Κοινωνία

Πότε σταματούν τα SMS μετακίνησης στο 13033

Με την πανδημία του κορονοϊού να έχει κυριαρχήσει στην καθημερινότητά μας και με την ανησυχία να κορυφώνεται εξαιτίας του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα τον τελευταίο καιρό, όλοι οι πολίτες της χώρας καλούνται και πρέπει να τηρούν τους κανόνες και τις οδηγίες των αρχών, ώστε να αρχίσει να χαμηλώνει η επιδημιολογική καμπύλη.

Αν και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας η Ελλάδα αποτελούσε μία από τις χώρες - παράδειγμα προς μίμηση, το δεύτερο κύμα αποδείχθηκε σφοδρότερο. Έτσι οι αριθμοί των κρουσμάτων πολλαπλασιάστηκαν και το Εθνικό Σύστημα Υγείας άρχισε να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, με ορισμένα νοσοκομεία να έχουν πληρότητα 100% στις ΜΕΘ.

Πότε αναμένεται χαλάρωση των μέτρων

Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, στην τηλεοπτική εκπομπή του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά το Σάββατο, ενδεχόμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άρση του lockdown θα γίνει ύστερα από αξιολόγηση της κατάστασης από την κυβέρνηση και το επιστημονικό της επιτελείο, με την 7η Δεκεμβρίου, την 14η και την 21η του μήνα να αποτελούν σημαντικές ημερομηνίες, αφού κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών θα πραγματοποιηθεί η εκτίμηση των δεδομένων.

Όσον αφορά το πρώτο βήμα για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ο κύριος Πέτσας ανέφερε πως αυτό θα είναι το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία όπως υπογράμμισε «είναι ασφαλή» αφού εκεί «τηρούνται τα μέτρα».

Μετά θα ακολουθήσει χαλάρωση στους περιορισμούς στο λιανεμπόριο και στη συνέχεια στις άλλες δραστηριότητες.

«Όλα σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι μετακινήσεις – Πότε θα σταματήσουμε τη χρήση των SMS

Όσον αφορά στις μετακινήσεις των πολιτών, συνεχίζεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 τα ξημερώματα, εκτός από τις ειδικές περιπτώσεις που αφορούν στη μετάβαση στην εργασία, ή την κοντινή βόλτα κατοικιδίου ενώ για τις υπόλοιπες ώρες συνεχίζεται η χρήση των SMS προς τον αριθμό 13033 με τον κωδικό που αναφέρει την αιτία της μετακίνησης, ή τη χρήση εντύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τα κρούσματα ωστόσο να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και με τον κίνδυνο διασποράς να παραμένει, οι μετακινήσεις θα συνεχιστούν με τον τρόπο που έχουν εφαρμόσει οι αρχές, τουλάχιστον μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα γίνει η πρώτη από τις αξιολογήσεις των ειδικών.

Όσο για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «φαίνεται αρκετά δύσκολο να ανοίξουμε τις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι ομοιόμορφο και είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς».

Όπως συμπλήρωσε ο κύριος Πέτσας αναφορικά με τις ημέρες των εορτών «Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι χρειάζεται μία μορφή απαγόρευσης κυκλοφορίας, το ακριβές ωράριο και τους κανόνες θα τους προδιαγράψουμε όταν θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τη σταδιακή άρση των μέτρων».

Οι κωδικοί μετακίνησης

Υπενθυμίζεται πως οι έξι κωδικοί για τις μετακινήσεις των πολιτών που πρέπει να αποστέλονται στον αριθμό 13033 ή να αναγράφονται στα αντίστοιχα έντυπα είναι οι εξής:

  • Κωδικός 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα, όπως είναι το συνεργείο, ή σε σημείο προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Κωδικός 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κωδικός 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • Κωδικός 5: Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ