Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Lockdown: Έτσι θα κάνουμε ρεβεγιόν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Σε μια πρώτη αποτίμηση της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου εξελίχθηκε η χθεσινή ημέρα, με τα κυβερνητικά στελέχη να αξιολογούν την αγοραστική κίνηση τόσο με την νέα μέθοδο της «παράδοσης εκτός» («click away»), όσο και παρακολουθώντας την προσέλευση στα βιβλιοπωλεία και τα κομμωτήρια.

Σε γενικές γραμμές, «το «click away» πήγε πολύ καλά την πρώτη μέρα» εκτίμησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προσδιορίζοντας στο 40% τον όγκο των αγορών που μεταφέρθηκαν από τις ταχυμεταφορές στην «παράδοση εκτός» («click away»), παρότι το νέο σύστημα εφαρμόζεται λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα. 

Την ίδια ώρα, αυστηρές παραμένουν οι προειδοποιήσεις από πλευράς της Πολιτείας για την τήρηση των αποστάσεων και την αποφυγή συνωστισμού έξω από τα εμπορικά καταστήματα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα αρμόδια υπουργεία θα δώσουν σήμα να κατέβουν τα ρολά εκ νέου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άλλωστε, «το λιανικό εμπόριο δεν άνοιξε. Τα προϊόντα τα παραλάμβανε κάποιος στο σπίτι, τώρα μπορεί να τα παραλάβει από το κατάστημα. Ήταν εκατοντάδες χιλιάδες οι παραγγελίες, που δεν ήταν δυνατόν να τις ικανοποιήσουν οι ταχυμεταφορικές εταιρίες. Κατά τα άλλα όλα τα καταστήματα θεωρούνται κλειστά με κρατική εντολή» εξήγησε χθες ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, με το κυβερνητικό επιτελείο να κρατά χαμηλά τον αριθμό των εμπορικών επιχειρήσεων που λειτουργούν κανονικά, υπό το φόβο των… ευρωπαίων. 

 

Πρεμιέρα για το μανικιούρ 

 

Παρά τις επιφυλάξεις των επιστημόνων, μια ακόμη δραστηριότητα έλαβε χθες το «πράσινο φως» για να επανεκκινήσει, μετά από φαινόμενα «πειρατείας» που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. 

Συγκεκριμένα, από σήμερα στις 7 το πρωί «τίθενται σε λειτουργία και οι υπηρεσίες περιποίησης νυχιών. Τα φαινόμενα «μαύρης εργασίας» είναι δυστυχώς εκτεταμένα. Για αυτό είναι προτιμότερο να λειτουργούν με κανόνες και υγειονομικά πρωτοκόλλα παρά ανεξέλεγκτα κατ’ οίκον» περιέγραψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ικανοποιώντας εν μέρει τις ανάγκες καλλωπισμού, σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα τελευταία η ζήτηση έχει πολλαπλασιαστεί, ενώ ελάχιστη είναι πλέον η διαθεσιμότητα σε ραντεβού μέχρι την Πρωτοχρονιά. Όπως, όμως, ισχύει και για τα κομμωτήρια, με πολύ αυστηρούς υγειονομικούς όρους θα παρέχονται από σήμερα οι υπηρεσίες μανικιούρ και πετικιούρ. 

 

Ειδικότερα πρόκειται για: 

 

· Υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ / ΚΑΔ 96.02.13.04

· Υπηρεσίες ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών / ΚΑΔ 96.02.13.05

Ως προς τη λειτουργία:

· οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

· Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.

· Ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

· Υποχρεωτική χρήση γαντιών μιας χρήσης από το προσωπικό εργασίας.

· Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 9 μ.μ

· Προαιρετική λειτουργία τις Κυριακές, 20 και 27 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το ως άνω ωράριο.

Η όποια ελαστικότητα, ωστόσο, έχει επιδειχθεί από πλευράς της κυβέρνησης στον καλλωπισμό, δεν συμπαρασύρει και το πλαίσιο των μετακινήσεων, ιδίως τα βράδια του ρεβεγιόν. Αντίθετα, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Πέτσας «δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί» τόσο τις παραμονές, όσο και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μειώνοντας τα όποια περιθώρια εορταστικής χαλάρωσης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...