φακελάκι
Κοινωνία

Τέλος στα "φακελάκια" βάζει η προσωρινή άδεια οδήγησης

Η εφαρμογή του νέου συστήματος για την άμεση απόκτηση διπλώματος από τους νέους οδηγούς φαίνεται ότι μπλόκαρε τα «φακελάκια» που δίνονταν για την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης των διπλωμάτων.

Μόνο στην Αττική υπολογίζεται ότι έχουν ήδη εκδοθεί πάνω από 10.000 προσωρινές άδειες οδήγησης σε διάστημα μόλις 3 μηνών, δηλαδή από τον Μάρτιο όποτε και ξεκίνησε να λειτουργεί το νέο σύστημα. Στο δεύτερο τρίμηνο σύμφωνα με το Newsauto.gr ο αριθμός των υποψήφιων οδηγών που έχουν περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις και κάνουν χρήση της πλατφόρμας εκτύπωσης του Προσωρινού Διπλώματος έχει πολλαπλασιαστεί καθώς έχει αυξηθεί κατακόρυφα και ο αριθμός των εξεταζόμενων οδηγών. Οπότε ο αριθμός τους θα πρέπει να έχει ξεπεράσει ήδη τις 20.000 και κινείται ανοδικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπολογίζεται ότι οι περισσότεροι νέοι οδηγοί, περίπου 7 στους 10, πλήρωναν «γρηγορόσημο» που κυμαίνονταν σε 50 ευρώ ώστε να αποκτήσουν πολύ πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους επιτυχόντες το δίπλωμά τους!

Αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε χρόνο εκδίδονται περίπου 100.000 νέες άδειες οδήγησης και το 70% των επιτυχόντων πλήρωνε «γρηγορόσημο» τότε τα χρήματα που δίνονταν κάτω από το τραπέζι ανέρχονταν σε περίπου 3,5 εκατ. ευρώ!

Με το νέο σύστημα που επιτρέπει την άμεση εκτύπωση του προσωρινού διπλώματος από τους επιτυχόντες υποψήφιους οδηγούς οι «παράγκες» έχασαν σε μόλις 3 μήνες πάνω από 350.000 ευρώ ενώ στο εξάμηνο οι «απώλειές» τους ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ.

Το επόμενο βήμα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών περιλαμβάνει την online ανανέωση των αδειών οδήγησης αλλά και την online μεταβίβαση των οχημάτων οπότε οι «παράγκες» και τα «γρηγορόσημα» δεν θα υπάρχουν και οι πολίτες θα εξυπηρετούνται άμεσα και χωρίς επιπλέον κόστος και κυρίως χωρίς να ταλαιπωρούνται!

προσωρινή άδεια οδήγησης

Πως θα τυπώσετε το προσωρινό δίπλωμα

Οι επιτυχόντες οδηγοί, εισερχόμενοι στην κατηγορία “Πολίτες και Καθημερινότητα” και ακολούθως στην υποκατηγορία “Μετακινήσεις” του gov.gr. Στη συνέχεια επιλέγετε την ενότητα «Προσωρινή Άδεια Οδήγησης» στην οποία θα ταυτοποιήστε με τους κωδικούς Taxisnet και θα παραλαμβάνετε το ψηφιακό αρχείο (pdf) με την προσωρινή άδεια οδήγησης από την πλατφόρμα drivers.services.gov.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ενδεχόμενο έλεγχο, η εγκυρότητα της προσωρινής άδειας θα βεβαιώνεται, είτε μέσω υπερσυνδέσμου (link), είτε μέσω QR code, είτε μέσω κωδικού, που θα φέρει το έγγραφο. Επισημαίνεται ότι όποιος καταλαμβάνεται να κατέχει πλαστή ή παραποιημένη προσωρινή άδεια οδήγησης ή να κάνει χρήση αυτής τιμωρείται με τις ποινές του άρθρου 216 του Ποινικού Κώδικα.

Με την ψηφιοποίηση της προσωρινής άδειας οδήγησης γίνεται η αρχή για να μετασχηματίσουμε πλήρως την εμπειρία των πολιτών σε μια ακόμα συνδιαλλαγή τους με το Δημόσιο. Την ίδια στιγμή, εξοικονομούνται πόροι και εργατοώρες για το Δημόσιο, ενώ παράλληλα επενδύουμε και στην καθιέρωση διαδικασιών διαφάνειας. Η προσωρινή άδεια οδήγησης έχει ισχύ για τέσσερις μήνες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ