συντάξεις πείνας
Κοινωνία

ΕΦΚΑ σε συνταξιούχο: «Ζήσε με 286 ευρώ, νόμιμα είναι»!

Και αρχικά το βρήκε, αλλά το ελληνικό κράτος δεν… χαμπαριάζει από τέτοια.

Όπως αναφέρει το zarpanews.gr, πρόκειται για έναν 75χρονο συνταξιούχο από τα Χανιά, ο οποίος έχει βγει στη σύνταξη από το 2010 και ενώ ξεκίνησε με ένα ποσό που ξεπερνούσε τα 700 ευρώ τον μήνα, κατέληξε σήμερα να παίρνει 286 στο χέρι – παρά το ότι έχει δικαιωθεί στα δικαστήρια πως μέρος των περικοπών έγινε παράνομα.

Εργαζόταν σε Ελλάδα και ΗΠΑ

Η ατυχία του πρωταγωνιστή της ιστορίας αυτής ήταν ότι είχε το… θράσος να έχει εργαστεί σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Ο τρόπος που εκδίδεται μια σύνταξη σε τέτοιες περιπτώσεις, καθορίζεται από διακρατική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που είναι σε ισχύ από το 1994.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σύνταξη λοιπόν εκδόθηκε με συνυπολογισμό ενσήμων από την εργασιακή του σταδιοδρομία σε Ελλάδα και ΗΠΑ, καταβαλλόταν όμως εξ ολοκλήρου από το ΙΚΑ, νυν ΕΦΚΑ. Και ενώ αρχικά, το 2010, ξεπερνούσε τα 700 ευρώ, με τις μνημονιακές περικοπές μειώθηκε κατά το ένα τρίτο περίπου, όσον αφορά το ελληνικό σκέλος της. Ταυτόχρονα όμως, σταμάτησε να καταβάλλεται και το μέρος της σύνταξης που αντιστοιχούσε στο αμερικάνικο σκέλος (συμπληρωματική παροχή, όπως ονομάζεται).

Αυτό, όπως υποστήριξε ο 75χρονος στο δικαστήριο, ήταν παράνομο, καθώς το μέρος της σύνταξης που αφορά την εργασία του στις ΗΠΑ, καθορίζεται από τη διμερή συμφωνία που αναφέρθηκε παραπάνω, η οποία δεν έχει αλλάξει ή ακυρωθεί.

Το Πρωτοδικείο Χανίων συμφώνησε απόλυτα και τον δικαίωσε, ορίζοντας το συνολικό ποσό της σύνταξης και υποχρεώνοντας το ΙΚΑ να του καταβάλει αναδρομικά το τμήμα της σύνταξης που στερήθηκε, από το 2010 ως το 2015.

απόφαση δικαστηρίου

Έκοψε τη σύνταξη ο ΕΦΚΑ

Και ενώ τα αναδρομικά τα πήρε, ο ΕΦΚΑ, έπειτα από μερικούς μήνες, ξαναέκοψε την καταβολή του τμήματος της σύνταξης που έπρεπε να λαμβάνει για την εργασία του στην Αμερική.

Όπως ήταν φυσικό, έχοντας και την απόφαση του δικαστηρίου, για την οποία δεν ασκήθηκε ποτέ καμία έφεση, ο 75χρονος Χανιώτης ζήτησε από τον ΕΦΚΑ να κάνει το αυτονόητο – να εφαρμόσει την απόφαση δηλαδή:

απόφαση δικαστηρίου

Στην Ελλάδα όμως, αυτά δεν… περνάνε. Διότι ο ΕΦΚΑ εμφάνισε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, βάσει της οποίας έχει το δικαίωμα να του κόψει τη σύνταξη επειδή… άλλαξε το δεδικασμένο για τις συντάξεις, μιας και στο μεταξύ έχει εφαρμοστεί άλλος νόμος για το συνταξιοδοτικό (Κατρούγκαλου). Νέος νόμος = άκυρο το παλιό δεδικασμένο, αποφάνθηκε το Νομικό Συμβούλιο, παρέχοντας ένα πολύ βολικό “φύλλο συκής” για να καλυφθεί η περικοπή και αφήνοντας τον συνταξιούχο να παίρνει πια κάτω από 300 ευρώ τον μήνα. Δεν βρέθηκε δηλαδή κάποιος ουσιαστικός λόγος για την περικοπή, αλλά ένας καθαρά δικονομικός.

απόφαση δικαστηρίου

Βέβαια, όπως μπορείτε να δείτε και στο έγγραφο παραπάνω, ο ΕΦΚΑ έχει «απευθύνει σχετικά ερωτήματα προς το αρμόδιο υπουργείο», για τα 100 ευρώ αυτά που τόσο δυσκολεύεται να καταβάλει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ