φυλακές Ελαιώνα Θήβας
Κοινωνία

Εκκληση από τις κρατούμενες μητέρες για προστασία από την πανδημία

Με το φόβο του πρώτου κρούσματος ζουν οι κρατούμενες μητέρες στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας. Οι δέκα «μωρομάνες της Θήβας» κρατούνται ξεχωριστά από τον υπόλοιπο πληθυσμό της φυλακής, αλλά αναφέρουν ότι δεν υπάρχει επαρκής προστασία από τυχόν διασπορά του ιού.

«Εάν κολλήσει μία, έχουμε κολλήσει όλες» λένε χαρακτηριστικά, ζητώντας να τους δοθεί η δυνατότητα να εκτίσουν την ποινή τους κατ’ οίκον.

Οι μητέρες αποτελούν ιδιαίτερα ευάλωτο πληθυσμό στις φυλακές, όμως με τον ίδιο φόβο ζουν τις τελευταίες εβδομάδες και άλλες ομάδες κρατουμένων, όπως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ή όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν την πανδημία χωρίς τα βασικά, απολυμαντικά, γάντια ή μάσκες.

Έκκληση οι ευάλωτοι αυτοί πληθυσμοί να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό και να μπορέσουν να προστατευθούν κατάλληλα απηύθυνε σήμερα η δικηγόρος Ηλέκτρα Κούτρα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οπως αναφέρει στην επιστολή της «αυτή η μεταχείριση τους εκθέτει ευθέως σε κίνδυνο υγείας και ζωής. Είναι σαν να τους λέμε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο ότι η δική τους ζωή, η δική τους υγεία, δεν είναι άξια προστασίας».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις 25-03-2020 η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Michelle Bachelet, κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν επείγουσα δράση για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των κρατουμένων και άλλων κλειστών εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο των συνολικών προσπαθειών για περιορισμό της πανδημίας COVID-19.

«Σε πολλές χώρες, οι εγκαταστάσεις κράτησης είναι υπερπλήρεις, σε ορισμένες περιπτώσεις επικίνδυνα. Οι άνθρωποι συχνά κρατούνται σε άθλιες συνθήκες υγιεινής και οι υπηρεσίες υγείας είναι ανεπαρκείς ή ακόμη και ανύπαρκτες. Η φυσική απομόνωση και η αυτοαπομόνωση σε τέτοιες συνθήκες είναι πρακτικά αδύνατες», δήλωσε.

Ο εξαιρετικός κίνδυνος που θέτει ο COVID-19 στο χώρο των φυλακών επαναφέρει στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού των φυλακών.

Πρόσφατα, η Ένωση Υπαλλήλων του Σωφρονιστικού Καταστήματος Τρικάλων, σε επιστολή της έκρουσε τον κώδωνα το κινδύνου, καθώς ο μεγάλος όγκος κρατουμένων (700 με 600 κλίνες), δημιουργεί πρόβλημα τόσο στην εύρυθμη λειτουργία, όσο και στην ασφάλεια του καταστήματος, καθώς και στην αποτελεσματικότητα των μέτρων αντιμετώπισης και πρόληψης του ιού, αφού υπάρχει μεγάλος συνωστισμός ατόμων μέσα σε κάθε κελί.

Οπως σημειωνόταν, το ιατρικό υλικό που τους έχει προμηθεύσει το υπουργείο (μάσκες – γάντια – αντισηπτικά), «σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να μπορέσουμε να δουλέψουμε καθημερινά με τις συνθήκες υγιεινής που προβλέπεται από τον ΕΟΔΥ για να προστατευτούμε αλλά και να προστατεύσουμε τους κρατούμενους».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης