Κοινωνία

Παγώνη: Αδιανόητο το άνοιγμα της αγοράς θα έχουμε 1.000 νεκρούς την ημέρα

Click away: Δύσκολο να εφαρμοστεί στην ελληνική αγορά, αλλά το μοναδικό μέτρο που θα μπορούσε να δώσει «ανάσα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τι υπογραμμίζει στο Newsbomb.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη και η σύγκριση με χώρες που βιάστηκαν να ανοίξουν τις αγορές.

Μια πρώτη «αχτίδα» αισιοδοξίας έχει αρχίσει να φαίνεται στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα, από τα δεδομένα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 639 κρούσματα και 558 συνάνθρωποί μας παραμένουν στις ΜΕΘ, ωστόσο οι αριθμοί δείχνουν μια τάση σταθεροποίησης.

Παρά το γεγονός της μερικής βελτίωσης της εικόνας, το σύστημα υγείας εξακολουθεί να πιέζεται αφόρητα αφού οι αριθμοί διασωληνωμένων και θανάτων παραμένουν υψηλοί και προβληματίζουν τους ειδικούς.

Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, αποφασίστηκε μετά τις εισηγήσεις που έγιναν από την αρμόδια επιτροπή, να μην ανοίξει η κυβέρνηση το λιανεμπόριο. Αντίθετα, εφαρμόζεται από την Κυριακή η διαδικασία του click away προκειμένου να λειτουργήσουν κάποια καταστήματα, ειδικότερα την περίοδο των γιορτών όπου πάντα ο τζίρος ήταν αυξημένος, αλλά να μην αυξηθεί ο συνωστισμός και οι ανθρώπινες επαφές που βοηθούν στη διασπορά του κορονοϊού.

Όπως ήταν λογικό, η πρωτόγνωρη διαδικασία του click away χρειάζεται χρόνο έτσι ώστε να τη συνηθίσουν καταστηματάρχες και καταναλωτές, με τις πρώτες ημέρες να δείχνουν το «μούδιασμα» που υπάρχει εκατέρωθεν στην αγορά. «Οι πρώτες δύο ημέρες δείχνουν ότι παρά τον κακό καιρό, υπάρχουν εξαιρετικά αποτελέσματα με περισσότερες από 10.000 παραγγελίες να γίνονται με αυτό τον τρόπο», ανέφερε σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Νωρίτερα, σε παρουσία του σε τηλεοπτική εκπομπή είχε αναφέρει πως προτιμήθηκε να παραμείνει κλειστό το λιανεμπόριο γιατί σε διαφορετική περίπτωση «θα είχαμε 1.000 νεκρούς την ημέρα», ενώ υπογράμμισε πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν και για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν το click away.

«Έχει μάθει αλλιώς ο κόσμος στην Ελλάδα»

Σχολιάζοντας την εφαρμογή του μέτρου, στο Newsbomb.gr, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σχολίασε πως ήταν ένα από τα ελάχιστα που θα μπορούσαν να γίνουν, χωρίς να προκαλέσουν έξαρση του κορονοϊού.

«Είναι ένα θέμα δύσκολο το click away, δεν το έχει συνηθίσει ο κόσμος. Δεν ψώνιζε έτσι ο κόσμος στην Ελλάδα, όλοι ξέρουμε πως λειτουργούσε η αγορά μας. Όλοι μας θέλουμε να μπούμε στα μαγαζιά, να δοκιμάσουμε το ένα, να δούμε το άλλο, να συζητήσουμε», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη και πρόσθεσε: «δεν μπορούσε όμως να γίνει διαφορετικά. Είναι ένας τρόπος να υπάρξει μια κίνηση στα καταστήματα αλλά να υπάρχουν αυστηρά μέτρα».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ακόμα πως κάτι παραπάνω αυτή τη στιγμή είναι αδιανόητο να συμβεί, εννοώντας άνοιγμα της αγοράς. Έκανε, μάλιστα, και τη σύγκριση με άλλες χώρες εξηγώντας πως «δεν έχει νόημα να ανοίξεις και μετά από λίγες ημέρες να κλείνεις. Είδαμε τι έγινε σε άλλες χώρες. Άνοιξαν τα πάντα και τώρα κλείνουν πάλι τα πάντα. Είχαμε δει εικόνες που από τότε έδειχναν ότι τώρα θα αυξηθούν τα κρούσματά τους».

Ξανά σε lockdown Ευρώπη και Νέα Υόρκη

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία 24ωρα, πράγματι σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία έχουν ανακοινωθεί μια σειρά από νέα μέτρα. Στη Γερμανία έγιναν από την Κυριακή οι επίσημες ανακοινώσεις, ενώ και το Λονδίνο αναμένεται να περάσει σε διαδικασία lockdown.

Αντίστοιχα και η Γαλλία έχει αυξήσει τα μέτρα, ενώ η Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ οδεύει ολοταχώς για lockdown τις ημέρες των γιορτών. Μέχρι και η Τουρκία, όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετώπιζε μέχρι πρότινος την πανδημία με αρκετή επιπολαιότητα, έχει αρχίσει να εφαρμόζει απαγορεύσεις κυκλοφορίας…

Οι χώρες που τελούν υπό lockdown

Χώρα

Περιοχή

Περίοδος lockdown

Αργεντινή

Επικράτεια (εκτός πρωτεύουσας)

9/11/2020-8/1/2021

Βουλγαρία

Επικράτεια

28/11/20202-21/12/2020

Γαλλία

Επικράτεια

30/10/2020-2/1/2021

Γερμανία

Επικράτεια

2/11/2020-10/1/2021

Ελλάδα

Επικράτεια

7/11/2020-7/1/2021

ΗΠΑ

Καλιφόρνια

7/12/2020-28/12/2020

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ