Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κοινωνία

Πανελλαδικές: Έρχονται τα «κοινά πτυχία» - Όλες οι αλλαγές στα Πανεπιστήμια

Νέο «τοπίο» στα Πανεπιστήμια στοχεύει να δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας, με νέο νόμο-πλαίσιο που ετοιμάζει για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και σύντομα αναμένεται να δημοσιοποιήσει. Τα «κοινά πτυχία» θα θεσμοθετηθούν για πρώτη φορά στη χώρα και θα μπορούν να δίνονται από δύο διαφορετικά τμήματα πανεπιστημίων.

«Kοινά πτυχία» από τα προγράμματα διαφορετικών τμημάτων στα Πανεπιστήμια προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Από τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως τονίζει ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, μιλώντας στο protothema.gr είναι ότι ένα από τα χαρακτηριστικά του νέου νόμου για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι ότι δεν θα περιορίζεται πλέον το πανεπιστημιακό Τμήμα σε ένα πρόγραμμα σπουδών όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά όπως ακριβώς γίνεται στα μεταπτυχιακά προγράμματα, θα μπορούν να δημιουργούνται τμήματα με πρόγραμμα σπουδών που θα περιέχει μαθήματα και από άλλα τμήματα, είτε του ιδίου πανεπιστημίου, είτε και από άλλα τμήματα.

Έτσι αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα στους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων τα επόμενα χρόνια να συμπληρώνουν στο Μηχανογραφικό Δελτίο σχολές, από μία προκαθορισμένη λίστα που θα οδηγούν σε διπλό πτυχίο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι φοιτητές μετά το τέλος των σπουδών του να μπορούν να έχουν πτυχίο από δύο ειδικότητες, «στο πλαίσιο της διεπιστημονικότητας που υπάρχει», όπως είναι το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με τον κύριο Διγαλάκη, που είναι ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα Πανεπιστήμια τα οποία έχουν αυτονομία θα καταρτίσουν μία νέα λίστα σχολών που θα οδηγούν σε διπλό πτυχίο, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των σπουδών.

«Τα Πανεπιστήμια θα προτείνουν συνδυασμούς τμημάτων, από ομοειδείς σχολές, επί παραδείγματι Νομική και Πολιτικό Νομικής που θα οδηγούν σε διπλό πτυχίο, όχι σε τέσσερα χρόνια αλλά σε έξι».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα τμήματα που θα προτείνουν τα Πανεπιστήμια θα αξιολογούνται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και θα δίνεται το «πράσινο φως» από το υπουργείο Παιδείας να δημιουργηθεί μία προκαθορισμένη λίστα σχολών από την οποία οι υποψήφιοι για τα Πανεπιστήμια θα επιλέγουν σχολές που θα τους οδηγούν σε δύο πτυχία, τα λεγόμενα (dual degree).

Στις συζητήσεις που ήδη γίνονται στα Πανεπιστήμια βασικός «κορμός» για το χτίσιμο των διπλών πτυχίων είναι η αγορά εργασίας και οι δυνατότητες που θα αποκτά ο απόφοιτος που θα κατέχει διπλό πτυχίο. Ο υφυπουργός ξεκαθαρίζει ότι το σχέδιο δεν αφορά στη δημιουργία νέων τμημάτων, αλλά προγραμμάτων που θα προκύψουν διατμηματικά, από δύο πανεπιστημιακά τμήματα.

Βάση εισαγωγής
Παράλληλα με τον νέο νόμο πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που ετοιμάζει και αναμένεται σύντομα να δημοσιοποιήσει εξειδικεύει, σύμφωνα με πληροφορίες τον καθορισμό από τα ΑΕΙ του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια.

Ηδη , από πέρυσι είχε ξεκινήσει η διαδικασία αποστολής από τα Πανεπιστήμια προς το υπουργείο Παιδείας, επιστολές με τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να εκπαιδεύσουν , ωστόσο λόγω πανδημίας η διαδικασία σταμάτησε. Επίσης, Τα Πανεπιστήμια , θα ορίζουν πλαφόν στη βαθμολογία των πρωτοετών φοιτητών σε μαθήματα αυξημένης βαρύτητας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ