Κοινωνία

Tα σενάρια που εξετάζει το Μαξίμου: Πως θα βγούμε από την καραντίνα - Τι εισηγούνται για τους πολίτες άνω των 65 ετών

Αν και δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις, στο πρώτο στάδιο εντάσσεται η άρση των περιορισμών κυκλοφορίας. Προτεραιότητα για τους επιτελείς της κυβέρνησης και τους επιστήμονες είναι η προστασία των ευάλωτων ομάδων για τις οποίες ετοιμάζονται ξεχωριστές ρυθμίσεις. Φαίνεται να υπάρχουν εισηγήσεις για παράταση περιορισμών στους πολίτες άνω των 65 ετών, ακόμα και όταν ανακοινωθεί η ελεύθερη μετακίνηση του πληθυσμού. Αρμόδιες πηγές μιλούν για «δύσκολη εξίσωση» καθώς επιχειρείται να δοθούν προσεκτικές απαντήσεις στο πώς θα κυκλοφορούν οι πολίτες (με μάσκα ή χωρίς σε κλειστούς χώρους;) και πώς θα «θωρακιστούν» οι ηλικιωμένοι.

 

Εργασία 

Η δεύτερη φάση αναμένεται να περιλαμβάνει επιστροφή στην εργασία και άνοιγμα των πρώτων επιχειρήσεων. Με βασικό άξονα του σχεδίου να καθοριστούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας η προετοιμασία θα γίνει κατά πληροφορίες στην εβδομάδα 4-10 Μαΐου. Πάντως έρχονται αποφάσεις σε δόσεις: πρώτα τα μικρά εμπορικά ενδεχομένως και κομμωτήρια (με περιορισμένα ραντεβού), έπειτα τα εστιατόρια και τα καφέ (με πολύ λιγότερα τραπεζοκαθίσματα) και τελευταία τα πολυκαταστήματα. Παράγοντες της αγοράς ετοιμάζονται για αυστηρές προϋποθέσεις, όπως μεταξύ άλλων για «πλαφόν» πελατών ανά τετραγωνικά. Με άλλα λόγια το άνοιγμα δεν είναι οριζόντιο ούτε ελεύθερο, αντιθέτως θα θυμίζει τη σημερινή λειτουργία σουπερμάρκετ και φαρμακείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολεία 

Το τρίτο κεφάλαιο αφορά τα σχολεία. Στόχος είναι οι Πανελλαδικές να ολοκληρωθούν ως τα μέσα Ιουλίου υπό νέο καθεστώς, ενδεχομένως με εξετάσεις στα σχολεία και όχι σε εξεταστικά κέντρα. Η κυβέρνηση κινείται πάντως στο άνοιγμα όλων των σχολείων, σε μία συζήτηση που φαίνεται να οριοθετείται χρονικά μετά τις 10 Μαΐου. Υπό επεξεργασία είναι σχέδιο για κλιμακωτή επιστροφή στις τάξεις και όχι η ταυτόχρονη επανεκκίνηση όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

 

Αεροπορικές συνδέσεις 

Ξεχωριστή φάση – η τέταρτη – θα είναι η επαναφορά των αεροπορικών συνδέσεων, αν και η συζήτηση συνολικά για τις συγκοινωνίες θα γίνεται όλο το διάστημα. Ενδεικτικά μέχρι στιγμής φέρεται ότι υπάρχουν σκέψεις για θερμομέτρηση όσων θα φτάνουν στη χώρα μας τον Ιούνιο, ωστόσο στις σχετικές αποφάσεις θα έχει βαρύτητα η εικόνα της νόσου στις υπόλοιπες χώρες και τυχόν κεντρικές αποφάσεις της Ευρώπης.

Τουρισμός 

Στο πέμπτο κεφάλαιο περιλαμβάνεται ο τουρισμός. Ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει για το πλάνο ανοίγματος αρχικά των μικρών και έπειτα των μεγάλων επιχειρήσεων, ωστόσο δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τις 15 Ιουνίου.

Συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους προγραμματίζει για το προσεχές διάστημα ο Πρωθυπουργός (ήδη προχωρά σε σχετικές τηλεδιασκέψεις, όπως με τον ΣΕΤΕ κ.ά.), ώστε να καταγράψει τις προτάσεις αρμόδιων παραγόντων. Επιπλέον ο ίδιος χθες έδειξε τα αξιόπιστα μοριακά τεστ ως πολύτιμο όπλο για να υλοποιηθεί το συνολικό σχέδιο εξόδου. «Πρέπει να μπορούμε να εντοπίζουμε τις όποιες εστίες πολύ γρήγορα και πολύ αξιόπιστα» είπε από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και απηύθυνε έκκληση για εθελοντές αιμοδότες.

 

Τι προβλέπει το σχέδιο της επιστροφής  

 


 
1
Κυκλοφορία με εξαιρέσεις
 

Από τις αποφάσεις ελεύθερης μετακίνησης στις αρχές Μαΐου θα εξαιρεθούν οι ευάλωτες ομάδες (ηλικιωμένοι, χρόνια πάσχοντες κ.λπ.). Υπάρχει σκέψη για παράταση των περιορισμών για τους άνω των 65 ετών. Πρώτα η κυκλοφορία εντός αστικών κέντρων και έπειτα τα υπεραστικά ταξίδια. Θα υπάρχουν ρυθμίσεις για το «πώς» θα κυκλοφορεί ο πληθυσμός (μέτρα προστασίας).

2
Αποφάσεις σε δόσεις για τα μαγαζιά  


Στην εβδομάδα 4-10 Μαΐου η προετοιμασία για το άνοιγμα της αγοράς. Προηγούνται τα μικρά εμπορικά ίσως και τα κομμωτήρια, ακολουθούν εστιατόρια και καφέ και τελευταία τα πολυκαταστήματα. Θα λειτουργούν με τις σημερινές προϋποθέσεις των σουπερμάρκετ και φαρμακείων: συγκεκριμένος αριθμός πελατών ανά τετραγωνικά. Δεν θα υπάρχουν οριζόντιες αποφάσεις για όλη τη χώρα. Τελευταίοι στη λίστα οι χώροι μαζικού συγχρωτισμού – κινηματογράφοι, παραλίες, θέατρα κ.λπ.

3
Σταδιακή επιστροφή στα σχολεία 


Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου αναμένονται οι αποφάσεις. Επιχειρείται το άνοιγμα, σταδιακά, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Αναμένονται κανόνες λειτουργίας με συγκεκριμένο αριθμό μαθητών ανά τάξη. Στόχος να ολοκληρωθούν οι Πανελλαδικές ως τις 15 Ιουλίου, ενδεχομένως όχι σε εξεταστικά κέντρα, αλλά στα σχολεία των παιδιών.

4
Ελεύθερες αεροπορικές συνδέσεις 


Για τον Ιούνιο προβλέπεται πλάνο επαναφοράς των αεροπορικών συνδέσεων, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της υπόλοιπης Ευρώπης. Υπάρχουν σκέψεις για υποχρεωτική θερμομέτρηση των επισκεπτών που θα φτάνουν στην Ελλάδα.

5
Τελευταίες οι τουριστικές επιχειρήσεις 


Μετά τις 15 Ιουνίου προβλέπεται σταδιακό άνοιγμα της τουριστικής αγοράς. Πρώτα θα λειτουργήσουν οι μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου. Καταρτίζεται πλάνο για επανεκκίνηση του τουρισμού μετά το τέλος του Ιουνίου. 

Τα στοιχεία για την χώρα μας 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε χθες ο ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι μειώνεται σταδιακά, καθώς σύμφωνα και με την τελευταία ενημέρωση χθες από το υπουργείο Υγείας, έχει πέσει στους 69, με την πλειοψηφία αυτών (81.2%) να είναι άνδρες.

Από το σύνολο των 2.207 κρουσμάτων, 569 (25.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 921 (41.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 74 έτη (εύρος 39 έως 95 ετών).

Επίσης, η γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων δεν έχει αλλάξει σημαντικά όπως δείχνει και ο χάρτης της ΕΟΔΥ.

Με μηδενικά ή ελάχιστα κρούσματα παραμένουν οι νομοί Φωκίδας, Ευρυτανίας και Γρεβενών. Στον χάρτη των κρουσμάτων προστέθηκε η Καρδίτσα και η Αιτωλοακαρνανία με τα πρώτα τους κρούσματα. Στην πλειοψηφία τους οι Νομοί έχουν από 0 έως 4 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ψηλότερα παραμένουν η Καστοριά και το Αγιο Ορος, που υπολογίζονται στην κατηγορία 50+ κρούσματα, ανά 100.000 κατοίκους.

Ψηλά είναι και οι Νομοί Λάρισας, Ξάνθης, Θεσσαλονίκης, Εύβοιας, Αχαϊας, Ηλείας, Κοζάνης, Πειραιά και Αττικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενα ακόμη ενδιαφέρον όσο και ενθαρρυντικό στοιχείο είναι οι καμπύλες επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων στην Ελλάδα που καταγράφουν την διαχρονική τους εξέλιξη. Οπως φαίνεται οι δύο γραμμές κινούνται ελαφρά ανοδικά με τάση να είναι παράλληλες.

Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον κορωνοϊό και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 49.390 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 2.928 (ποσοστό 5.9%) ήταν θετικά στον κορονοϊό.


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ