Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Κορονοϊός: Σε εφαρμογή η νυχτερινή απαγόρευση - Ποιοι μπορούν να κυκλοφορήσουν

Σε εφαρμογή έχει τεθεί από απόψε στις 21:00 το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας έως και τις 05:00 το πρωί, σε όλη τη χώρα, όπως ήδη ειχε ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Στόχος του μέτρου αυτού για περιορισμό των μετακινήσεων στο απολύτως αναγκαίο, είναι να γίνει η σταδιακή μείωση μετάδοσης του κορονοϊού, καθώς τόσο η κατάσταση των νέων κρουσμάτων, όσο των νεκρών αλλά και των διασωληνωμένων έχουν φτάσει σε άκρως επικίνδυνο επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κωδικοί που "επιτρέπονται" στο 13033 για να βγείτε έξω

Με νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι πολίτες μπορούν να στείλουν μόνο 2 κωδικούς μετακίνησης για τις εξόδους τους.

Αναλυτικά:

  • Με τον αριθμό 1 στο 13033: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για σοβαρές περιπτώσεις υγείας.
  • Με τον αριθμό 6 στο 13033: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για μικρή βόλτα κατοικίδιου κοντά στην οικία τους.

Οσον αφορά στην εργασία είναι απαραίτητο το έγγραφο μετακίνησης του εργοδότη, όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Βασική αλλαγή είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί σε όλη την επικράτεια. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις:

  • Λόγοι εργασίας
  • Λόγοι υγείας
  • Συνοδεία των κατοικίδιων ζώων σε κοντινή απόσταση από την κατοικία

Μπορεί λοιπόν όπως φαίνεται το 13033 να απαντά κανονικά σε όλους τους κωδικούς, όμως οι περιορισμοί είναι αυστηροί για το χρονικό διάστημα 21:00-05:00 και τα πρόστιμα τσουχτερα!

Ατομική άθληση

Η δεύτερη αλλαγή αφορά την ατομική άθληση. Αιτία που εκμεταλλεύτηκαν πολλοί προκειμένου να βγουν από το σπίτι τους. Το κυριακάτικο στοιχείο, που ανέφερε ότι 1 εκατομμύριο άτομα το βράδυ της Κυριακής ήθελαν να γυμναστούν, ήταν μάλλον αρκετό ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα. Ετσι σε ό,τι αφορά την ατομική άθληση διευκρινίστηκε ότι αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.

Τηλεργασία

Σε ό,τι αφορά την τηλεργασία κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Οι έλεγχοι για την εφαρμογή της τηλεργασίας και των υπολοίπων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας ήδη έχουν ενταθεί σημαντικά από μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα έγινε και σύσταση στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο. Το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται, πόσω μάλλον που η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά αλλά και σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tι θα γίνει με σουπερ μάρκετ delivery και take away

Σχετικά με το θέμα διευκρινίσεις έδωσε η Πολιτική Προστασία που σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: «Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 - 05.00, διευκρινίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές. Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21:00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές».

Αλλαγή στο ωράριο των σούπερ μάρκετ από τη Δευτέρα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης. Τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν στις 20:30 από τη Δευτέρα και την Κυριακή δεν θα ανοίξουν, δήλωσε στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, αυτή τη στιγμή η ροή είναι φυσιολογική και υπάρχει επάρκεια δεν υπάρχει λόγος για να ανοίξουν την Κυριακή. Διευκρίνισε πως σήμερα και αύριο θα λειτουργήσουν μέχρι τις 21:00 και το Σάββατο κανονικά μέχρι τις 20:00.

Το μέτρο θα ισχύσει κατά τη διάρκεια του lockdown.

Τι ισχύει με τα μίνι μάρκετ και τα περίπτερα

Μετά τα σούπερ μάρκετ για τα οποία πλέον ισχύει νέο ωράριο λειτουργίας κατά την περίοδο του lockdown για τον κορονοϊό, ψιλικατζίδικα, mini market και κάβες θα κλείνουν νωρίτερα το βράδυ. Το νέο μέτρο έκανε γνωστό με δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για τον κορονοϊό πλέον τα mini market και τα ψιλικατζίδικα που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, θα κλείνουν από τις 9 το βράδυ. Δηλαδή θα κατεβάζουν ρολά κατά την ώρα που ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας. Πρόκειται για με μέτρο με στόχο να περιοριστεί η κυκλοφορία των πολιτών τη νύχτα για ψώνια σε μινι μάρκετ, ψιλικατζίδικα ή κάβες ποτών.

Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν το ωράριο τους θα αλλάξει από την Δευτέρα, καθώς από την επόμενη εβδομάδα τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν στις 8:30 το βράδυ.

https://youtu.be/1iCLwDLclb4

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ