Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

''Ιανός'': ''Πνίγονται'' στα προβλήματα Θεσσαλία, Κεφαλονιά και Κρήτη

Τρεις νεκροί, μία αγνοούμενη, περιοχές αποκλεισμένες, καταστροφές σε δημόσιες δομές και ιδιωτική περιουσία, χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες άχρηστες. Η περιοχή της Θεσσαλίας θρηνεί τις ανθρώπινες ψυχές που χάθηκαν από τη θεομηνία και οι κάτοικοι προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές που άνοιξε με το φονικό του πέρασμα ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός. 

Στην Καρδίτσα έχει καταρρεύσει η γέφυρα «Μπαλάνου» και το Κέντρο Υγείας, ενώ οι κάτοικοι δίνουν από το βράδυ της Παρασκευής μάχη στις λάσπες. Την ίδια ώρα, τον απολογισμό των ζημιών δυσχεραίνουν οι διακοπές σε ρεύμα και η υδροδότηση, σε πολλές περιοχές.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές.

Η εικόνα το απόγευμα της Κυριακής είχε ως εξής:

Στην Κεφαλονιά επανανηλεκτροδοτήθηκαν το αντλιοστάσιο του Δήμου Ληξουρίου, οι οικισμοί Χαβριάτων και Λουκεράτων, ενώ σύντομα αναμένεται να επανηλεκτροδοτηθεί τμήμα των οικισμών Ανωγής, μετά την αποκατάσταση ζημιών στα σημεία που είναι εφικτή η οδική πρόσβαση. Παράλληλα, τα ενισχυμένα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζουν τις προσπάθειες για την επανηλεκτροδότηση της ευρύτερης περιοχής της Ερίσσου έως τα όρια του οικισμού του Φισκάρδου, με τη σταδιακή απομάκρυνση πλήθους δέντρων από το Δίκτυο.

Στην Ζάκυνθο, επανηλεκτροδοτήθηκε και η περιοχή της Αναφωνήτριας, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται για την επανηλεκτροδότηση του Αγίου Νικολάου εντός των επόμενων δύο ωρών και έως αργά το βράδυ στις περιοχές Εξωχώρας, Μαριές και Καμπί. Με την αποκατάσταση των ζημιών και σε αυτές τις περιοχές, θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα μόνο διάσπαρτες μεμονωμένες βλάβες στο νησί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Ιθάκη αντίστοιχα, έως το βράδυ, αναμένεται να αποκατασταθούν οι ζημιές και να επανηλεκτροδοτηθούν τα περισσότερα χωριά και οικισμοί, έτσι ώστε να παραμείνουν και εδώ σε εκκρεμότητα μόνο διάσπαρτες μεμονωμένες βλάβες. Να σημειωθεί ωστόσο ότι δυσκολίες πρόσβασης για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών αντιμετωπίζουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή Κιόνι και στις Φρίκες.

Στην Καρδίτσα στον αστικό ιστό της πόλης έχουν ηλεκτροδοτηθεί 72 υποσταθμοί από σύνολο 114, ενώ έως το βράδυ θα έχουν συνδεθεί για την ενίσχυση του Δικτύου και 4 Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (Η/Ζ).

Το Μουζάκι έχει επανηλεκτροδοτηθεί όπως επίσης και η περιοχή της δυτικής Αργιθέας, ενώ στην ανατολική πλευρά αλλά και στην Οξιά, τα συνεργεία αντιμετωπίζουν αδυναμία οδικής πρόσβασης. Τέλος συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίας άντλησης υδάτων σε στενή συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν και οι υπόλοιποι υποσταθμοί στην περιοχή.

«Κατέβηκαν τα βουνά» στην Κεφαλονιά 


Τις πληγές της από το πέρασμα της κακοκαιρίας Ιανός μετράει η Κεφαλονιά, με τον δήμαρχο Σάμης, Γεράσιμο Μονιά, να μιλάει στον ΘΕΜΑ 104,6 για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. «Κατέβηκαν τα βουνά» λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το φαινόμενο ήταν πάρα πολύ έντονο -σε βαθμό που να το χαρακτηρίζει «βιβλική καταστροφή».

«Όλα τα σπίτια στην Αγία Ευφημία και στην Άσσο έχουν πλημμυρίσει. Οι άνθρωποι έμειναν με τα ρούχα που φορούσαν, δεν έχουν τίποτα. Το οδικό μας δίκτυο είναι κατεστραμμένο. Σε όλα τα σημεία υπάρχουν καθιζήσεις στον δρόμο του επαρχιακού δικτύου. Το αγροτικό δίκτυο είναι όλο κατεστραμμένο. Το δίκτυο ύδρευσης στην Αγία Ευφημία έχει πρόβλημα, προσπαθούμε να το αποκαταστήσουμε, για να δώσουμε νερό στον οικισμό» δήλωσε.

«Το πρώτο που προσπαθούμε ως δήμος είναι να καθαρίσουμε τα χωριά μας, την Αγία Ευφημία, το Φισκάρδο και την Άσσο. Είναι πρώτη προτεραιότητα. Η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά. Προσπαθούμε όσο το δυνατόν συντομότερο να μπουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους. Ο χειμώνας είναι μπροστά μας, τα βουνά, ειδικά στην Αγία Ευφημία, έχουν γίνει γυαλί. Μία ψιχάλα να ρίχνει, το νερό θα έρχεται κάτω. Θέλει μεγάλα έργα, παρεμβάσεις ουσιαστικές. Χρειάζονται χρήματα για να γίνουν έργα» είπε ακόμα, σε μια δραματική έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές.

Βυθίστηκαν 43 σκάφη στην Κεφαλονιά 


Σαράντα τρία συνολικά σκάφη, διαφόρων τύπων, βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια του διημέρου 17-18/09/2020 στην Κεφαλληνία, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ σε εννέα σκάφη προκλήθηκαν υλικές ζημιές και εννέα σκάφη προσάραξαν. Ειδικότερα: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-στο λιμένα Αργοστολίου βυθίστηκε ένα (01) σκάφος, σε δύο (02) προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ενώ φορτηγίδα επακούμβησε σε γέφυρα και στη συνέχεια απομακρύνθηκε με μέριμνα του ιδιοκτήτη,

-στη μαρίνα Αργοστολίου βυθίστηκαν δύο (02) σκάφη, ενώ πέντε (05) υπέστησαν υλικές ζημιές,

-στο λιμενίσκο Μαϊστράτου Αργοστολίου βυθίστηκαν έξι (06) σκάφη, εκ των οποίων τέσσερα ανελκύστηκαν με μέριμνα των ιδιοκτητών τους

-στο λιμένα Αγίας Πελαγίας βυθίστηκαν δύο (02) σκάφη

-στο λιμένα Αγίας Κυριακής βυθίστηκαν πέντε (05) σκάφη

-στον τουριστικό λιμένα Λεγατάτων Ληξουρίου βυθίστηκαν τρία (03) σκάφη,

-στην περιοχή "ΑΘΕΡΑΣ" Παλικής βυθίστηκαν τέσσερα (04) σκάφη, ενώ προσάραξε ένα (01),

-στο λιμένα Φισκάρδου βυθίστηκαν τέσσερα (04) σκάφη, τα οποία ανελκύστηκαν ήδη με μέριμνα των ιδιοκτητών,

-στον όρμο "ΦΩΚΙ" βυθίστηκαν δύο (02) σκάφη,

-στο λιμένα "ΑΣΣΟΥ" βυθίστηκαν πέντε (05) σκάφη και προσάραξαν τέσσερα (04),

-στο λιμένα Σάμης βυθίστηκαν τρία (03) σκάφη

-στην περιοχή "ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΣ" βυθίστηκε ένα (01) σκάφος και προσάραξε άλλο ένα (01),

-στον τουριστικό λιμένα Αγίας Ευφημίας βυθίστηκαν πέντε (05) σκάφη και προσάραξαν τρία (03), ενώ ένα (01) σκάφος υπέστη υλικές ζημιές.

-στο λιμένα Πόρου Κεφαλληνίας ένα (01) σκάφος υπέστη υλικές ζημιές.

Από τα προαναφερόμενα συμβάντα δεν διαπιστώθηκε ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, πλην έντονων προσχώσεων και φερτών υλικών σε αρκετούς λιμένες και λιμενικές εγκαταστάσεις της νήσου, ενώ δεν έχει διαπιστωθεί ή δηλωθεί τραυματισμός.

Δύσκολο βράδυ πέρασε η Κρήτη 


Ένα δύσκολο βράδυ έζησε η Κρήτη το Σάββατο προς Κυριακή, καθώς σημειώθηκαν πολλά προβλήματα από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ιανός». Το Ηράκλειο Κρήτης βούλιαξε μέσα σε μια νύχτα. Πλημμύρισαν οι δρόμοι και τα καταστήματα στην πόλη με το πέρασμα του κυκλώνα από το νησί. Εξαιτίας του καιρού 3 πτήσεις δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης, ενώ συνολικά 7 πτήσεις ακυρώθηκαν.

Στη Νέα Αλικαρνασσό κατέρρευσε μπαλκόνι. Στην οδό Δημοκρατίας συγκεκριμένα, η βροχή παρέσυρε το προστατευτικό στηθαίο ταράτσας το οποίο με τη σειρά του συμπαρέσυρε το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου του κτηρίου. Τα υλικά από το στηθαίο και το μπαλκόνι έπεσαν πάνω σε δύο σταθμευμένα οχήματα στα οποία προκάλεσαν πολύ σοβαρές ζημιές, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Εξάλλου, η έντονη κεραυνική δραστηριότητα προκάλεσε ακόμα και εκρήξεις σε πυλώνες της ΔΕΗ στον ΒΟΑΚ και συγκεκριμένα στο τμήμα του Εθνικού Δικτύου από Ηράκλειο προς Αγιο Νικόλαο. Οι εκρήξεις προκάλεσαν και σταδιακές διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές. Μάλιστα ανά διαστήματα κοβόταν και επανερχόταν η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ