Κοινωνία

Κρίσιμη η επιστροφή των αδειούχων την Κυριακή

Τους τελευταίους εκδρομείς περιμένουν να γυρίσουν στον τόπο διαμονής τους για να έχουν οι ειδικοί μια πλήρη εκτίμηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Η επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές τους κορυφώνεται την Κυριακή, 30 Αυγούστου, μία ημερομηνία ιδιαίτερα κομβική για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Ειδικοί και Αρχές τονίζουν ότι η άφιξη και των τελευταίων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές θα καθορίσει κατά πολύ τα νούμερα των επόμενων ημερών. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχει ξεκινήσει η εκστρατεία – κυρίως για τους νέους - να είναι όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά του κορονοϊού.

Δεν είναι, τυχαίο, επίσης ότι και το άνοιγμα των σχολείων παραμένει μια εκκρεμότητα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να προαναγγέλλει, ουσιαστικά, το άνοιγμα των σχολείων για τις 14 Σεπτεμβρίου. Η προτροπή επιστροφής στις μεγάλες πόλεις μέχρι τις 31 Αυγούστου έχει ακριβώς αυτό το σκοπό: Να υπάρξει το απαραίτητο διάστημα 7 ως 14 ημερών, προκειμένου και οι ασυμπτωματικοί να μην μπορούν να κολλήσουν άλλους!

Με λίγα λόγια, να έχουν επιστρέψει όλοι στη βάση τους και να… μετρηθούμε, προκειμένου να μπούμε στο φθινόπωρο με πραγματικούς αριθμούς κρουσμάτων και όχι σε αναμονή νέας διασποράς. Αλλά και να σταματήσουν τα φαινόμενα ατόμων που σπάνε τη καραντίνα, προκειμένου είτε να μετακινηθούν είτε να επιστρέψουν στη βάση τους.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, έκανε έκκληση στους νέους όταν γυρίζουν από διακοπές να μένουν μακριά από κοινωνικές επαφές για επτά με δέκα ημέρες ώστε να διαπιστωθεί εάν πάσχουν ή όχι από κορονοϊό. Εξάλλου, οι περισσότεροι νέοι φορείς του κορονοϊού είναι ασυμπτωματικοί και μπορούν να μεταδώσουν με μεγαλύτερη ευκολία τον ιό χωρίς μάλιστα να το γνωρίζουν.

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
Ποιες είναι οι σωστές αποστάσεις στις τάξεις για τους μαθητές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το άνοιγμα των σχολείων - η ημερομηνία θα ανακοινωθεί την 1η Σεπτεμβρίου - απασχολεί το σύνολο των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους δεδομένης της πανδημίας του κορονοϊού, που σαρώνει παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με δηλώσεις του προανήγγειλε ουσιαστικά παράταση στο άνοιγμα των σχολείων για τις 14 Σεπτεμβρίου. 

Φυσικά, στο άνοιγμα των σχολείων καθοριστικό ρόλο θα παίξει η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι και τη Δευτέρα, 31 Σεπτεμβρίου, με τους ειδικούς να κάνουν έκκληση σε όσους γυρνούν από τις διακοπές τους να κρατούν αποστάσεις γιατί «είναι σιωπηλοί φορείς του κορονοϊού».

Την ίδια στιγμή, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξηγεί πόση απόσταση πρέπει να έχουν μεταξύ τους οι μαθητές σε μια τάξη σχολείου. Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναλύει και εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για τις αποστάσεις που πρέπει να υπάρχουν στους μαθητές μέσα σε μια τάξη, με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ