Τουρκία, επιτάφιος
Κοινωνία

''Μπλόκα'' αστυνομικών σε πιστούς, περιφορά του Επιταφίου στην Τουρκία

Τη στιγμή που ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου έχει επιβεβαιώσει πως οι εκκλησίες ανά την Ελλάδα σήμερα δεν θα πραγματοποιήσουν περιφορά του επιταφίου παρά μόνο εντός του ναού και φυσικά κεκλεισμένων των θυρών, οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης αντιδρούν εμπράκτως.

Σε Ελληνορθόδοξο νεκροταφείο της Κωνσταντινούπολης, τελέστηκε, αν και με περιορισμούς, συμβολική περιφορά του επιταφίου, τη στιγμή που σε όλη την Ελλάδα στους ναούς τα φώτα είναι σβηστά, οι πιστοί "φυλακισμένοι" στα σπίτια τους και οι καμπάνες σιωπούν.

Και σε αυτό το κλίμα, οι εικόνες που παίρνουν σάρκα και οστά εντός της ελληνικής επικράτειας μόνο οργή προκαλούν. Η αστυνομία πραγματοποιεί εφόδους σε εκκλησίες όπου πιστοί αναμένουν να προσκυνήσουν τον επιτάφιο, ενώ τους μουσουλμάνους που προσεύχονται σε ταράτσες στη Βαρβάκειο Αγορά δεν τους ενοχλεί κανείς.

https://www.youtube.com/watch?v=_bJGVNMmdlE

Πιστοί βρέθηκαν έξω από τον Ιερό Ναό Άγιας Μαρίνας, Αγίας Βαρβάρας και Αγίου Φανουρίου στην περιοχή της Τούμπας, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χαλάστρα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος και στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος.

Νωρίς το μεσημέρι στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας στη Λαμία,  όταν ο ιερέας τελείωσε την αποκαθήλωση και πήγε να βγει από το ναό, ήταν απέξω περίπου 20 πιστοί, οι οποίοι, μόλις άνοιξε η πόρτα, μπήκαν στο εσωτερικό, αγνοώντας τις εκκλήσεις του παπά και του επιτρόπου.

Αμέσως στο σημείο κλήθηκαν αστυνομικοί, οι οποίοι απομάκρυναν τον κόσμο και ξανάκλεισαν τις θύρες του ναού. Πολλοί ιερείς και επίτροποι βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, αφού κλήθηκαν να αποτρέψουν πιστούς.

Οι πιστοί περιμένουν στον προαύλιο χώρο αλλά και στο πεζοδρόμιο προκειμένου να ανάψουν ένα κερί. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Seleo.gr στους Ναούς έσπευσαν αστυνομικοί, οι οποίοι ενημέρωσαν τους πιστούς για τα μέτρα που λαμβάνονται αναφορικά με τις λειτουργίες των εκκλησιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με σκοπό να αποφευχθούν φαινόμενα πιστών που θα επιδιώξουν να σπάσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας, άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ διενεργούν συνεχώς περιπολίες από το πρωί έως το βράδυ.  

Να σημειωθεί πως, με υπουργική απόφαση, οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές έως τις 28 Απριλίου, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αναχαίτιση του κορονοϊού, ωστόσο στον υπόλοιπο κόσμο, και δη σε χώρες που έχουν πληγεί σε πολύ πιο έντονο βαθμό από την Ελλάδα, τα μέτρα ήδη χαλαρώνουν.

Νωρίτερα, οι ιερείς του Ιερού Ναού του Αγίου Θωμά στους Αμπελόκηπους, αποφάσισαν να «σπάσουν» την απαγόρευση και να ανοίξουν τις πόρτες για τους πιστούς.

Συγκριμένα, παρά τις συνεχόμενες παρεκκλίσεις από πλευράς κυβέρνησης, να μην πάνε στις εκκλησίες οι πιστοί ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ο Ιερός Ναός του Αγίου Θωμά άνοιξε για κάποια ώρα σήμερα, με αποτέλεσμα πιστοί να προσέλθουν κατά μονάς, όπως αναφέρει το sputniknews.gr, για να προσκυνήσουν, γεγονός το οποίο δεν θα έπρεπε να ενοχλεί εφόσον τηρούνται οι αποστάσεις και ο περιορισμό του αριθμού των ατόμων σε κλειστούς χώρους.

Οι πολίτες σχημάτισαν – μικρής κλίμακας - ουρές στον προαύλιο χώρο του ναού, περιμένοντας καρτερικά τη σειρά τους, προκειμένου να εισέλθουν στο εσωτερικό της εκκλησίας, ενώ στην είσοδο ήταν δύο νεωκόροι, οι οποίοι έλεγχαν την είσοδο και την έξοδο των πολιτών, για να μην υπάρξει συνωστισμός.

Το φετινό Πάσχα έχει σημαδευτεί από ένα πρωτοφανές κλίμα τρομοκρατίας κατά των πιστών και ακόμα και φαινόμενα καταστολής, τόσο από τις αρχές, όσο και από πολίτες που σπεύδουν να "καταγγείλουν" την παρανομία της Ορθοδοξίας.

https://www.youtube.com/watch?v=daB0s-tamFw&feature=emb_title

 

GALLERY

Τουρκία, επιτάφιος
Τουρκία, επιτάφιος
Τουρκία, επιτάφιος
Τουρκία, επιτάφιος
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ