Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Δημοσκόπηση GPO: Θέλουν μέτρα αλλά όχι lockdown οι πολίτες

Απαραίτητα (σε ποσοστό 71,1%) αλλά όχι επαρκή για την αντιμετώπιση της πανδημίας (σε ποσοστό 62,1%) θεωρούν οι πολίτες τα μέτρα που ισχύουν σήμερα στη χώρα για τον κορωνοΐό, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO για το Action24.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολίτες κρίνουν θετικά τους συνολικούς χειρισμούς της κυβέρνησης για την πανδημία (58,3%) και θεωρούν ότι έλαβε έγκαιρα τα μέτρα (52,9%). Αποδίδουν την ευθύνη για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στη μη τήρηση των μέτρων από μερίδα πολιτών (60,3%) και εμφανίζονται αρνητικοί (70,7%) στην προοπτική ενός γενικευμένου lockdown.

Η δημοσκόπηση δίνει μεγάλο προβάδισμα στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου και του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία (49,1% – 20,3%).

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 38,6%, έναντι 23,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 7%, το ΚΚΕ με 5,3%, η Ελληνική Λύση με 3,1% και η Μέρα 25 με 2,6%.

Η δημοσκόπηση της GPO καταγράφει επίσης οριακά θετικό πρόσημο στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο χώρο της Οικονομίας (49,1-48,4%), όπου όμως οι πολίτες στην πλειοψηφία τους κρίνουν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι επαρκή (60,6%).

Στο μέτωπο των σχέσεων με την Τουρκία, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (54,7%) θεωρούν πιθανό ένα σοβαρό επεισόδιο με την Τουρκία, το αμέσως επόμενο διάστημα

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί στα ελληνοτουρκικά κρίνονται θετικά από την πλειοψηφία (56,8%), ενώ διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη ανάμεσα στην αναζήτηση διπλωματικής ή λύσης ή χρήσης στρατιωτικών μέσων στην περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες εντός του ορίου των 6 ναυτικών μιλίων (49% έναντι 47,5%).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ