Νίκολας Τόντι
Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Αποζημίωση "μαμούθ" για τον 25χρονο που σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών

Μπορεί η δικαιοσύνη να άργησε 10 ολόκληρα χρόνια, ωστόσο επιδίκασε τελικά το ποσό των  410.000 ευρώ στους συγγενείς ενός 25χρονου υδραυλικού, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την διάρκεια πυροβολισμών μεταξύ ενός κακοποιού και αστυνομικών.
Εκείνη την ημέρα ο Νίκολα Τόντι, τακτοποιούσε τα εργαλεία του στην καρότσα του φορτηγού που χρησιμοποιούσε για τη δουλειά του, όταν σταμάτησε δίπλα του το αυτοκίνητο του δραπέτη Αλβανικής καταγωγής μαζί με τον συνεργό του. Νωρίτερα είχε προηγηθεί συμπλοκή, με τους κακοποιούς να ρίχνουν χειροβομβίδες στην πλευρά των αστυνομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν  ξεκίνησε ο  κύκλος των πυροβολισμών ο Τόντι  επιχείρησε να μπει σε μία πυλωτή στην οποία είχε καταφύγει και μία υπάλληλος φούρνου. Την στιγμή εκείνη, δέχθηκε 9 σφαίρες εκ των οποίων οι 4 ήταν από όπλα των αστυνομικών και βρήκε το θάνατο. Αιτία θανάτου ήταν «τραύματα κεφαλής, θώρακος, κοιλίας και λεκάνης δια βλημάτων πυροβόλου όπλου».

Στο ποινικό σκέλος, οι δύο αστυνομικοί κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια καθώς το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι συνθήκες ήταν ακατάλληλες για να ανοίξουν πυρ, καθώς δεν είχαν ελέγξει εάν υπήρχαν πολίτες στο χώρο.      

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε, εντόκως προς 6%, από την επίδοση ης αγωγής, στην σύζυγο το ποσό των 100.000 ευρώ, στο ανήλικο τέκνο για «τον ψυχικό πόνο τον οποίο θα δοκιμάσει στο μέλλον από την έλλειψη της παρουσίας του πατέρα του κατά τα διάφορα στάδια της ζωής του, όταν ωριμάσει ψυχοσωματικά και σχηματίσει συναισθηματικό κόσμο, αλλά και από το επιβαρυμένο συναισθηματικά οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει», το ποσό των 80.000 ευρώ, στον πατέρα και τη μητέρα του το ποσό των 80.000 ευρώ στον καθένα, στην αδελφή του το ποσό των 50.000 ευρώ και στον πεθερό  και  πεθερά του από 10.000 ευρώ.

Το Ελληνικό Δημόσιο  άσκησε  έφεση σε βάρος της απόφασης, με το Εφετείο να απορρίπτει τους ισχυρισμούς του και να επικυρώνει την πρωτόδικη απόφαση.

«Μετά από δέκα χρόνια δικαιώθηκε η οικογένεια του θύματος στα Ποινικά και Διοικητικά Δικαστήρια. Κάνουμε  δημόσια έκκληση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στον αρμόδιο υπουργό να μην δώσει εντολή για κατάθεση αναίρεσης, που το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει, θα είναι να καθυστερήσει η δικαστική αποζημίωση στην τραγική οικογένεια. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η Πολιτεία έδειξε ευαισθησία σε ανάλογες δραματικές υποθέσεις» λένε οι Μ. Δημητρακόπουλος και Κυριακή Μακρή, δικηγόροι της οικογένειας του Τόντι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ