Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Κορονοϊός: Γενικό lockdown στα 2.000 κρούσματα

Στο τραπέζι, μπλόκο στις μετακινήσεις εκτός των συνόρων της περιφερειακής ενότητας αλλά και της χώρας μετά την εκτόξευση των ημερήσιων κρουσμάτων και των νεκρών. 

Στο μικροσκόπιο δεν μπαίνουν μόνο τα εθνικά σύνορα, αλλά και εκείνα που χωρίζουν τις περιφερειακές ενότητες της χώρας, με τους επιστήμονες να έχουν στη διάθεσή τους ακόμη ένα «όπλο», που αναμένουν να το ενεργοποιήσουν όταν κριθεί αναγκαίο. Ο υγειονομικός χάρτης ασφάλειας και προστασίας από τον Covid-19 διαθέτει ποικιλία χρωμάτων (από πράσινο έως και βαθύ κόκκινο) χωρίζοντας την Ελλάδα στα δύο.

Οι «πράσινες» και οι «κίτρινες» γεωγραφικές περιοχές είναι «παρθένες» ζώνες, υπό την έννοια ότι ο ιός SARS-CoV-2 δεν έχει καταφέρει να τις κατακτήσει. Αντιθέτως, για 19 περιφερειακές ενότητες – στις οποίες, σημειωτέον, κατοικεί ο μισός και πλέον πληθυσμός της χώρας – έχει σημάνει ο «πορτοκαλί» και ο «κόκκινος» συναγερμός. Μοιραία σε Κοζάνη και Καστοριά που βρίσκονται υπό καθεστώς lockdown, εκτός από την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, ισχύει και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός των συνόρων της περιφερειακής ενότητας όπου ισχύουν τα μέτρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και παρότι το «απαγορευτικό» στα ταξίδια αφορά μόνο τις ζώνες που έχουν ενταχθεί στο επίπεδο 4 «Αυξημένου Κινδύνου», στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση το μέτρο αυτό να επεκταθεί και στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 «Αυξημένης Επιτήρησης» – ανάμεσά τους ενδεικτικά η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και το Ηράκλειο, σύμφωνα με το in.gr. Το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι ενδεικτικό, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο καταγράφεται «βαρύ» στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, την ώρα που, για παράδειγμα, η Βέροια και η Κατερίνη παραμένουν στις κίτρινες ζώνες.  

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει και το Βήμα της Κυριακής, στα 2.000 κρούσματα είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε γενικό lockdown, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων είναι το κλείσιμο της εστίασης και ο περιορισμός στο σπίτι για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Μέτρα που βρίσκονται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ