Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Κορονοϊός: 66 νεκροί και 476 κρούσματα σήμερα στη χώρα μας

Ψηλά για ακόμη ένα 24ωρο παραμένουν οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί από κορονοϊό.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 476 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 135931, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες.

5356 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40165 (29.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

467 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 146 (31.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 862 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 66 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4672 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1899 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Στην Αττική καταγράφηκαν συνολικά 188 κρούσματα, στην Θεσσαλονίκη 91, 15 στον Έβρο, 12 στη Λάρισα και 14 στην Ξάνθη.

Ειδικότερα στην Αττική εντοπίστηκαν 60 κρούσματα στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας, 36 στον Δυτικό Τομέα, 26 στον Πειραιά,  20 στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, 19 στην Ανατολική Αττική, 17 στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας και 10 στην Δυτική Αττική.

Δείτε τους πίνακες:

Γώγος: Επιστροφή στην κανονικότητα όταν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού

«Αν φτάσουμε σε ένα ποσοστό εμβολιασμένων πάνω από 70% θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα» τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» το πρωί της Δευτέρας και κάνοντας έναν απολογισμό της πρώτης ημέρας των εμβολιασμών κατά της COVID-19 στην Ελλάδα, ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο που έχει φέρει ο ιός είναι μόνο με το εμβόλιο.

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως θα κάνει το εμβόλιο μέσα στη βδομάδα, μαζί με τα άλλα μέλη της επιτροπής.

«Σημασία έχει να εμβολιαστεί ο κόσμος. Τα υπόλοιπα θα λυθούν. Θα έχουμε μεγάλη ανακούφιση μετά τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια, ο σχεδιασμός είναι εντυπωσιακός, ελπίζω να πάνε όλα καλά μέχρι το τέλος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την κατάσταση με τα κρούσματα ιδίως τις μέρες των Χριστουγέννων, επισήμανε ότι τα μέτρα τηρήθηκαν, χωρίς έκτροπα. Σημείωσε ωστόσο ότι η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει.

«Δεν έχει πέσει ο αριθμός από τους νοσηλευόμενους και τους διασωληνωμένους. Αυτή τη βδομάδα θα συνεδριάσουμε και θα δούμε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε όλες τις περιοχές, όπως η Δυτική Αττική, η περιοχή της Κοζάνης, κάποιες περιοχές της Βοιωτίας. Νομίζω πως και στις περιοχές αυτές θα δούμε καλύτερα νούμερα και θα πάμε σε μια καλύτερη φάση» σχολίασε.

Για την κατάσταση στη Δυτική Αττική, σχολίασε ότι τα πράγματα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται. «Δεν θέλαμε να έχουμε τόσο σκληρά μέτρα, αλλά νομίζω ότι πήγε καλά. Βεβαίως υπάρχει περίπτωση να χαλαρώσουν τα μέτρα, αυτή τη βδομάδα θα δούμε τα δεδομένα» σχολίασε.

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι «αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό. Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα δημοτικά. Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή».

Ενώ για το λιανεμπόριο ανέφερε ότι δεν έχουν παρθεί ακόμα αποφάσεις και είναι θέμα που θα εξεταστεί τις προσεχείς δύο εβδομάδες, καθώς όπως είπε «θα πηγαίνουμε βήμα – βήμα».

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και πότε αυτές θα επιτραπούν, ο ίδιος είπε ότι «είναι νωρίς ακόμα για αυτό», ενώ για το υπόλοιπο των εορταστικών ημερών σχολίασε πως «δεν υπάρχει ακόμα καμία αλλαγή σχεδίου».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...