Ρομά Λάρισα κρουσματα
Κοινωνία

Κορονοϊός: Πώς προέκυψαν τα νέα κρούσματα στον οικισμό Ρομά στη Λάρισα

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι Αρχές και οι υγειονομικές υπηρεσίες μετά τα αλλεπάλληλα νέα κρούσματα σε οικισμό Ρομά στη Λάρισα και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας «Ημέρα 0 Ημέρα 7 Ημέρα 14» που περιλαμβάνει σαρωτικούς ελέγχους και τεστ για κορονοϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H επιχείρηση ξεκίνησε μετά τον εντοπισμό 10 θετικών δειγμάτων σε σύνολο 73 που ελήφθησαν από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της περιφέρειας Θεσσαλίας τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες και μετά από τις ιχνηλατήσεις για το πώς προέκυψαν τα νέα κρούσματα στη Λάρισα, όλα δείχνουν πως η μετάδοση του κορονοϊού σημειώθηκε στην κηδεία 50χρονου Ρομα, θύμα του ιού, στην οποία συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου. Το αποτέλεσμα ήταν την περασμένη Τρίτη 5 Μαΐου πολλοί Ρομά να συγκεντρωθούν στο Νέο Κοιμητήριο της Λάρισας για την κηδεία του 50χρονου, χωρίς να τηρούν τα μέτρα προστασίας, αλλά και χωρίς να κρατούν τις αποστάσεις ασφαλείας.

Αγοραστός: Η κηδεία του Ρομά έφερε το σημερινό αποτέλεσμα

Σύμφωνα με το onlarissa.gr ο 50χρονος ήταν ο πρώτος νεκρός από κορονοϊό στη Λάρισα με εκατοντάδες κόσμου να τον συνοδεύουν στην τελευταία του κατοικία στο Νέο Κοιμητήριο Λάρισας.

Δείτε φωτογραφία από την κηδεία του 50χρονου:

Οι αστυνομικοί έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, ενώ τα δείγματα θα λάβουν 17 συνεργεία. 

 Αγοραστός: Δώσαμε εντολή να καταγραφούν τα κλειστά σπίτια – Συνέπειες για όσους λείπουν

Σημαντική είναι η δήλωση που έκανε πριν από λίγο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, καθώς ανακοίνωσε ότι έχει δοθεί εντολή ώστε να καταγραφούν όσα σπίτια βρίσκονται κλειστά στον οικισμό Ρομά, στη συνοικία της Νέας Σμύρνης, ενώ θα υπάρξουν συνέπειες για όσους λείπουν.

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη

Πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστού που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ (Τρίτη 12 Μαΐου). Στη σύσκεψη εκτός του Περιφερειάρχη συμμετείχαν ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννη, οι διοικητές του ΠΓΝΛ και ΓΝΛ Δημήτρης Κατσικονούρης και Απόστολος Κομνός, ο καθηγητής Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Αστέριος Μαντζιώκας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και συντονιστής της Αρωγής Βασίλης Πινακάς κ.α.

Σε αυτή αποφασίστηκε όπως ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί εκτεταμένες ιχνηλατήσεις στην περιοχή από τον ΕΟΔΥ αλλά και από το ΓΝΛ, με σκοπό να δουν τη διασπορά του ιού στον οικισμό των Ρομά. Παράλληλα απομακρύνονται όσοι είναι θετικοί θα απομακρύνονται και θα πηγαίνουν στην Αρωγή.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του σχεδιασμού, 17 συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας, της 5ης ΥΠΕ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και του Δήμου Λαρισαίων με την επιχειρησιακή υποστήριξη των φορέων της Πολιτικής Προστασίας και των αστυνομικών δυνάμεων, ξεκίνησαν εκτεταμένες ιχνηλατήσεις και εκατοντάδες δειγματοληψίες εντός του οικισμού. Για το σχέδιο ενημερώθηκε και ο εισαγγελέας, ο οποίος έχει ήδη καλέσει προς ενημέρωση σήμερα νωρίς το πρωί τους διαμεσολαβητές των Ρομά εντός του οικισμού.

Το σχέδιο προβλέπει επαναληπτικές δειγματοληψίες σε 3 φάσεις (σήμερα, την 7η και την 14η μέρα) και προβλέπει ανά φάση και διαδικασίες καραντίνα σε καραντίνα, ήτοι σε οικοδομικά τετράγωνα αλλά και γειτονιές με θετικά κρούσματα, εφόσον αυτά προκύψουν, αλλά και με μεταφορά και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων που είναι ασυμπτωματικά, με ήπια ή μη συμπτωματολογία, σε ειδικό ιατρικό κέντρο που λειτουργεί στην περιοχή μετά από συνεργασία του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID 19.

Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι “κινούμαστε βάσει σχεδίου”, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Καλογιάννης τόνισε ότι “θα πρέπει να βοηθήσουν όλοι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία”, ενώ ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι “η καραντίνα που είχε επιβληθεί βοήθησε σημαντικά και ιδιαίτερα η καραντίνα της “Αρωγής”, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι με τις νέες εκτεταμένες ιχνηλατήσεις “θα σβήσει ο ιός από τον οικισμό”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...