Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Συναγερμός στην Αθήνα για μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού

Το νέο, μεταλλαγμένο, στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες σε όλο τον πλανήτη. Ήδη έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε αρκετές χώρες, κυρίως λόγω των ταξιδιών που έγιναν στο διάστημα των γιορτών και αυτό προκάλεσε ακόμα περισσότερη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Ο φόβος και των ελληνικών υγειονομικών αρχών ήταν ακριβώς αυτός. Ότι υπάρχει ο κίνδυνος να έρθει και στην Ελλάδα το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, πιθανότατα μέσω ανθρώπων που θα έχουν ταξιδέψει στη Βρετανία ή σε χώρες όπου έχει ήδη εμφανιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεών του ο ΑΝΤ1, το μεταλλαγμένο στέλεχος έχει ήδη εμφανιστεί και στη χώρα μας.

Όπως αναφέρθηκε, σε τέσσερα από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν τελευταία, υπήρχε το εν λόγω μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν διεξαχθεί μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και επίσης μεταδίδεται πιο εύκολα στα παιδιά, σε σχέση με τον κορονοϊό όπως τον γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως μεταδόθηκε από τον ΑΝΤ1, το μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε σε δείγματα που δόθηκαν στο Ίδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και βρέθηκε σε τέσσερις περιπτώσεις. Μάλιστα, το ρεπορτάζ υποστήριξε πως είναι πολύ πιθανό η ανίχνευση του μεταλλαγμένου στελέχους να οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση για πιο αυστηρό lockdown τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε να σταματήσει τυχόν μεγάλη διασπορά του στη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία, προκαλώντας ανησυχία στον επιστημονικό κόσμο.

Μάλιστα, έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε αρκετές χώρες, κυρίως λόγω των ταξιδιών που έγιναν στο διάστημα των γιορτών και αυτό προκάλεσε ακόμα περισσότερη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Η ανησυχία και των ελληνικών υγειονομικών αρχών ήταν ακριβώς αυτή, ότι δηλαδή υπάρχει κίνδυνος να έρθει και στη χώρα μας το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, πιθανώς μέσω ατόμων που ταξίδεψαν τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία ή σε άλλες χώρε όπου είχε ήδη εμφανιστεί.

Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη

Πρόσφατα είχε αναφερθεί στο νέο στέλεχος ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, κάνοντας ειδική ανάλυση για την αυξημένη επικινδυνότητα μετάδοσης του κορονοϊού μέσω τη μετάλλαξης που εντοπίστηκε κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως ανέφερε "Έρχονται αναλύσεις που ενισχύουν ότι δεν είναι πιο παθογόνο αυτό το νέο στέλεχος και ότι δεν αυξάνονται οι πιθανότητες για επαναμόλυνση, δηλαδή αν έχουμε μολυνθεί στο παρελθόν από το προηγούμενο τύπο του ιό δεν έχουμε αυξημένες πιθανότητες να μολυνθούμε από το νέο τύπο ιού".

Σημείωσε ακόμη ότι το θέμα που παραμένει ακόμα σημαντικό, είναι να δούμε κατά πόσο έχει αυξηθεί η μολυσματικότητα, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει - εάν και εφόσον αποδειχθεί αυτό - να αυξήσουμε το ποσοστό κάλυψης εμβολιασμού στον πληθυσμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, το νέο στέλεχος με την κωδική ονομασία "SARS-CoV-2 VUI 202012/01" φαίνεται να έχει αύξηση του R0 τουλάχιστον 0,4 και αυξημένη μεταδοτικότητα κατά 70%. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνηγορούν στο να σχετίζεται το νέο στέλεχος με σοβαρότερη μορφή της νόσου.

Οι δε εταιρείες που κατασκευάζουν τα νέα εμβόλια που έχουν εγκριθεί, έχουν ανακοινώσει πως τα εμβόλιά τους θα είναι αποτελεσματικά και απέναντι στη νέα μετάλλαξη, η οποία παραμένει υπό μελέτη από την επιστημονική κοινότητα.

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τα εμβόλια mRNA έναντι του SARS-CoV-2 επάγουν ανοσολογική απόκριση έναντι του συνόλου της πρωτεΐνης S, και επομένως μεμονωμένες μεταλλαγές σε αντιγονικούς επιτόπους δεν αναμένεται να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα, όπως σημειώνουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Ωστόσο, εάν συσσωρευτούν μελλοντικά μεταλλάξεις που να επιτρέπουν στον SARS-CoV-2 να διαλάθει της ανοσολογικής απόκρισης που έχει προκληθεί από το εμβόλιο, είναι πιθανό να καταστεί απαραίτητη η προσαρμογή των εμβολίων ανάλογα με τα κυκλοφορούντα στελέχη, αντίστοιχα με το εμβόλιο της γρίπης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ