Κοινωνία

Χαλκιδική: Βουλευτές και δήμαρχοι ζητάνε τα επιδημιολογικά στοιχεία

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στον νομό Χαλκιδικής εξαιτίας των νέων μέτρων που εφαρμόζονται από σήμερα για τον κορονοϊό. Βουλευτές και φορείς τονίζουν ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα ζητώντας όμως από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά στοιχεία που προκάλεσαν το lockdown ενώ ζητούν στήριξη των επαγγελματιών της περιοχής.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία βάσει των οποίων λήφθηκε η απόφαση των νέων μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό ζητούν βουλευτές και φορείς της Χαλκιδικής, χαρακτηρίζοντας τα οριζόντια και καταστροφικά, ζητώντας παράλληλα την άμεση ανακοίνωση μέτρων οικονομικής στήριξης της περιοχής.

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα το πρωί, μεταξύ των οποίων η υποχρεωτική μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ακόμα και στις παραλίες όπου υπάρχει συνωστισμός, θα ισχύσουν έως τις 31 Αυγούστου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα μιλώντας στο Sputnik τόνισε ότι ήδη έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή απευθυνόμενη στον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια:

«Έχω κάνει επίκαιρη επερώτηση, ελπίζοντας ότι θα έρθει ο υπουργός να απαντήσει. Δεν υπάρχουν τα στοιχεία, ήταν μια πολύ βιαστική κίνηση και ανεύθυνη με τον τρόπο δηλαδή που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα την πανδημία, είναι άκρως ανεύθυνα όλα αυτά και ειδικά στη Χαλκιδική. Γιατί η Χαλκιδική δεν είναι Πάρος.

Έχει τεράστια γεωγραφική έκταση, 100.000 μόνιμο πληθυσμό και 88 χωριά. Δεν μπορείς για όλα αυτά τα χωριά, χωρίς επιδημιολογικά στοιχεία να βάζεις μία ταφόπλακα σε όλους αυτούς και να είναι αυτό το οριζόντιο καταστροφικό μέτρο και μάλιστα δυο εβδομάδες πριν τελειώσει η σεζόν που ήταν και οι μοναδικές μαζί με το πενταήμερο του Αυγούστου (σ.σ. εννοεί Δεκαπενταύγουστο) όπου περίμεναν οι επαγγελματίες να βγάλουν κάποια χρήματα για τα έξοδά τους» είπε η κα Μάλαμα.

Τόνισε ότι σε όλο τον νομό Χαλκιδικής υπάρχουν πέντε δήμοι με εκατοντάδες οικισμούς κι ότι «υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν ούτε ένα κρούσμα. Δεν μπορείς λοιπόν να παίρνεις τέτοια οριζόντια μέτρα και χωρίς στοιχεία».

Ανέφερε ότι «επαγγελματίες και κάτοικοι της Χαλκιδικής είναι απελπισμένοι» και ότι τη μέρα που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα οι ακυρώσεις «έφτασαν το 80% στις κρατήσεις του επόμενου δεκαήμερου».

«Οι τουρίστες που ήταν στη Χαλκιδική από χθες φεύγουν κατά μιλιούνια» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας παράλληλα ότι ενώ είχε αναγγείλει η κυβέρνηση ότι «από την αρχή της σεζόν θα λειτουργήσουν πέντε κινητές μονάδες για ανίχνευση του ιού, λειτούργησε μόνο μία, οι υπόλοιπες δεν λειτούργησαν» κι ότι συνολικά τα «τεστ που έγιναν στην περιοχή ήταν μόλις 600».

Παρόμοια άποψη εξέφρασε μιλώντας στο Sputnik και ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας, που σήμερα επίσης κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

«Έχω κάνει ερώτηση όπου ζητάω και το κομμάτι των επιδημιολογικών στοιχείων από τον υπουργό Υγείας. Ζητώ επίσης, αν θα ανακοινωθούν κάποια έκτακτα μέτρα για τους κλάδους που έχουν μεγάλο ζήτημα και τρίτον ζητάω και μια ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, εάν θα υπάρξουν ειδικές συνθήκες σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων» τόνισε ο κ. Πάνας.

Χαρακτήρισε «πολύ ξαφνική» την απόφαση διευκρινίζοντας ότι δεν είχαν καμία γνώση επί του θέματος οι δήμοι και η Περιφέρεια και διευκρίνισε ότι «προφανώς θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα».

«Δεν υπήρξε μέχρι τώρα, όπως λένε και αρμόδιοι φορείς -αυτοδιοίκηση και Περιφέρεια- μία επίσημη ενημέρωση όσον αφορά το κομμάτι των επιδημιολογικών στοιχείων που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Να ξέρουμε κι εμείς ότι αν υπάρχει κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να το προσέξουμε, προφανώς και θα προσέξουμε ακόμα περισσότερο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πάνας ανέφερε ότι υπήρξαν μια δυο περιπτώσεις σε ολόκληρη τη Χαλκιδική που δεν τηρήθηκαν τα μέτρα, ωστόσο επισημαίνει ότι «το σύνολο των ανθρώπων που είναι και στην εστίαση και στα ξενοδοχεία, προσπαθούν να τηρήσουν πάση θυσία τα μέτρα κι έρχεται μία απόφαση που δημιουργεί μεγάλα θέματα στο τελευταίο δεκαήμερο του τουρισμού χωρίς να υπάρχει πλήρη εικόνα των επιδημιολογικών στοιχείων ενώ έχουμε δύο, τρία ή τέσσερα κρούσματα όπως ενημερώνει επίσημα ο ΕΟΔΥ».

Επιδημιολογικά στοιχεία ζητά και ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, ο οποίος μιλώντας στο Sputnik, ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα πρέπει να τηρηθούν.

«Πρώτον, να ξεκαθαριστεί μέσω εγκυκλίου ποιες δράσεις επιτρέπονται, ποιες εξαιρούνται και ποιες απαγορεύονται. Για παράδειγμα, μια ομάδα ποδοσφαίρου έντεκα ατόμων μπορεί να πάει να κάνει προπόνηση ή θεωρείται συνάθροιση; Σαν κι αυτό το παράδειγμα υπάρχουν πάρα πολλά. Δεύτερον, να μας ενημερώσουν ποια η προέλευση αυτών των κρουσμάτων. Πού έχουν εντοπισθεί. Γιατί το ράδιο αρβύλα, οι ψευδείς ειδήσεις και ο πανικός πάνε κι έρχονται. Εγώ έχω ένα κρούσμα στη Στρατονίκη. Αυτό ξέρω. Και τρίτον, να εξηγήσουν κυρίως και στους πολίτες, γιατί τους θέλουμε συμμάχους στην τήρηση των μέτρων, ποια είναι εκείνα τα επιδημιολογικά δεδομένα που επιβάλλουν ένα lockdown σε μια μεγάλη γεωγραφική ενότητα όπως είναι η Χαλκιδική» είπε ο κ. Βαλιάνος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...