Κοινωνία

Κορονοϊός: Το τραγικό σενάριο ακόμη και για 1.000 κρούσματα ανά ημέρα

Σε κατάσταση εκτός ελέγχου φαίνεται να οδεύει ο κοροναϊός στη χώρα καθώς ο  τριψήφιος αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας αποτελεί πλέον καθημερινό φαινόμενο, με τους ειδικούς να εκφράζουν με κάθε ευκαιρία την έντονη ανησυχία τους για την εξέλιξη της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια ώρα, αυξάνεται και ο συνολικός αριθμός των θυμάτων, που πλέον ανέρχονται σε 218, καθώς σήμερα εξέπνευσαν ακόμα δύο ηλικιωμένοι.

Όπως έκανε γνωστό χτες ο κ. Σύψας, οι λοιμωξιολόγοι θα συσκεφθούν πάλι αυτές τις μέρες ώστε να προτείνουν νέα μέτρα, σε περίπτωση που η κατάσταση δυσκολέψει περισσότερο.

Για το ίδιο θέμα μίλησε μάλιστα και ο κ. Μαγιορκίνης σήμερα, τονίζοντας πως αν και τα μέτρα της κυβέρνησης δεν φέρουν αποτέλεσμα τις επόμενες δύο ημέρες, τότε θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα.

Το Νο.1 μέτρο που είναι στο τραπέζι των ειδικών

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, το επόμενο μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί είναι να γενικευτούν τα μέτρα που ήδη πάρθηκαν σε περιοχές όπως ο Πόρος και να μπει στο «χορό των απαγορεύσεων» η Αττική αλλά και Θεσσαλονίκη, καθώς εκεί υπάρχουν πολλά κρούσματα.

«Νομίζω το πρώτο μέτρο που είναι στο τραπέζι είναι η γενίκευση των μέτρων που έχουν ληφθεί στον Πόρο και σε άλλα μέρη. Μετά θα δούμε αν και εφόσον δεν υπάρξει σταθεροποίηση και χρειάζεται κάτι επιπλέον. Οριζόντια πλέον… Και στην Αττική. Γιατί αυτή τη στιγμή μεγάλη πηγή μετάδοσης είναι η Αττική. Η Αττική και η Θεσσαλονίκη που είναι τα μεγάλα κέντρα της μετάδοσης, είναι στην προτεραιότητα για επιπλέον μέτρα», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Δύσκολο να ανοίξουν τα σχολεία με την παρούσα κατάσταση

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κύριος Μαγιορκίνης χαρακτήρισε “σχετικά δύσκολο” το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους “με ενεργό ένα δεύτερο κύμα” κοροναϊού.

«Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής διδασκαλία όπως ήταν το Μάιο και η χρήση της μάσκας. Θα εξαρτηθεί από το πόσο ενεργή θα είναι η επιδημία. Και σίγουρα υπάρχουν και δύο ηλικιακά γκρουπ, τα παιδιά κάτω από 10 και τα παιδιά πάνω από 10, όπου έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά».

Για το εμβόλιο

Όπως είπε ο κύριος Μαγιορκίνης, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης, θα την γνωρίζουν οι επιστήμονες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Κι επειδή ήδη έχει γίνει παραγωγή του εμβολίου, ταυτόχρονα με τις κλινικές δοκιμές, αν τα αποτελέσματα είναι τα επιθυμητά “θα υπάρχει και ένας αριθμός δόσεων”. Μόλις δηλαδή το εμβόλιο της Οξφόρδης πάρει το “πράσινο φως” αυτόματα θα μπορεί να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός κόσμου.

«Εγώ θεωρώ ότι μέσα στο 2020 υπάρχει καλή πιθανότητα να έχουμε εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού» είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Μαγιορκίνης.

Τα πράγματα δυσκολεύουν απότομα, δεν το περίμενε η κοινωνία

Εξαιρετικά δυσοίωνες τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρας μας τα τελευταία 24ωρα, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού χαρακτήρισε ο κ. Εξαδάχτυλος.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος απηύθυνε έκκληση προς τους Έλληνες πολίτες, να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, ώστε ν’ αποφευχθούν τα χειρότερα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου υπογράμμισε πως τα πράγματα δυσκολεύουν απότομα, πως αυτό δεν το περίμενε η ελληνική κοινωνία και συμπλήρωσε πως «για να μην συνεχίσουμε στην ίδια πορεία που είμαστε, η οποία δεν είναι καθόλου ευχάριστη, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούν πιο επώδυνα και πιο ακριβά μέτρα».

Όπως τόνισε, για να μην επιβεβαιωθούν οι εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

«Να μην ψάχνουμε τον ιό σε αυτούς που γύρισαν από διακοπές, σε αυτούς που ξενύχτησαν στο μπαρ, σε αυτούς που πήγαν στην εκκλησία, σε αυτούς που παραβρέθηκαν σε μια δεξίωση. Ο ιός υπάρχει σε όλους ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας και σε όλα τα μέρη της χώρας», επεσήμανε.

Προσέθεσε, ωστόσο, πως με τα τελευταία μέτρα τα φαινόμενα συνωστισμού έχουν μειωθεί.

Μπορεί να φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα την ημέρα

Την ανάγκη λήψης νέων μέτρων για να ανακοπεί η διασπορά του κοροναϊού, επισημαίνει και από πλευρά της η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, προειδοποιώντας ότι σε άλλη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να φτάσουμε και τα 1.000 κρούσματα την ημέρα.

Αναφερόμενη στην  δραματική αύξηση των κρουσμάτων η κ. Λινού, είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε πόλεμο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα φτάσουν τα κρούσματα στην εντατική για να πάρουμε μέτρα. Έχουμε ξεπεράσει το 1 στο δείκτη μετάδοσης». Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, αν δεν πάρουμε μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και τα 1.000 κρούσματα την ημέρα.

Όπως είπε η κυρία Λινού, μιλώντας στον «Θέμα 104,6», «μας ανησυχεί επειδή τα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα και είναι εύκολο, όπου και αν πας, μπορείς να κολλήσεις. Για πολλές ημέρες αφού πάρεις τον ιο, δεν έχεις συμπτώματα, μπορεί να βγει και αρνητικό το τεστ, για αυτό ο μόνος τρόπος είναι να εφαρμόζουμε τα μέτρα. Θα έπρεπε να είναι γενικευμένη χρήση μάσκας, γιατί δεν ξέρεις από που θα πάρεις τον ιό και που θα τον μεταδόσεις. Είναι κινούμενη και μυστική βόμβα, για αυτό χρειάζονται τα μέτρα ατομικής προστασίας».

Αναφερόμενη στη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τόνισε ότι «θα πρέπει να υπάρχει όριο σε εκείνους που μπορούν να κατέβουν στην αποβάθρα στο μετρό. Κάποιος μπορεί να δώσει κουπόνια για ταξί. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιούσουν και στρατιωτικά οχήματα».

Τοπικά lockdown και νέα μέτρα στο τραπέζι

Την ίδια ώρα εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου  καθώς τότε  κορυφώνονται και οι καλοκαιρινές διακοπές των Ελλήνων. Ως εκ τούτου,  δεν αποκλείεται εκτός από τα ήδη ισχύοντα μέτρα, τα οποία αφορούν στο περιορισμένο ωράριο των καταστημάτων εστίασης, στο τραπέζι των συζητήσεων να τεθούν κι άλλα αυστηρότερα μέτρα.
Οι ειδικοί έχουν προτείνει να υπάρχει περιορισμός ατόμων σε μαγαζιά ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους δεν έχει φύγει από το τραπέζι.

Ανεβαίνει επικίνδυνα η λίστα των θυμάτων – 4 θάνατοι σε δύο ημέρες

Δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη μάχη από τον κοροναϊό το τελευταίο 24ωρο μξε αποτέλεσμα ο τραγικός απολογισμός να ανέρχεται στους 218.

Ειδικότερα μέσα σε λίγες ώρες κατέληξαν ένας 87χρονος από τη Χαλκιδική και ένας 82χρονος στη Θεσσαλονίκη.

Ο 87χρονος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής και αντιμετώπιζε  πολλά προβλήματα υγείας.

Ο 82χρονος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ από τις 2 Αυγούστου, με υποκείμενα νοσήματα γαστρίτιδα και προστάτη.

Σημειώνεται πως κανένα από τα θύματα δεν ήταν από το γηροκομείο «Αγ. Κυριακής» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου χτες εντοπίστηκαν 36 κρούσματα.

Στο «κόκκινο» η ανησυχία μετά τα 262 νέα κρούσματα

Το «καμπανάκι» για την Αττική έχει χτυπήσει εδώ και μέρες καθώς ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων παραμένει υψηλός, ενώ πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, στην Αττική καταγράφηκαν 66 νέα κρούσματα, ενώ και η Θεσσαλονίκη μετράει 85 νοσούντες, εκ των οποίων οι 36 εντοπίζονται στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι.

Αναλυτικότερα:

 

  • 22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • 66 κρούσματα από την Π.Ε. Αττικής, 14 εκ των οποίων σχετίζονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
  • 85 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα 36 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε Λακωνίας,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς,
  • 1 κρούσμα στην  Π.Ε Κορίνθου,
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,
  • 5 κρούσματα στην  Π.Ε. Λάρισας,
  • 1 κρούσμα  στην Π.Ε. Λασιθίου,
  • 11 κρούσματα στην στην Π.Ε. Μαγνησίας, 7 εκ των οποίων συνδέονται με συρροές.
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης,
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,
  • 5 κρούσματα στην 5 στην Π.Ε. Πιερίας,
  • 1 κρούσμα στην  Π.Ε. Πρεβέζης,
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων,
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας,
  • 8 κρούσματα  στην Π.Ε Χαλκιδικής


Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.177, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες, ενώ 1.528 (24.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.002 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμα, 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 8 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 132 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. <!–[if gte vml 1]>

Τέλος, χτες καταγράφηκαν 2 θάνατοι στη χώρα μας. 73 (33.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

 

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι συνεχίζεται η αλυσίδα διασποράς του κοροναϊού στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας καθώς  «άλλοι τρεις υγειονομικοί νοσούν από τον ιό,  ανεβάζοντας έως τώρα τον αριθμό σε 11. Επίσης μια νοσηλεύτρια στο Γεν. Νοσοκομείο Φλώρινας βρέθηκε θετική.

Είναι βέβαιον ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Αυτό το διαπιστώνει κανείς από τα ύποπτα κρούσματα που προέρχονται στα νοσοκομεία. Διασπορά υπάρχει και εντός των υγειονομικών μονάδων. Αρχίζει η κατάσταση να ξεφεύγει με τους συναδέλφους που νοσούν», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.

«Όσο και εάν θέλουμε να το κρύψουμε ο τουρισμός και οι λιγοστοί έλεγχοι στη κοινότητα για τον εντοπισμό κρουσμάτων  δημιούργησε αυτή τη κατάσταση. Μέχρι τώρα έχουμε καταγράψει 33 συναδέλφους να νοσούν το τελευταίο δεκαήμερο. Τα νοσοκομεία έχουν μεγάλη έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας» επισημαίνει και συνεχίζει:

«Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης υπάρχει έξαρση και νοσηλεύουν 15 περιστατικά. Χορηγούν στη παθολογική κλινική ένα κουτί γάντια για όλους τους εργαζόμενους γιατρούς, νοσηλευτές για ένα οκτάωρο. Με ένα ζευγάρι γάντια το οκτάωρο ο κάθε εργαζόμενος προσπαθεί να τα βγάλει πέρα. Τα απολυμαίνουν από ασθενή σε ασθενή.»

» Τεστ προληπτικά στο προσωπικό δεν έγιναν ποτέ παρά μόνο σε όσους εκτέθηκαν. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στα ύποπτα κρούσματα βγαίνουν σε δυο έως τέσσερις ημέρες, λόγω έλλειψης μοριακών αναλυτών. Έτσι δεν περιορίζεται ο ιός» επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.

«Εάν πάμε έτσι, στο τέλος Σεπτεμβρίου, το νοσοκομειακό σύστημα υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί εξαιτίας των χρόνιων παθογενειών που αντιμετωπίζει» καταλήγει.

Νοσούν 33 υγειονομικοί – Ελλείψεις ατομικών μέσων προστασίας στα νοσοκομεία

Τουλάχιστον 33 υγειονομικοί νοσούν από κοροναϊό μέσα στις τελευταίες δέκα μέρες, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας στα νοσοκομεία.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος, προειδοποιεί μάλιστα ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου το νοσοκομειακό σύστημα υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί εξ αιτίας των χρόνιων παθογενειών που αντιμετωπίζει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ