Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
Κοινωνία

Κοντοζαμάνης: Αποκαθίσταται το πρόβλημα με τα τεστ στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Με τις διατάξεις των άρθρων των δύο ΠΝΠ του Αυγούστου, τακτοποιούνται οι οικονομικές υποχρεώσεις προς τα εργαστήρια του Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων που κάνουν τα τεστ ανίχνευσης του covid-19 και όχι ιδιωτικών εργαστηρίων, αποσαφήνισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση των δύο ΠΝΠ στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ο υφυπουργός τόνισε πως η προτεραιότητα διεξαγωγής των τεστ δίνεται στα δημόσια νοσοκομεία και στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Σχετικά με την έλλειψη αντιδραστηρίων που παρουσιάστηκε ανέφερε πως «αρχικά ο αριθμός αντιδραστηρίων που είχαμε παραγγείλει ήταν 90.000. Αυτό τον αριθμό τον αυξήσαμε σε 150.000 και έτσι είχαμε και κάποιο στοκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όμως, το ΕΚΕΑ έκανε περισσότερα τεστ από 1.000 που μπορεί να κάνει την ημέρα γι αυτό και δημιουργήθηκε έλλειψη η οποία όμως από σήμερα αποκαθίσταται». Σημείωσε, πάντως, ότι «30.000 το μήνα είναι η δυνατότητα που έχει η εταιρεία αντιδραστήρων να μας δίνει κάθε μήνα, διότι εξυπηρετεί όλο τον πλανήτη» Ο υφυπουργός αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι «έχουν σταματήσει να γίνονται τα τεστ στη χώρα» ενώ σχετικά με την τιμή του κάθε τεστ που διεξάγεται είπε ότι «πολλές φορές τα νοσοκομεία έχουν μηχανήματα με αντιδραστήρια που είναι πολύ ακριβά. Το αντιδραστήριο στο ΕΚΕΑ ήταν 13 ευρώ και ήταν η καλύτερη τιμή που υπήρχε στην αγορά».

Σημείωσε πως η συνολική δυναμικότητα της χώρας για τεστ, «διαμορφώνεται από το άθροισμα του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα», ενώ ειδικά για τα τεστ που δόθηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια και αποτέλεσε αντικείμενο οξύτατης κριτικής από την αντιπολίτευση, ο υφυπουργός είπε και αυτά «διενεργούνται με τη μέθοδο της δεξαμενοποίησης, που σημαίνει, ότι έχουμε μειωμένο κόστος ανά δείγμα, που φτάνει τα 10 ευρώ το δείγμα.

Επομένως, ούτε 50, ούτε 60, ούτε 70 ευρώ, τα οποία ακούστηκαν, είναι οι τιμές που πληρώνει το δημόσιο για κάθε τεστ» Μάλιστα επισήμανε πως αρχικά στην πρώτη φάση της πανδημίας τα τεστ ήταν ακριβά, αλλά πλέον έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση και είμαστε σε θέση όχι μόνο να έχουμε δεκαπενταπλασιάσει σχεδόν τον ημερήσιο αριθμό διενεργούμενων εξετάσεων, έχουμε πολλαπλασιάσει τα σημεία διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων, έχουμε μειώσει κατά πέντε φορές το κόστος του εξεταζόμενου δείγματος από τα 50 και πάνω ευρώ, δηλαδή, το έχουμε φτάσει στα 10 και έχουμε εξασφαλίσει διαθεσιμότητα και επάρκεια όλων των αντιδραστηρίων». Αναφορικά με τα θέματα της φαρμακευτικής δαπάνης, ο υφυπουργός επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί στις επόμενες συνεδριάσεις των επιτροπών.

Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...