Κοινωνία

Στο τραπέζι νέα παράταση του lockdown: “Χαλάρωση μόνο με διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων”

Για παράταση του lockdown σε όλη τη χώρα μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου κάνει λόγο αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά πως απέχουμε πολύ ακόμη από την άρση του lockdown και πως πριν τις 14 Δεκεμβρίου δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο με μοναδική, ίσως, εξαίρεση στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνει άρση του lockdown ταυτόχρονα σε ολόκληρη την χώρα και όχι άνοιγμα “διαφορετικών ταχυτήτων”. Αυτό όμως θα κριθεί από δυο κρίσιμους παράγοντες. Από τον αριθμό των κρουσμάτων που θα πρέπει να αρχίσει να πέφτει και από την πίεση που θα δέχεται το ΕΣΥ.

Όπως και να έχει τις οριστικές αποφάσεις θα τις πάρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και αυτές θα γίνουν με βάση τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα.

Η κατάσταση στη χώρα αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού είναι δύσκολη με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να τονίζει κατά τη σημερινή ενημέρωση πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα υψηλό σε 18 περιοχές της επικράτειας, σε σύνολο 74.

Την παράταση του απαγορευτικού μέχρι τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου είχε ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Εξαδάκτυλος: Χαλάρωση μέτρων μόνο με διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων

Για το γεγονός πως δεν πέφτει ο αριθμός των κρουσμάτων παρά τις τρεις εβδομάδες lockdown, αλλά και για το πότε εκτιμά πως θα αρθεί μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Πράγματι είναι επικίνδυνο να εθιστούμε με τους αριθμούς, λέγοντας ότι ο αριθμός των νεκρών τις τελευταίες έξι ημέρες ισοδυναμεί με την πτώση ενός αεροσκάφους κάθε μέρα. Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι διασωληνωμένοι ξεπερνά κατά 20% τις διαθέσιμες κλίνες εντατικής ολόκληρης της χώρας πριν από ένα-δύο χρόνια, και μόνο αυτοί που είναι διασωληνωμένοι για Covid-19.

Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος φοροκατακτητικά η νόσος να καταλάβει τις κλίνες που είναι διαθέσιμες για το σύνολο των ασθενειών και να βρεθούμε μπροστά σε δυσκολία αντιμετώπισης και άλλων παθήσεων, πλην της Covid,τ αν δεν αναχαιτίσουμε την Covid την ίδια” είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Παράλληλα τόνισε πως “σχετικά με τους αριθμούς, θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας αφού ολοκληρωθεί το φαινόμενο και αφού μελετηθεί. Φαίνεται πάντως ότι από την ώρα που λήφθηκε το τελευταίο μέτρο αρχίζει να υπάρχει μια κάμψη στον αριθμό των ανθρώπων που ανιχνεύονται θετικοί και αυτό θα πρέπει να το κρατήσουμε ως δίδαγμα. Το δεύτερο είναι ότι έχοντας ξεκινήσει ένα lockdown με μια υψηλή κυκλοφορία του ιού θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα έχουμε περισσότερο χρόνο μέχρι να δούμε τα αποτελέσματα που θέλουμε”.

Βεβιασμένη άρση μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αύξηση των κρουσμάτων

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων δημοσίευσε ένα προβλεπτικό μοντέλο το τι θα συμβεί στην Ευρώπη μετά την άρση των μέτρων και όπως είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου «προέβλεψε ότι μια βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση και απότομη αύξηση των κρουσμάτων και κατ ‘ επέκταση νοσηλειών και θανάτων. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στην κοινωνία και συνεπώς όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση που ζούμε τόσο γρηγορότερα και πιο έντονα θα δούμε την αναζωπύρωση της επιδημίας. Αντίθετα αν η άρση των μέτρων συμβεί αφού έχει μειωθεί περαιτέρω η διασπορά στην κοινότητα, η όποια αύξηση των κρουσμάτων θα καθυστερήσει και θα γίνει και με χαμηλότερο ρυθμό». Δυστυχώς, είπε, η αποφυγή του συνωστισμού και των συναθροίσεων είναι απαραίτητα. «Ασφαλώς θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας χωρίς όμως να μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ζούμε στον πυρήνα μιας πανδημίας».

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει» είπε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: «μια βεβιασμένη άρση του lockdown θα είχε ολέθριες συνέπειες».

Χριστούγεννα στην καραντίνα, όπως το Πάσχα

Δεν αποκλείεται, το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα παράταση του lockdown. Το σενάριο αυτό, αν υλοποιηθεί, θα γίνει προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε μαγαζιά κατά την περίοδο των γιορτών.

Αν θυμηθούμε το φετινό Πάσχα, γιορτάστηκε με απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων και φυσικά απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό. Τα καταστήματα ήταν κλειστά, όπως και οι εκκλησίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άνοιγμα των σχολείων

Όπως εξήγησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha με τον Αντώνη Σρόιτερ, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «το άνοιγμα των σχολείων όταν πάρουμε το πράσινο φως από τους ειδικούς». Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα απαιτείται κάποιο αρνητικό τεστ κορωνοϊού για την επάνοδο μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία ή κάποια έγγραφα, η κ. Κεραμέως τόνισε πως «δεν έγινε καμία τέτοια συζήτηση». Η ίδια τόνισε πως «τα σχολεία θα ανοίξουν με όλα τα μέτρα τηρούνταν προηγουμένως, δηλαδή τη χρήση μάσκας. Και τα παιδιά μας έβαλαν τα γυαλιά στην τήρηση των μέτρων».

Επιπρόσθετα, τόνισε πως στη χώρα μας η τηλεκπαίδευση είναι καθολική. «Είναι τεράστιο εγχείρημα με τις δυσκολίες του. Ξεπερνάμε τις δυσκολίες και είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που εφαρμόζουν καθολική τηλεκπαίδευση. Έχουμε ενισχύει τον εξοπλισμό των φορητών συσκευών στα σχολεία. Το υπουργείο εξοπλίζει διαρκώς τα σχολεία της χώρας. Πρόκειται για συνεχή διαδικασία. (…) Το εγχείρημα πιστώνεται σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Την περασμένη εβδομάδα έγιναν 1,6 εκατ. τηλεδιασκέψεις».

Άνοιγμα του λιανεμπορίου

Το πώς θα μπορούσε να ανοίξει το λιανεμπόριο ακόμη μελετάται. Εντονα το προηγούμενο διάστημα ακούστηκε η εκδοχή του «click away», δηλαδή τα καταστήματα να λειτουργούν σε μια ενδιάμεση κατάσταση, κυρίως μέσω e-shops αλλά με παραλαβή από το κατάστημα κατόπιν ραντεβού. Αγνωστο είναι τι θα γίνει με τα εποχικά καταστήματα, τα καταστήματα με παιχνίδια αλλά και τα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής και αν θα τους δοθεί κάποια προτεραιότητα έναντι του υπόλοιπου εμπορίου. Διατυπώθηκε ακόμη το σενάριο το λιανεμπόριο να ανοίξει για λίγες μόνο ημέρες και να κλείσει ξανά μετά τις γιορτές.

Προβληματισμός για την εστίαση

Μετά τα σχολεία και το λιανεμπόριο αναμένεται να ανοίξει και η εστίαση, ωστόσο το πώς, πότε και αν θα γίνει τελικά αυτό παραμένει ανοιχτό. «Καμία ημερομηνία δεν είναι δεδομένη», σημείωναν χθες αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης και προσέθεταν ότι στόχος είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται. Και εδώ ένα από τα σενάρια θέλει να ανοίγουν μόνο τα εστιατόρια -και κάτω από ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις- και να παραμένουν κλειστά κλαμπ και μπαρ.

 

https://youtu.be/2i1H0nQlvtw

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ