Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κοινωνία

Πανεπιστήμια: Ανοίγουν από Δευτέρα - Πότε θα γίνονται εξ αποστάσεως τα μαθήματα

Μαθήματα ξεκινούν από τη Δευτέρα και, σταδιακά, μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου όλα όλα τα τμήματα και οι σχολές των πανεπιστημίων, ενώ σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους των πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, η διδασκαλία των μαθημάτων, σεμιναρίων, εργαστηρίων και κλινικών ασκήσεων με έως και 50 άτομα θα πραγματοποιείται δια ζώσης, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Στις περιπτώσεις μαθημάτων με περισσότερα από 50 άτομα, οι διαλέξεις θα γίνονται εξ αποστάσεως. 

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Διγαλάκης η τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας, που τεκμηριωμένα συστήνει η επιστήμη, είναι «απαραίτητη προκειμένου οι φοιτητές να επιστρέψουν με ασφάλεια στις διδακτικές αίθουσες και στα εργαστήρια και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία».

«Η δια ζώσης συζήτηση και αλληλεπίδραση, που συντελείται εντός των αμφιθεάτρων, δεν μπορεί να υποκατασταθεί πλήρως από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση κι ούτε θέλουμε να αποκοπούν οι φοιτητές από τη συνολική εμπειρία φοίτησης σε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Αξίζει λοιπόν συνειδητά και με υπευθυνότητα να περιφρουρήσουμε την ασφαλή και ομαλή διεξαγωγή του νέου ακαδημαϊκού έτους», υπογράμμισε ο κ. Διγαλάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δρομολογούνται οι διαδικασίες ώστε να δοθούν, μέσω ΕΣΠΑ, περίπου 2.000 υποτροφίες, ύψους 5,2 εκατ. ευρώ, με ανταποδοτικό χαρακτήρα, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, προκειμένου να στελεχώσουν σε επιλεγμένα μαθήματα φροντιστηριακές τάξεις για προπτυχιακούς φοιτητές.

Λίγο πριν το άνοιγμα, οι σχολές ενημερώνουν μέσω των ιστοσελίδων και των γραμματειών τους για το πώς θα λειτουργήσει το κάθε τμήμα, τι θα ισχύσει για την πραγματοποίηση του κάθε μαθήματος.

Σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσκολίες ως προς την επάρκεια αιθουσών και διδασκόντων.

«Υπάρχει δυσκολία, όσον αφορά την επάρκεια αιθουσών. Όσον αφορά το κομμάτι των μελών ΔΕΠ, έχουμε ήδη κάνει σχετική εισήγηση προς το υπουργείο Παιδείας για επιπλέον διδακτικό προσωπικό», ανέφερε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, βρίσκεται και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο ανοίγει τη Δευτέρα τις πύλες του για τα πρώτα μαθήματα της χρονιάς.

«Η ανάγκη τήρησης υγειονομικών μέτρων επιβάλλει την αραιή διάταξη στις αίθουσες και τα εργαστήρια και κατά συνέπεια τον πολλαπλασιασμό των τμημάτων διδασκαλίας και άσκησης. Έτσι αναδεικνύονται οι μεγάλες ελλείψεις σε αίθουσες και διδακτικό προσωπικό, αποτέλεσμα της σταθερά υποχρηματοδοτούμενης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», υπογράμμισε στο πρακτορείο ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...