιοι άρχισαν να παίζουν μπάσκετ. Και άρχισα κάθε Δευτέρα να πηγαίνω να βλέπω. Η Χ.Α.Ν Νικαίας ήταν αλλά τελικά πήγα στον Ιωνικό Νικαίας. Άρχισα να βλέπω μπάσκετ με τον Ιωνικό Νικαίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ



Με στεναχωρούσε που ο Γκάλης δεν ήταν ομαδικός
Ο Νίκος Γκάλης ήταν τρομερός στην επίθεση. Ήταν χαρισματικός σκόρερ. Εμένα με ενδιέφερε να κερδίσουμε. Πολλές φορές στεναχωριόμουν που δεν ήταν το ίδιο ομαδικός. Γιατί θα μπορούσε. Μέσα στο γήπεδο υπήρχε αλληλοσεβασμός.

Ο τραυματισμός και το... NBA
Το καλοκαίρι του 1981 έπαιξα με τους Μπόστον Σέλτικς. Το χειμώνα του 1981 όμως τραυματίστηκα σοβαρά. Έκανα χειρουργείο και ο γιατρός των Σέλτικς μου είπε ότι δε θα ξαναπαίξεις μπάσκετ. Ήταν η αρραβωνιαστικιά μου η Ευγενία που μου συμπαραστάθηκε. Ο Ιωνικός τότε κινδύνευε και ο Κρίθαρης μου ζήτησε να παίξω αλλά εγώ δεν ήθελα να πω ότι έκανα χειρουργείο. Εγώ ξαναπήγα στην Αμερική, συνέχισα να προπονούμαι, το καλοκαίρι γύρισα κι έπαιξα στον Ιωνικό και τον βοήθησα να σωθεί.

Συγκλονιστικός παίκτης ο Αντετοκούνμπο

Ο Γιαννάκης αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- και στον Αντετοκούνμπο, αποκαλύπτοντας πως δεν θα μπορούσε καν να τον μαρκάρει παρά μόνο να τον... ταλαιπωρήσει. Συγκεκριμένα, ο Γιαννάκης είπε: «Δεν θα μπορούσα να τον μαρκάρω, μόνο να τον... ταλαιπωρήσω! Ο Γιάννης είναι εξαιρετικός. Είναι ένας συγκλονιστικός παίκτης και προσφέρει πολλά και στην Ελλάδα».

Το παρατσούκλι «Δράκος»

Όσον αφορά το επικό παρατσούκλι «Δράκος» αποκάλυψε ποιος ήταν ο "νονός" του και πώς προέκυψε. «Ο εμπνευστής του "δράκος" ήταν ο δημοσιογράφος, ο Γιάννης Αντωνόπουλος», είπε χαρακτηριστικά.

H Ευγενία και τα 38 χρόνια γάμου

Είμαστε από το 1977 μαζί με τη γυναίκα μου και παντρευτήκαμε γυρνώντας τραυματίας από την Αμερική το 1982. Κλείσαμε 38 χρόνια, στις 6 του μηνός είχαμε επέτειο. Φοβερός άνθρωπος, την αγαπώ πολύ, έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διαδρομή μου ήταν δίπλα μου συνεχώς. Δεν ήθελε ποτέ να μου λείψει κάτι και να γίνει βάρος. Προσπαθούσε πάντα να με στηρίξει σε ότι αποφάσιζα στην ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ



Τα παιδιά του και ο Σπανούλης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν έχουν τα όσα λένε για εκείνον ο Βασίλης Σπανούλης αλλά και τα παιδιά του Κέλλυ και Δημήτρης Γιαννάκης.
Βασίλης Σπανούλης για αυτό που είναι σήμερα: Με έκανες καλύτερο σαν άνθρωπο και σαν παίκτη. Ήταν τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί σου. Με βοήθησες από πολύ μικρή ηλικία. Πράγματα που δεν θα ξεχάσω ποτέ και τα εκτιμώ απεριόριστα. Το μεγαλύτερο κέρδος ήταν η ανθρώπινη σχέση που έχω μαζί σου και θα τη θυμάμαι για πάντα.

Η Κέλλυ Γιαννάκη για τον πατέρα της: Αναφερόμαστε σε εκείνον ως coach αλλά για εμάς είναι απλά ο μπαμπάς μας. Το 1987 ο Γκαλης με πήρε και με έβαλε μέσα στο κύπελλο που ήταν γεμάτο σαμπάνια κι έγινα μούσκεμα. Οι πιο έντονες αναμνήσεις είναι από το 2005 που ο προπονητής της Γαλλίας είχε πει ότι ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε είναι να κλείσουμε τον Γιαννάκη στα αποδυτήρια.

Ο Δημήτρης Γιαννάκης για τον πατέρα του: Καθόμασταν να φάμε σε ταβέρνα κι εκείνος υπέγραφε αυτόγραφα. Ήταν το παιδί της γειτονιάς. Δεν έπαιξε μπάσκετ για να βγάλει λεφτά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης