Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Με αποστάσεις ανοίγουν σήμερα & οι εσωτερικοί χώροι - Επιτρέπεται το αλκοόλ & η μουσική στις παραλίες

Ένα ακόμα βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται σήμερα αφού ανοίγουν οι εσωτερικοί χώροι της εστίασης. Παράλληλα, τίθενται σε ισχύ νέοι κανόνες λειτουργίας για τις οργανωμένες παραλίες.

Ο κ. Παπαθανάσης ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους από τις 6 Ιουνίου. Επίσης, επιτρέπονται εκ νέου η λειτουργία των εστιατορίων στα ξενοδοχεία, η παροχή γευμάτων και ποτών από κυλικείο, η παροχή γευμάτων και ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις, οι υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο καθώς και οι υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος


Παράλληλα, ξεκινά η πώληση γευμάτων και ποτών από κυλικείο, η πώληση γευμάτων και ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις -όχι, όμως, από καντίνες- και οι υπηρεσίες από αναψυκτήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα επιτρέπεται, επίσης, και το αλκοόλ και η μουσική στις παραλίες.

Τη Δευτέρα 8 Ιουνίου ανοίγουν τις πόρτες τους, μεταξύ άλλων, μπαρ, ίντερνετ καφέ, νυχτερινά κέντρα, καταστήματα με ηλεκτρονικά παιχνίδια αλλά και μαγαζιά με ζωντανή μουσική. Στις 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία, γυμναστήρια και θεματικά πάρκα, δραστηριότητες μουσείων αλλά και τα θεραπευτικά λουτρά ενώ για τις 29 Ιουνίου δόθηκε το «πράσινο φως» για τις κατασκηνώσεις. Από την 1η Ιουλίου ξεκινούν, επίσης, παραστάσεις και συναυλίες, συνέδρια και εκθέσεις.

Με αυτό το έκτο και έβδομο στάδιο χαλάρωσης των μέτρων, από 6 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου, επιστρέφουν στις δουλειές τους 89.000 εργαζόμενοι αριθμός που αντιστοιχεί στο 13% όσων είχε ανασταλεί με κυβερνητική απόφαση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η εργασία τους. Ταυτόχρονα επαναλειτουργούν 63.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 24% αυτών.

Κλειστά παραμένουν μέχρι νεοτέρας οι σχολικές καντίνες, οι κλειστές αίθουσες κινηματογράφου, τα ΚΑΠΗ και τα καζίνο.

Τι ανοίγει το Σάββατο 6 Ιουνίου

  • η λειτουργία της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους
  • η λειτουργία των εστιατορίων στα ξενοδοχεία
  • η παροχή γευμάτων και ποτών από κυλικείο
  • η παροχή γευμάτων και ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις,
  • οι υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο,
  • οι υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος.
  • Τα μέτρα για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων σε εστιατόρια

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και στις προϋποθέσεις λειτουργίας στο εσωτερικό των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τονίζοντας ότι:

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών ορίζεται ως ο αριθμός που προκύπτει από την αναλογία ενός πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής αδειοδοτούμενης επιφάνειας. 


Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ΚΑΔ 56.30.10.09, 56.30.10.10 και 56.30.10.11, απαγορεύεται η χρήση των μπαρ ως χώρος παραμονής των πελατών. 


Παράλληλα, καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων ως εξής : 

  • Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ.
  • β. Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,20 μ.
  • γ. Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,80 μ.

Παράλληλα για την προσφορά γευμάτων από υπηρεσίες τύπου catering και τη λειτουργία των εστιατορίων θα ισχύουν τα εξής:

Όταν η διάθεση των γευμάτων γίνεται με τη διαδικασία του μπουφέ, τότε πραγματοποιείται από υπαλλήλους-σερβιτόρους της επιχείρησης, χωρίς να έρχεται σε επαφή ο πελάτης με τα σκεύη σερβιρίσματος και μεταξύ των προσφερόμενων γευμάτων και των καταναλωτών τοποθετείται διαφανές πέτασμα, προκειμένου να καλύπτει το σύνολο της επιφάνειας των γευμάτων και με 

άνοιγμα ικανό να πραγματοποιείται με ασφάλεια το σερβίρισμα των καταναλωτών.
Η απόσταση μεταξύ των εξυπηρετούμενων στον μπουφέ ορίζεται τα 1,5 μέτρα.
Συστήνεται όπου δύναται, να προσφέρονται έτοιμοι συνδυασμοί προϊόντων π.χ. φρούτα, γλυκά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ