σεισμός στη Σμύρνη
Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Σεισμός Σάμος: Δεκάδες μετασεισμοί τη νύχτα - Το νησί μετρά τις πληγές του

Δύσκολη η πρώτη νύχτα μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Σάμο, καθώς ο μεγάλος σεισμός 6,7 Ρίχτερ στην Σάμο έχει αφήσει πίσω του αμέτρητους μετασεισμούς.

Στο νησί θα μεταβεί ακι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά το διάγγελμά που θα απευθύνει με τα νέα μέτρα.

Στη Σάμο θα βρεθεί λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να πραγματοποιήσει ιδίοις όμμασι αυτοψία στο νησί του βορείου Αιγαίου που χτυπήθηκε από τον φονικό σεισμό, που κόστισε τη ζωή σε δύο ανήλικα παιδιά και προκάλεσε πολλές καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές.

Το νησί, συνεχίζει να ταρακουνιέται από τον "χορό των Ρίχτερ" καθώς μέσα στη νύχτα καταγράφηκαν σχεδόν 60 μετασεισμοί σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. με τον μεγαλύτερο από αυτόυς να φτάνει τα 4,2 Ρίχτερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτός σημειώθηκε στις 03:40 σε απόσταση 31 χιλιομέτρων δυτικά-βορειοδυτικά της Σάμου.

Πριν λίγο, ένας μεγαλύτερος μετασεισμός, τάραξε ξανά το νησί. Ο σεισμός, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, σημειώθηκε στις 7:31 το πρωί και ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το «χτύπημα» του Εγκελάδου είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο μαθητές, 15 και 17 ετών, και να τραυματιστούν ακόμη 19 άτομα, μεταξύ αυτών και ένας ανήλικους που φέρει σοβαρά κατάγματα. 

Κρίσιμο για την εξέλιξη του φαινομένου είναι το επόμενο 48ωρο σύμφωνα με τους επιστήμονες οι οποίοι το παρακολουθούν.

Οι κάτοικοι του νησιού διανυκτερεύσουν οι περισσότεροι έξω από τα σπίτια τους και μακρυά από τις περιοχές που έχουν κριθεί επικίνδυνες καθώς υπάρχουν πολλά παλιά κτίσματα που έχουν υποστεί ζημιές και μπορεί να καταρρεύσουν με έναν ισχυρό μετασεισμό.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 14:00 της Παρασκευής και είχε σαν αποτέλεσμα να καταρρεύσουν κτίρια, ενώ στο νησί σημειώθηκε και ένα «μίνι» τσουνάμι. Σεισμολόγοι έκαναν λόγο για την πρώτη τέτοια δόνηση σε 100 χρόνια. 

Χαρδαλιάς από Σάμο

Για τις καταστροφές που άφησε πίσω του ο σεισμός στη Σάμο, μίλησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς από το νησί στο οποίο βρίσκεται από το απόγευμα.

«Προφανώς έχουν πληγεί οι υποδομές. Πρέπει να τις καταγράψουμε και να κάνουμε ότι λέει το πρωτόκολλο και να εφαρμόσουμε το γενικό σχέδιο που ισχύει στις περιπτώσεις αυτές» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Θρήνος για τους μαθητές

Βαθιά θλίψη έχει προκαλέσει ο θάνατος δύο ανήλικων μαθητών στη Σάμο, που καταπλακώθηκαν από τοίχο ο οποίος κατέρρευσε σε σοκάκι, μετά τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ.

Οι μαθητές έχασαν τη ζωή τους επιστρέφοντας από το σχολείο τους. Περπατώντας σε ένα στενό δρομάκι στο Βαθύ της Σάμου καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε.

Οι προσπάθειες των διασωστών ήταν αγωνιώδεις, ωστόσο κατέστη αδύνατο να σωθούν.

Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο τους έχει στείλει το σύνολο της πολιτικής σκηνής της χώρας. 

Πρόκειται για ένα αγόρι 17 ετών και ένα κορίτσι 15 ετών, τον Άρη και την Κλαίρη, που επέστρεφαν μαζί στα σπίτια τους μετά, το σχολείο.

Σμύρνη: Μάχη με το χρόνο για να ανασύρουν τους εγκλωβισμένους από τον μεγάλο σεισμό

Μάχη πάνω από τα χαλάσματα των κτιρίων της Σμύρνης που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα δίνουν τα σωστικά συνεργεία, μετά τον ισχυρό σεισμό 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αιγαίο.

Τουλάχιστον 24 νεκροί και πάνω απο 800 τραυματίες ο μέχρι στιγμής απολογισμός στη Σμύρνη. Σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Περιστατικών της Τουρκίας (AFAD), 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους –ο ένας εξ αυτών από πνιγμό- και 800 έχουν τραυματιστεί.
 

Στο σημείο βρίσκονται αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων, ενώ για τον εντοπισμό επιζώντων έχουν επιστρατευτεί και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι. Στις προσπάθειες μετέχουν και κάτοικοι, που προσπαθούν να ανοίξουν διόδους απεγκλωβισμού. Κάποιοι άλλοι ξεσπούν σε κλάματα από την αγωνία για τους δικούς τους ανθρώπους. Πληροφορίες θέλουν τουλάχιστον 40 άτομα να έχουν εγκλωβιστεί σε ένα, μόνο, κτήριο, ενώ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σμύρνης, έχουν απεγκλωβιστεί τουλάχιστον 70 άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα και μετά από 9,5 ώρες μάχης κάτω από τα συντρίμμια, τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να βγάλουν ζωντανά δύο ανήλικα παιδιά. Ενα αγόρι 15 ετών και ένα ακόμη ανήλικο κορίτσι, το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

https://twitter.com/anadoluagency/status/1322310415871856646?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1322317891430211584%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1060455%2Fsmurni-mahi-me-to-hrono-gia-na-anasuroun-tous-eglovismenous-apo-ton-megalo-seismo%2Fhttps://twitter.com/anadoluagency/status/1322317891430211584?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1322318832887889923%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1060455%2Fsmurni-mahi-me-to-hrono-gia-na-anasuroun-tous-eglovismenous-apo-ton-megalo-seismo%2F

 

https://youtu.be/i-CWHSNNK3k

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ