Κοινωνία

Ο σοκαριστικός λόγος που τα ψυγεία έχουν πόρτες με μαγνήτη

Τα πρώτα ψυγεία ήταν οικιακές συσκευές που κρατούσαν το φαγητό κρύο χρησιμοποιώντας μεγάλα τούβλα πάγου και έγιναν δημοφιλή στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Το πρώτο μοντέρνο ηλεκτρικό ψυγείο ήρθε το 1927 από την General Electric και έγινε μια συνηθισμένη οικιακή συσκευή στις ΗΠΑ την δεκαετία που ακολούθησε. Ασχέτως με την τεχνολογία ψύξης, οι πόρτες τον ψυγείων τότε έκλειναν και σφραγίζονταν με έναν μηχανικό μάνταλο.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’50, παρατηρήθηκαν πολλοί θάνατοι παιδιών στις ΗΠΑ οι οποίοι ονομάστηκαν «θάνατοι ψυγείου». Πολλά παιδιά παίζοντας κλειδώθηκαν μέσα στα ψυγεία και επειδή οι συγκεκριμένες συσκευές είναι αεροστεγείς όταν κλείνουν, αν ένας άνθρωπος κλειστεί μέσα στο ψυγείο δεν θα έχει μεγάλη ποσότητα οξυγόνου. Έτσι τα παιδιά πέθαιναν από ασφυξία.

Στατιστικά της περιόδου μεταξύ Ιανουαρίου του 1954 και Ιουνίου του 1956, δείχνουν πως τουλάχιστον 54 παιδιά κλείστηκαν μέσα σε ψυγεία με τα 39 από αυτά να βρίσκουν οδυνηρό θάνατο. Όταν το ζήτημα αναδείχθηκε, οι άνθρωποι κλήθηκαν να μην εγκαταλείψουν τα ψυγεία αλλά να αφαιρέσουν τις πόρτες από τα αχρησιμοποίητα. Η πολιτεία της Οκλαχόμα θέσπισε νόμο που έλεγε πως η εγκατάλειψη ψυγείου με μάνταλο σε μέρος όπου μπορεί να το βρει ένα παιδί είναι παράνομη. Πολλοί εθελοντές και επιθεωρητές υγείας έψαχναν εγκαταλελειμμένα ψυγεία για να αφαιρέσουν τις πόρτες και τον μάνταλο. Όμως όλα αυτά δεν ήταν αποτελεσματικά.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την ασφάλεια των ψυγείων στις ΗΠΑ ψηφίστηκε το 1956 και ζητούσε έναν διαφορετικό τρόπο για το κλείσιμο των ψυγείων. Θα ίσχυε για όλα τα νέα ψυγεία που θα κατασκευάζονταν από τα τέλη του 1958 και έπειτα και ευθύνεται για την σταδιακή υιοθέτηση της μαγνητικής πόρτας που χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα. Μια έρευνα του 1985 έδειξε πως οι θάνατοι από ασφυξία μέσα σε ψυγεία μειώθηκαν δραματικά την δεκαετία του ’60, με την μείωση να συνεχίζεται μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ