πρεμιέρα των ΚΤΕΛ
Κοινωνία

Πρεμιέρα των ΚΤΕΛ: Μπλόκο από συνδικαλιστές και χωρίς εισιτήριο και τηλεματική

Σε φιάσκο εξελίχθηκε η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα των δρομολογίων από λεωφορεία των ΚΤΕΛ στις συγκοινωνίες της Αθήνας.

Άδικα περίμεναν από το πρωί στις στάσεις οι επιβάτες της γραμμής 504 Θρακομακεδόνες – Σ.Σ. Δεκελείας – Κηφισιά αφού τα δρομολόγια των ιδιωτών δεν πραγματοποιούνται λόγω επέμβασης από συνδικαλιστές. Η ΟΣΥ δεν ήταν σε θέση να δρομολογήσει δικά της λεωφορεία για αναπλήρωση των δρομολογίων, αφού τα οχήματα χρησιμοποιούνται σε άλλες γραμμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δρομολόγια της γραμμής θα ξεκινήσουν από το μεσημέρι, μετά από διαπραγματεύσεις με τους συνδικαλιστές.

Εν τω μεταξύ όλα τα λεωφορεία που έχουν δρομολογήσει τα ΚΤΕΛ δεν διαθέτουν – ακόμα τουλάχιστον – εξοπλισμό ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τηλεματικής ενώ οι οδηγοί μαθαίνουν τις διαδρομές και τις στάσεις σήμερα, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των δρομολογίων.

Στο δίπορτο ημιαστικού τύπου λεωφορείο με κορινθιακές πινακίδες της γραμμής 740 (Ολυμπιακό Χωριό – ΣΚΑ – Αχαρναί – Αγ. Άννα) που επιβιβαστήκαμε σήμερα το πρωί, ο οδηγός μάς ενημέρωσε πως δεν γίνεται επικύρωση ηλεκτρονικών εισιτηρίων αφού ο σχετικός εξοπλισμός είναι άγνωστο ποτέ θα τοποθετηθεί. Κατά συνέπεια, όλοι οι επιβάτες μετακινήθηκαν και θα συνεχίσουν να μετακινούνται δωρεάν! Παράλληλα, οι επιβάτες φρόντισαν να ενημερώνουν τον οδηγό για την ακριβή τοποθεσία των στάσεων αλλά και για το από πού πρέπει να στρίψει, μάλλον ικανοποιημένοι για τη δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία που βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Η προχειρότητα εξηγείται από τη βιασύνη για εφαρμογή της συνεργασίας με τα ΚΤΕΛ. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, στόχος ήταν τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ να ξεκινήσουν από την 1η Νοεμβρίου αλλά όλα άλλαξαν μετά την «ενόχληση» της κυβέρνησης από τις εικόνες συνωστισμού στα μέσα, αναγκάζοντας έτσι την επίσπευση του χρονοδιαγράμματος κατά έναν ολόκληρο μήνα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το νόμο τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ που πραγματοποιούν δρομολόγια του ΟΑΣΑ οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με εξοπλισμό ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τηλεματικής (με έξοδα μάλιστα των ΚΤΕΛ) προκειμένου να μπορεί να επιβεβαιωθεί έτσι και η πραγματοποίηση του συνόλου των δρομολογίων για τα οποία τα ΚΤΕΛ θα αποζημιωθούν ή και για την περίπτωση ανεκτέλεστων δρομολογίων οπότε και προβλέπεται πρόστιμο.

Στα χαρτιά τουλάχιστον τα δρομολόγια στις δύο αυτές γραμμές φαίνονται να είναι αυξημένα αλλά απούσης της τηλεματικής δεν έχουμε επιβεβαίωση για το αν πραγματοποιούνται όλα τα δρομολόγια:

504 Θρακομακεδόνες – Σ.Σ. Δεκελείας – Κηφισιά

  • Χειμερινό πρόγραμμα ως τις 30/9: 45 δρομολόγια
  • Ημερήσιο πρόγραμμα στις 30/9 (δρομολόγια που προγραμματίστηκαν για τη συγκεκριμένη μέρα): 35 δρομολόγια
  • Χειμερινό πρόγραμμα από 1/10: 55 δρομολόγια
  • Ημερήσιο πρόγραμμα την 1/10: 55 δρομολόγια

740 Ολυμπιακό Χωριό – ΣΚΑ – Αχαρναί – Αγ. Άννα

  • Χειμερινό πρόγραμμα ως τις 30/9: 32 δρομολόγια
  • Ημερήσιο πρόγραμμα στις 30/9: 23 δρομολόγια
  • Χειμερινό πρόγραμμα από 1/10: 42 δρομολόγια
  • Ημερήσιο πρόγραμμα την 1/10: 42 δρομολόγια

Όπως είχε δηλώσει πριν λίγες μέρες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής, τα ΚΤΕΛ θα αποζημιώνονται με 1,41 ευρώ ανά χλμ. ενώ το κόστος για την ΟΣΥ είναι περίπου 3 ευρώ ανά χλμ διαδρομής. Επισημαίνεται ότι η τελική σύμβαση μεταξύ του ΟΑΣΑ και των ΚΤΕΛ δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί και έτσι υπάρχουν και άλλα γκρίζα σημεία.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Με κοινή τους δήλωση, ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ν. Παππάς, και ο αναπληρωτής τομεάρχης Χρ. Γιαννούλης ζητούν μόνιμες λύσεις για την ενίσχυση των συγκοινωνιών της Αθήνας:

Ένα χρόνο μετά την ακύρωση του διαγωνισμού του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Καραμανλή για την προμήθεια 750 νέων και συγχρόνων λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη,

τέσσερις μήνες μετά την άρση του lockdown, χρόνος ο οποίος δεν αξιοποιήθηκε για την προσαρμογή των ΜΜΜ στην εποχή του κορωνοϊού,

εκατοντάδες δρομολόγια, στα οποία οι πολίτες συνωστίζονται εν μέσω νέας έξαρση της πανδημίας και

δεκάδες δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. περί «ατομικής ευθύνης» των επιβατών,

η κυβέρνηση δεν μπορεί να κοροϊδεύει τους πολίτες ότι θα λύσει το πρόβλημα, βάζοντας σε κυκλοφορία κάποια λίγα ιδιωτικά λεωφορεία και μη δημοσιοποιώντας τη σύμβαση με τα ΚΤΕΛ.

Απαιτείται μόνιμη λύση για Αθήνα και Θεσσαλονίκη με:

  • Επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια των 750 νέων οχημάτων.
  • Συντήρηση και επισκευή των δεκάδων παροπλισμένων λεωφορείων.
  • Πρόσληψη οδηγών για να τεθούν άμεσα σε κυκλοφορία τα ανωτέρω οχήματα.
  •  Ακύρωση της προοπτικής ιδιωτικοποίησης μεγάλου μέρους του έργου των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών μέσω της συνεργασίας με τα ΚΤΕΛ, τα οποία ιδιαίτερα στην Αττική είναι γνωστά για τις δυσλειτουργίες, τις μαύρες τρύπες και την ταλαιπωρία των πολιτών.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Καραμανλής έχουν την πλήρη ευθύνη για την κατάρρευση των αστικών συγκοινωνιών.

Ο εμπαιγμός των επιβατών δεν θα γίνει αποδεκτός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...