Κοινωνία

Ο ''Μεγάλος Αδελφός'' είναι εδώ: Συστήματα παρακολούθησης ανθρώπων στο χώρο της δουλειάς λόγω πανδημίας

Νέα συστήματα παρακολούθησης των εργαζομένων με αφορμή την πανδημία ήρθαν στην δημοσιότητα στις ΗΠΑ, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά και παράλληλα τρόμο για την συγκέντρωση τρομερής εξουσίας σε λίγους.  

Κάποιες εταιρείες λόγω της συγκεκριμένης δύσκολης καταστάσεως που βιώνει ο πλανήτης εδώ και μήνες, προωθούν συστήματα παρακολούθησης των ανθρώπων σε εργασία και κοινωνική ζωή, τα οποία έχουμε δει μέχρι τώρα μόνο σε ταινίες του Χόλιγουντ.

            

Έτσι η εταιρεία Andrew Ng Landing AI, παρουσίασε ένα νέο “εργαλείο” παρακολούθησης ανθρώπων στο χώρο εργασίας στις ΗΠΑ, το οποίο θα χτυπάει συναγερμό όταν κάποιος εργαζόμενος θα βρίσκεται σε μια μη επιθυμητή απόσταση από έναν άλλο συνάδελφο.

Για το ζήτημα αυτό είχαμε και ένα βίντεο επίδειξης που κυκλοφόρησε και το οποίο δείχνει έναν νέο “ανιχνευτή” κοινωνικής απόστασης των ανθρώπων σε ένα πραγματικά οργουελικό σενάριο.

Εκεί παρατηρούμε ότι ένα περίγραμμα καλύπτει όλους τους ανθρώπους που κινούνται. Όταν αυτό το περίγραμμα είναι πράσινο, τότε το άτομο που “παρακολουθείται” βρίσκεται σε επιθυμητή απόσταση, αν όχι το περίγραμμα γίνεται κόκκινο και “χτυπάει προειδοποίηση”.

Η αμερικανική εταιρεία αναφέρει ότι το σύστημα αυτό προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε χώρους εργασίας στις ΗΠΑ όπως τα εργοστάσια, και αναπτύχθηκε ως απάντηση στο αίτημα των πελατών της (συμπεριλαμβανομένου της Foxconn).

Δηλώνει επίσης ότι το σύστημα παρακολούθησης ανθρώπων μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε υπάρχοντα συστήματα που είναι συνδεδεμένα με κάμερες ασφαλείας, για να ειδοποιεί τους ανθρώπους όταν αυτοί δεν θα υπακούν στην εντολή για κοινωνική απόσταση.

Τότε ακριβώς θα βαράει συναγερμός που θα ακούγεται όταν οι εργαζόμενοι περνούν πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο.

Το σύστημα παρακολούθησης θα βοηθήσει επίσης τους διαχειριστές προσωπικού και τους ιδιοκτήτες να αναδιατάξουν τον χώρο εργασίας, δηλώνει η εταιρεία.

Το “εργαλείο” παρακολούθησης ανθρώπων διαθέτει έναν ανιχνευτή ο οποίος αντιστοιχεί τους ανθρώπους σε πραγματικές διαστάσεις. Στη συνέχεια, το ειδικό δίκτυο επιλέγει τα άτομα και ένας αλγόριθμος υπολογίζει τις αποστάσεις μεταξύ τους. 

 

Επιτήρηση στο χώρο εργασίας: Η ιδέα δεν είναι νέα 

 

Πριν ένα μήνα το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι η Amazon χρησιμοποιεί επίσης ένα παρόμοιο λογισμικό για να παρακολουθεί τις αποστάσεις μεταξύ του προσωπικού της στις αποθήκες της εταιρείας.

Το σύστημα ενσωματώνει μια εξελιγμένη σειρά τεχνολογιών που οι εταιρείες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο για την παρακολούθηση των εργαζομένων τους.

“Υπάρχουν τώρα πολυάριθμα φθηνά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να αγοράσουν οι εταιρείες για να παρακολουθούν κάθε υπάλληλο σε ένα κατάστημα ή να ακούνε κάθε αντιπρόσωπο εξυπηρέτησης πελατών. Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιταχύνει αυτήν την τάση”, αναφέρει ειδικός επί αυτών των συστημάτων.

Στην ιστοσελίδα, της η εταιρεία Landing AI, υπογραμμίζει ότι το σύστημα προορίζεται στο να διατηρήσει «τους υπαλλήλους και τις κοινότητες ασφαλείς» και πρέπει να χρησιμοποιείται «με διαφάνεια και μόνο με συγκατάθεση μετά από ενημέρωση» των ενδιαφερομένων.

Όμως, πολλοί θα κάνουν κατάχρηση αυτής της τεχνολογίας ή θα την χρησιμοποιήσουν για στενή παρακολούθηση των εργαζόμενων τους.

Στην ετήσια έκθεσή του τον περασμένο Δεκέμβριο, το ερευνητικό ινστιτούτο AI Now, επεσήμανε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι δεν έχουν την δυνατότητα καν να αμφισβητήσουν τέτοιες τεχνολογίες.

«Η χρήση αυτών των συστημάτων», ανέφερε η έκθεση, «συγκεντρώνει μεγάλη εξουσία και έλεγχο στα χέρια των εργοδοτών και βλάπτει κυρίως τους εργαζόμενους με χαμηλούς μισθούς».

“Με άλλα λόγια, θα δούμε στην υπάρχουσα ανισορροπία στο τομέα της εργασίας τα πράγματα να γίνονται ακόμη χειρότερα”, αναφέρει ο ειδικός.

Η ουσία όλων αυτών των σχεδίων και συστημάτων που εφαρμόζονται σε ΗΠΑ και Κίνα είναι ότι μετά την πανδημία δεν πρόκειται αυτά να αφαιρεθούν, αλλά θα παραμείνουν και θα εξελίσσονται.

Μετά τα εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις θα τοποθετήσουν τέτοια συστήματα, ενώ στην συνέχεια ενδέχεται να εφαρμοστούν και στην ίδιες τις κοινωνίες, σε περιοχές κοντά σε κυβερνητικά κτίρια, μετρό, γήπεδα κά.

Το επικίνδυνο της όλης υπόθεσης εδώ θα ήταν η υπερσυγκέντρωση εξουσίας και ελέγχου δεδομένων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στα χέρια “ λίγων και εκλεκτών” γενικώς στις χώρες που θα εφαρμόζονται αυτά τα συστήματα.  
      
 

https://twitter.com/techreview/status/1258124427369295877

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ