Επιχείρηση Ελευθερία
Κοινωνία

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Ξεκινά το πρόγραμμα εμβολιασμού των Ελλήνων

Με την αδειδότηση κυκλοφορίας του εμβολίου της Pfizer από την Κομισιόν στην εκπνοή κυριολεκτικά του 2021, η Ευρώπη ξεκινά την εμβολιαστική εκστρατεία ενάντια στον κορωνοϊό.

Όπως αναμενόταν, το εμβόλιο των Pfizer/Moderna, αφού έλαβε τη θετική εισήγηση του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων, πήρε έγκριση από την Κομισιόν δίνοντας έτσι «πράσινο φως» στην εκκίνηση της επιχείρησης «Ελευθερία» για την ισότιμη διανομή των πρώτων δόσεων στις 27 χώρες της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να τελειώσει αυτή η δύσκολη χρονιά και τελικά να γυρίσουμε σελίδα σε αυτή την πανδημία», σχολίασε αμέσως μετά την έγκριση η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. «Αυτό είναι το πρώτο εμβόλιο, περισσότερα θα εγκριθούν σύντομα, αν αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά. Στις 6 Ιανουαρίου θα έχουμε γνωμοδότηση για το δεύτερο εμβόλιο, αυτό της Moderna», συνέχισε.

«Υπάρχει φως στον ορίζοντα»

«Υπάρχει φως στον ορίζοντα. Έξι μήνες μετά την αρχή της στρατηγικής για τα εμβόλια, έχουμε υπογράψει έξι συμβόλαια με τους πιο υποσχόμενους παραγωγούς εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού», υπογράμμισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν είναι η αρχή του τέλους, αλλά το τέλος της αρχής. Η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα και δεν συμβιβαζόμαστε».

«Αυτή η μέρα είναι συγκινητική για εμάς στην BionTech. Είμαστε ευτυχείς να κάνουμε ένα βήμα μπροστά ώστε να παραδώσουμε το πρώτο εμβόλιο στην Ευρώπη που θα συμβάλει στην μάχη ενάντια σε αυτή την καταστροφική πανδημία» δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της BionTech, Ουργκούρ Σαχίν μετά την είδηση πως ο EMA γνωμοδότησε υπέρ της έγκρισης του εμβολίου. «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την παράδοση των εμβολίων στα σημεία όπου έχουν υποδείξει οι κυβερνήσεις ανά την ΕΕ» σημείωσε από την πλευρά του ο Αλμπέρ Μπουρλά, γενικός διευθυντής της αμερικανικής Pfizer.

Πώς θα ξεδιπλωθεί ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

Η έγκριση του εμβολίου της Pfizer δίνει το «οκ» στην ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει την εμβολιαστική προσπάθεια, την επιχείρηση «Ελευθερία» παράλληλα με τις άλλες χώρες της Ευρώπης από τις 27 Δεκεμβρίου.

Έτσι, το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορωνοϊό ανέπτυξαν το απόγευμα της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

O Μάριος Θεμιστοκλέους, υπεύθυνος για την επιχείρηση «Ελευθερία», ανέφερε πως μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε 1.265.550 δόσεις του εμβολίου, ενώ, όπως είπε, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως το προσεχές διάστημα αναμένονται εγκρίσεις και για τα εμβόλια άλλων εταιρειών για τον κορωνοϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χρονοδιάγραμμα της άφιξης των εμβολίων στην Ελλάδα

Αναφερόμενος στην ποσότητα των εμβολίων που αρχικά θα έρθει στη χώρα μας είπε:

  • Στις 26 Δεκεμβρίου παραλαμβάνουμε την πρώτη δόση των 9.000 εμβολίων.
  • Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς.
  • Έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε παραλάβει 429.000 δόσεις.
  • Έως το τέλος Μαρτίου 1.665.550 δόσεις.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα, αναμένενται να εμβολιαστούν την πρώτη ημέρα εκκίνησης των εμβολιασμών στη χώρα μας, στις 27 Δεκεμβρίου, παρουσία τηλεοπτικών καμερών.

Η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί στην Ελλάδα είναι οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή. Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας ή κλειστές δομές χρονίων πασχόντων και ατόμων με άλλα προβλήματα, σημείωσε η καθηγήτρια.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού, είπε πως αναμένεται η πλατφόρμα των ραντεβού να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Ο προγραμματισμός διανομής των εμβολίων ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με την διαθεσιμότητα των δόσεων, καθώς όπως γνωρίζουμε το δεύτερο εμβόλιο, αυτό της Moderna αναμένεται να πάρει έγκριση στις 6 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...