Κοινωνία

Έρχονται νέα μέτρα; Προς απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού;

Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού και περιορισμός στις μετακινήσεις για 65αρηδες φαίνεται να είναι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν πριν το γενικό lockdown. Κρίσιμη ημερομηνία η 9η Νοεμβρίου.

Κοντά στο lockdown βρίσκονται συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, ενώ ήδη πληθαίνουν οι πληροφορίες για το πότε υπάρχει το ενδεχόμενο να πάμε πάλι σε καραντίνα, σε ένα γενικό lockdown, αν και κάτι τέτοιο προϋποθέτει μια σειρά από συνοδευτικά θέματα, όπως τα επιδόματα που θα πρέπει να μοιραστούν σε εκατομμύρια Έλληνες...

Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι «παρόλα αυτά, είναι προφανές ότι έξαρση παρατηρείται και στη χώρα μας, με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων να παρουσιάζει σημαντική αύξηση τις τελευταίες ημέρες. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, με στόχο να προλάβουμε τα χειρότερα, ήδη εφαρμόζονται δύο νέα μέτρα:

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στις περιοχές των επιπέδων 3 και 4 από τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 το πρωί και υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.

Διαπιστώνεται, στο μεταξύ, ότι η εξάπλωση του ιού εντοπίζεται κυρίως μεταξύ των νέων. Γι' αυτό και οι ειδικοί, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, απευθύνουμε έκκληση στους νεότερους να προσέχουν και να αποφεύγουν μαζικές συναθροίσεις. Τώρα είναι η ώρα να μετατρέψουν -όπως είπε ο πρωθυπουργός- την ορμή τους σε ευθύνη και να γίνουν πρωτοπόροι στα δύσκολα. Τους καλούμε να δώσουμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη τις επόμενες ημέρες. Παρατηρείται ακόμη, ότι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συμμορφώνεται στα μέτρα, την ίδια στιγμή εκδηλώνονται μεμονωμένες, συνειδητά οργανωμένες προσπάθειες απείθειας στα ισχύοντα μέτρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι διασποράς του ιού».

«Είναι πλέον προφανές -και το έχουμε πει πολλές φορές- ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τρίμηνο. Οφείλουμε όλοι να εφαρμόσουμε σχολαστικά τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία. Πρώτ' απ' όλα για να σωθούν ζωές. Να μην αυξηθεί σε αβάσταχτα επίπεδα η πίεση στο σύστημα Υγείας. Και, βέβαια, για να μην υπάρξει ανάγκη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων. Είναι, άλλωστε, για πρώτη φορά από την αρχή αυτής της περιπέτειας, ορατή στον ορίζοντα η προοπτική να διαθέτουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο στο τέλος του χρόνου, ή τις αρχές του επόμενου. Και η κυβέρνηση έχει φροντίσει να το προμηθευτούμε έγκαιρα και να το διαθέσουμε, με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα».

Οι επόμενες 48 ώρες είναι πολύ σημαντικές για την Βόρεια Ελλάδα

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως τα θετικά νέα είναι πως σε περιοχές όπως στην Αττική βλέπουμε μία σταθεροποίηση.

Ωστόσο στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει μία πηγή ανησυχία, όπως στα Ιωάννινα, στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη.

«Οι επόμενες 48 ώρες είναι πολύ σημαντικές ώστε να δούμε αν κάποιες περιφέρειες θα ανέβουν στο επίπεδο επικινδυνότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Οι πιστοί να εφαρμόζουν τα μέτρα

Όσον αφορά τις εικόνες συνωστισμού των πιστών κατά τον εορτασμό του Αγίου Δημήτριου στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πέτσας κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα.

«Γίνεται μία διαρκής προσπάθεια πειθούς στους πολίτες για την τήρηση των μέτρων. Από την άλλη η στάση της εκκλησίας είναι πολύ υπεύθυνη μέχρι στιγμής», είπε χαρακτηριστικά.

Γενικό Lockdown δείχνει η εκτόξευση των κρουσμάτων - Η ημερομηνία «ορόσημο»

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά την έκρηξη κρουσμάτων που σημειώνεται στη χώρα μας τα τελευταία 24ωρο. Κάτι που φάνταζε ως εφιάλτης, η επιβολή γενικού Lockdown φαίνεται πως είναι πάλι στο τραπέζι της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ, ο συναγερμός θα σημάνει άμεσα εφόσον οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις σε διάστημα 24 ωρών προσεγγίσουν τις 2.000 με τους επιστήμονες να εξετάζουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πολιτών που έχουν μολυνθεί, με προτεραιότητα την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων.

Και αυτό διότι εφόσον η διασπορά έχει περάσει δυναμικά στην τρίτη ηλικία και γενικότερα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τότε αναμένεται να δημιουργηθούν ασφυκτικές συνθήκες στο ΕΣΥ.

Τα πάντα θα κριθούν στις 9 Νοεμβρίου, οπότε και θα γίνει επανεξέταση των δεδομένων και θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το αν τα τελευταία μέτρα είχαν αποτέλεσμα.

Με την σημερινή αλλαγή του χάρτη και συγκεκριμένη την ανακατάταξη πολλών περιοχών όσον αφορά τα επίπεδα επικινδυνότητας ξεκινά μία κρίσιμη περίοδος για τη χώρα μας.

Η πορεία του κοροναϊού τις επόμενες δύο εβδομάδες και η τήρηση ή όχι των μέτρων θα κρίνει αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.

Βέβαια όπως είχε πει και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, υπάρχουν πολλά όπλα στην φαρέτρα των ειδικών πριν το lockdown, το οποίο μαζί με το κλείσιμο των σχολείων θα αποτελούν την ύστατη λύση.

Την ίδια ώρα παρά το γεγονός πως τα χτεσινά κρούσματα ήταν μειωμένα (790), οι καθημερινές διαγνώσεις παραμένουν στα ύψη.

Επίσης ο ιός συνεχίζει να «χτυπά» αλύπητα Αττική και Θεσσαλονίκη, εκεί δηλαδή όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα περιστατικά.

Στις επόμενες 14 μέρες από την εφαρμογή της καθολικής χρήσης μάσκας και της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι επιστήμονες θα μελετήσουν τα στατιστικά δεδομένα κι αν επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια, τότε θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού ή ακόμη και εκτός Ελλάδας
  • Κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης από τις 21:00
  • Περιορισμός των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών

Ειδικότερα παρ΄ότι το «απαγορευτικό» στα ταξίδια αφορά μόνο τις ζώνες που έχουν ενταχθεί στο επίπεδο 4 «Αυξημένου Κινδύνου», στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση το μέτρο αυτό να επεκταθεί και στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 «Αυξημένης Επιτήρησης» – ανάμεσά τους ενδεικτικά η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και το Ηράκλειο.

Το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι ενδεικτικό, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο καταγράφεται «βαρύ» στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, την ώρα που, για παράδειγμα, η Βέροια και η Κατερίνη παραμένουν στις κίτρινες ζώνες.

Στο τραπέζι έχουν πέσει, επίσης, εισηγήσεις για περιορισμό των μετακινήσεων για τους πολίτες άνω των 65 ετών.

Το μέτρο αυτό θα λειτουργούσε προληπτικά και προστατευτικά για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και φυσικά θα προστάτευε φυσικά το ΕΣΥ, το οποίο σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών θα δεχτεί μεγαλύτερη πίεση τον χειμώνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ