Κοινωνία

Θεσσαλονίκη -Πρύτανης ΑΠΘ: 10.000 θα είναι οι ασυμπτωματικοί

«Εάν τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είναι περίπου 2.000, τότε οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, με αθέλητη διασπορά στο συγκρότημα, είναι τουλάχιστον 10.000».

Τα παραπάνω δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, με βάση την έρευνα στα λύματα της πόλης που διενεργεί το Αριστοτέλειο και λειτουργεί ως προπομπός της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Με θετικό το 5% των μαζικών τεστ κορωνοϊού που έγιναν χθες στη συμπρωτεύουσα, οι μετρήσεις στα λύματα της πόλεις «έδειχναν» εδώ και ημέρες την έξαρση της επιδημίας. «Αποδεικνύουμε» επισημαίνει ο κ. Παπαϊωάννου, ότι «η μέση τιμή των δύο προηγούμενων εβδομάδων στα λύματα είναι απόλυτα συμβατή με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων«.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας με αριθμούς ενημερώνει ότι έως τις 12 Οκτωβρίου ανιχνεύαμε ελάχιστα έως καθόλου τον ιό στα λύματα της πόλης, κάτι που ήταν συνυφασμένο και με τα ελάχιστα κρούσματα. Στις 21 Οκτωβρίου είδαμε μια αύξηση της τάξης του 500% στα λύματα, κάτι που αποτυπώθηκε μετά από 2,3 ,4 ημέρες και φτάσαμε να είμαστε κοντά στα 280-300 κρούσματα, φτάσαμε στα 380 και την Τρίτη 27 Οκτωβρίου είχαμε πάει τρεις φορές πάνω απ΄ότι είχαμε πάει στις 21 Οκτωβρίου.

Η διεπιστημονική μελέτη των επτά τμημάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου μαζί με τους επιστήμονες της ΕΥΑΘ δείχνει ότι οι τιμές που βρίσκουμε στα λύματα είναι τρεις με τέσσερις ημέρες πιο μπροστά από την επιδημιολογική εικόνα που θα εμφανιστεί.

Όσον αφορά στα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, που αποφάσισε η κυβέρνηση ήταν κατηγορηματικός «Εάν δεν έπαιρνε η πολιτεία τις συγκεκριμένες αποφάσεις για τη Θεσσαλονίκη μετά από 15 μέρες θα είχαμε δεκαπλάσιο φορτίο«.

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο πρύτανης του ΑΠΘ, παρά τους 10.000 ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού που καταδεικνύει η μελέτη στα λύματα της πόλης, όσον αφορά στην επιδημιολογική εικόνα της πόλης το επόμενο διάστημα, καθώς πιστεύει ότι «μπορεί να αναστραφεί εάν συμπεριφερθούμε σωστά. Θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας οι τιμές στα λύματα θα έχουν μειωθεί αισθητά».
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ