Κοινωνία

Κορονοϊός – Γώγος: Πρέπει να τηρούνται τα μέτρα - Μάσκα υποχρεωτικά παντού

Τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα έχουν θορυβήσει τόσο την κυβέρνηση, που έχει λάβει νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, όσο και τους ειδικούς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Κοινό μυστικό στην Πάρο τα πολλά κρούσματα

Τα νέα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και τίθενται σε ισχύ από σήμερα, αφορούν περιοχές που είναι στο «κόκκινο», μεταξύ των οποίων το νησί της Πάρου και της Αντίπαρου. Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Βασίλης Κανέλλης, διευθυντής σύνταξης του «in.gr» ανέφερε ότι τα δύο νησιά «βουλιάζουν» από τουρίστες, κυρίως Έλληνες και Γάλλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η απορία μου ήταν με ποιον τρόπο ελέγχθηκαν όλοι αυτοί οι τουρίστες, κυρίως από τη Γαλλία. Στο νησί ήταν κοινό μυστικό ότι υπήρχαν πάρα πολλά κρούσματα».

Ο κ. Κανέλλης τόνισε πως οι έλεγχοι ήταν ελάχιστοι στο νησί, ενώ στους τουρίστες που έφταναν δε γίνονταν έλεγχοι.

«Κατά την γνώμη δεν υπήρξε καθόλου έλεγχος στους τουρίστες που ήρθαν κυρίως από τη Γαλλία. Πρέπει να υπήρξαν πάρα πολλά κρούσματα στην Πάρο και την Αντίπαρο τα οποία δεν ανακοινώνονταν».

Στοχευμένοι οι έλεγχοι

Από τη μεριά του ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, τόνισε ότι οι έλεγχοι που γίνονται στα νησιά είναι στοχευμένοι.

«Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι ο αριθμός των θετικών εισαγομένων κρουσμάτων είναι χαμηλός. Σε κάθε περίπτωση οι συμπτωματικοί υποβάλλονται σε τεστ. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποκρύπτονται κρούσματα».

Πρέπει να τηρούνται τα μέτρα

Ο κ. Γώγος τόνισε ότι η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα είναι ανησυχητική, με τα κρούσματα που βλέπουμε τώρα να είναι αποτέλεσμα μη συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού.

«Δεν έγινε καλή συμμόρφωση του πληθυσμού στις οδηγίες. Η αύξηση των μέτρων έχει να κάνει με τη μη τήρηση των προηγούμενων. Προέχει να καταλάβουν όλοι ότι η τήρηση των νέων μέτρων είναι αναγκαία για να «σπάσει» η διασπορά του ιού. Είμαστε σε δύσκολο σημείο, η κατάσταση βρίσκεται στο ‘κόκκινο’».

Η σύσταση για χρήση μάσκας είναι ισχυρή, ιδιαίτερα από όσους γυρίζουν από τις διακοπές τους και έρχονται σε επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθής ομάδας του πληθυσμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πρέπει να απομακρυνθούν από άτομα του περιβάλλοντός τους που είναι ευάλωτες ομάδες και να κάνουν καθολική χρήση μάσκας. Αν η μάσκα υιοθετηθεί σε καθολική κλίμακα στη χώρα, νομίζω ότι είναι η μόνη λύση».

Ο κ. Γώγος σημείωσε πως στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο» υπάρχει πιθανότητα να ληφθούν επιπλέον μέτρα να το απαιτήσει η κατάσταση και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως η περαιτέρω μείωση του αριθμού των προσκεκλημένων σε γάμους και γλέντια.

Τέλος Αυγούστου οι αποφάσεις για τα σχολεία

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας ανέφερε πως οι αποφάσεις για το άνοιγμα και τη λειτουργία τους θα ληφθούν στο τέλος του μήνα και βάσει της κατάστασης που θα επικρατεί στη χώρα.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει μια μεικτή επιστροφή των μαθητών στα θρανία, όπου οι μεγαλύτερης ηλικίας μαθητές θα φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο, ενώ στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής διδασκαλία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...