Κοινωνία

Ο Γώγος προειδοποιεί: "Μπαίνουμε στη χειρότερη φάση της πανδημίας"

Μετά την έκρηξη κρουσμάτων σε Θεσσαλονίκη, Αττική και σε άλλους νομούς ανά την Ελλάδα, επικρατεί έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ενώ η κυβέρνηση οδηγήθηκε στη λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

«Στις πανδημίες το βασικό είναι ο κόσμος να αποδεχθεί την ανάγκη των μέτρων, αυτό δεν υπήρξε, υπήρξε μεγάλη χαλάρωση», υποστήριξε από την μεριά του, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

«Αυτό δυστυχώς οδήγησε σε μια έξαρση της νόσου», εξήγησε ο κ. Γώγος μιλώντας στο ραδιόφωνο «Θέμα 104,6».

«Ευτυχώς ελέγχθηκε η εισαγωγή κρουσμάτων από το εξωτερικό», πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Η λήψη μέτρων, όπως μάσκα παντού, τήρηση των αποστάσεων και ζητήματα υγιεινής, ο συνδυασμός αυτών των πραγμάτων μπορεί εύκολα εντός 15 ημερών να οδηγήσει σε έλεγχο της κατάστασης. Διαφορετικά η πανδημία θα πολλαπλασιαστεί», εξήγησε ο ίδιος.

«Μπαίνουμε στη χειρότερη φάση από αρχής του καλοκαιριού. Υπάρχει κινητικότητα, ο κόσμος κινείται», σημείωσε ο καθηγητής, αξιολογώντας ως «κακή» την περίοδο αυτή και προτάσσοντας να υπάρξει «προστασία όλου του πληθυσμού κυρίως των ευάλωτων ομάδων».

Επιπλέον, «όσο και να προσπαθήσουν οι μεγάλοι και ευάλωτοι να κλειστούν στα σπίτια τους» πρέπει να πεισθούν οι νέοι να τους προστατέψουν σημείωσε ο κ. Γώγος, ενώ υπενθύμισε ότι «γίνονται πάρα πολλά τεστ», αλλά οι νέοι άνθρωποι είναι στην πλειοψηφία τους ασυμπτωματικοί.

Ερωτηθείς για τυχόν μετάδοση της νόσου από τις μονάδες των κλιματιστικών, «είναι μια εστία» τόνισε ο Καθηγητής και επέστησε την προσοχή στις «αποστάσεις που είναι μικρές μέσα σε κλειστούς χώρους».

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων, «θα προσπαθήσουμε να λειτουργήσουν κανονικά σχολεία και πανεπιστήμια», γνωστοποίησε ο κ. Γώγος και συνέστησε να μην «γίνονται αυτές οι μεγάλες δεξιώσεις σε περίοδο πανδημίας», με το βλέμμα στραμμένο στα κρούσματα σε γάμους.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε ακόμη «αναγκαίο» να κάνουν το εμβόλιο γρίπης «όλοι οι ευάλωτοι και όλοι οι υγειονομικοί φέτος» και υπογράμμισε την ανάγκη «να μπλοκάρουμε τη γρίπη από τη διασπορά στα νοσοκομεία».

Όσον αφορά την επιστροφή του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας και καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος σήμερα το απόγευμα μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ενημερώσουν τον κόσμο για την πορεία της πανδημίας, ο κ. Γώγος δήλωσε:

«Οτιδήποτε είναι για το καλό της ενημέρωσης και το καλό του κόσμου είναι απολύτως αποδεκτό, μην σας πω και αναγκαίο. Νομίζω ότι η παρουσία του κ. Τσιόδρα, αν χρειαστεί και όποτε χρειαστεί, με την επιρροή που έχει στον κόσμο, που φαίνεται να έχει επίδραση, είναι και αποτελεσματικός και ο τρόπος που μιλάει και η επαφή του με τους υπόλοιπους, νομίζω ότι θα είναι χρήσιμη σε αυτή τη φάση. Στην πανδημία η επικοινωνία είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ