Κοινωνία

Πάνω από 220 καταλήψεις σχολείων - Αγωνία για την τήρηση των μέτρων προστασίας

Οι αρνητικές συνέπειες των καταλήψεων και ο κίνδυνος από τη μη χρήσης μάσκας στα κατειλημμένα σχολεία θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο συζητήσεων που κάνουν Διευθυντές Εκπαίδευσης με τους μαθητές σε μία προσπάθεια ενημέρωσής τους.

Ο συναγερμός στη σχολική κοινότητα παραμένει όχι μόνο για τα κρούσματα κορωνοιού που αυξάνονται καθημερινά οδηγώντας σε ένα ντόμινο κλεισίματος περισσότερες από 100 σχολικές τάξεις και σχολεία αλλά και για τη δεύτερη λίστα αυτή των σχολείων με λουκέτο λόγω καταλήψεων, που συμπεριλαμβάνει περισσότερα από 220 σχολεία.

Βασικό σημείο ανησυχίας είναι οτι κανείς δεν γνωρίζει αν τηρούνται κάποια μέτρα προφύλαξης στις καταλήψεις και που μπορεί αν οδηγήσει αυτή η κατάσταση. Στο υπουργείο Παιδείας εκφράζουν την ανησυχία σε οτι αφορά στην υγεία των μαθητών που μετέχουν στις καταλήψεις και στην τήρηση των μέτρων για τη διασπορά του κορωνοιού.

Στο πλαίσιο αυτού του προβληματισμού από σήμερα οι Διευθυντές Εκπαίδευσης θα πάνε στα σχολεία για να χτυπήσουν «καμπανάκι»’ στους μαθητές για τη δημόσια υγεία και σε ό,τι αφορά στην ασπίδα προστασίας με τη χρήση μάσκας και τους κινδύνους που έχουν με την μη χρήση μάσκας. Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης θα ενημερώσουν και τους γονείς των μαθητών σε μία προσπάθεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση .

Σύμφωνα με τους αρμόδιους του υπουργείου Παιδείας οι περιοχές που έχουν τα περισσότερα σχολεία που τελούν σε κατάληψη είναι η Αθήνα, η Αχαία, η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη.

Είναι ενδεικτικό του κλίματος οτι τη λήψη μέτρων κατά των μαθητικών καταλήψεων πέραν της πειθούς και της συνεχούς έκκλησης προς τους καταληψίες, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας λέγοντας: «Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πολύ. Θα δούμε τι μέτρα περαιτέρω μπορούμε να πάρουμε, πέραν της πειθούς και της συνεχούς έκκλησης να μην γίνονται τέτοιες ενέργειες οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα και στη σχολική χρονιά, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων που προχωρούν σε καταλήψεις.Και αυτό γιατί θα πρέπει να εφαρμόζουμε όλοι τα μέτρα για τον κορωνοϊό χωρίς εξαιρέσεις».

Μητσοτάκης: Τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν

Στη σημασία των ανοιχτών σχολείων εστίασε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στο μήνυμά του σημείωσε, μεταξύ άλλων, οτι «τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν σε μία νέα έξαρση της πανδημίας και όχι υα πρώτα» λέγοντας χαρακτηριστικά οτι «Τα κλειστά σχολεία φέρνουν μόνο κλειστά μυαλά».

Πορείες

Οι μαθητές πραγματοποίησαν την Πέμπτη πορεία στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις με αιτήματα που αφορούν στη μη χρήση μάσκας αλλά και προσλήψεις καθηγητών, και επαρκές προσωπικό καθαριότητας, κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων αλλά και γενικότερα πολιτικά θέματα.

Μαζί με τους μαθητές ήταν και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων (ΑΣΓΜΕ) η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει οτι «τα αιτήματα των μαθητών είναι τα αιτήματα με τα οποία γονείς και εκπαιδευτικοί έχουμε κινητοποιηθεί από την αρχή της πανδημίας και σήμερα παραμένουν ακόμα άλυτα. Γιατί ζούμε την τραγική καθημερινότητα του ελληνικού σχολείου που δεν εξασφαλίζει ισότιμα τη μόρφωση, την υγιεινή και την ασφάλεια των παιδιών μας» .Οι γονείς, λέει η ΑΣΓΜΕ, μέσα από τους Συλλόγους Γονέων στεκόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης να ποινικοποιήσει, με Εισαγγελικές παραγγελίες και συλλήψεις μαθητών, τους αγώνες και τις αγωνίες των παιδιών μας για να μορφωθούν με ασφάλεια.

Η ΟΛΜΕ ζητεί, επίσης, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ για κορωνοϊό με έξοδα του κράτους, καθώς και δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

Μαθητής έπεσε από ταράτσα σε υπό κατάληψη σχολείο

Στο Σουφλί, μαθητής που συμμετείχε μαζί με άλλους στην κατάληψη του Γενικού Λυκείου και είχε ανέβει στην στέγη, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε στο προαύλιο και τραυματίστηκε σοβαρά. Επικράτησε τεράστια αναστάτωση, οι πάντες «πάγωσαν», οι καθηγητές που βρισκόταν σε άλλο χώρο κοντά στο ΓΕΛ πήγαν στο σημείο και μετέφεραν τον τραυματισμένο μαθητή με αυτοκίνητο αρχικά στο Κέντρο Υγείας Σουφλίου, ενώ ενημερώθηκαν και οι γονείς του. Από εκεί μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου.

Όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, ο μαθητής είχε τις αισθήσεις του, φαινόταν όμως να έχει τραυματιστεί στα πόδια και οι πληροφορίες από το Νοσοκομείο αναφέρουν ότι ενδέχεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στα κάτω άκρα. Σύμφωνα με την Διευθύντρια του ΓΕΛ Σουφλίου που επικοινώνησε με το Evros-news.gr, ο μαθητής πήδηξε από τον 1ο όροφο και αρχικά βρέθηκε στη στέγη κατασκευής που βρίσκεται στο προαύλιο και μετά στην αυλή, ενώ οι Καθηγητές έφτασαν αμέσως στο σημείο και τον μετέφεραν στο Κ.Υ.Σουφλίου

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ