άυλη συνταγογράφηση
Κοινωνία

Κορονοϊός: Ευκολία η άυλη συνταγογράφηση - Αναλυτικές οδηγίες

Να σημειωθεί ότι κάθε μήνα σε κανονικές περιόδους εκδίδονται περίπου 6-6,5 εκατ. συνταγές φαρμάκων, οι οποίες προ κρίσης στο σύνολό τους πραγματοποιούνταν με τον παραδοσιακό τρόπο.

Η ΗΔΙΚΑ η εταιρεία του δημοσίου που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση κατέγραψε ραγδαία αύξηση των άυλων συνταγών από τότε που δόθηκε προς χρήση η πλατφόρμα.  Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης είχε προγραμματισθεί να βγει στον "αέρα" εδώ και χρόνια χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί ποτέ, αφού προέκυπταν για άγνωστους λόγους διάφορα εμπόδια. Λόγω της υγειονομικής κρίσης η άυλη συνταγοργάφηση τέθηκε σε εφαρμογή από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσα σε ελάχιστα 24ωρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οδηγίες

Με βάση τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ:

Το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης παρέχει τη δυνατότητα της Άυλης Συνταγογράφησης φαρμάκων από τον ιατρό. Εφόσον επιλέξετε την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνετε τα στοιχεία της συνταγής που σας συνταγογράφησε ο ιατρός, μέσω μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο (sms) ή/και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) που θα δηλώσετε και όχι σε μορφή φυσικού εντύπου (τυπωμένης συνταγής).

Όταν θα επισκεφθείτε τον φαρμακοποιό για να εκτελέσετε την ηλεκτρονική συνταγή, δε θα απαιτείται να προσκομίσετε το φυσικό έντυπο της συνταγής φαρμάκων του ιατρού με την υπογραφή και τη σφραγίδα του.

  • Ο φαρμακοποιός μπορεί να αναζητήσει για να εκτελέσει τη συνταγή σας με τον αριθμό της (barcode συνταγής), τον οποίο θα τον γνωρίζετε, καθώς θα τον έχετε λάβει με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο (sms) ή/και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) που θα έχετε δηλώσει.

  • Στην περίπτωση απώλειας του sms ή/και του email που έχετε λάβει με τον αριθμό της συνταγής (barcode συνταγής), ο φαρμακοποιός μπορεί να αναζητήσει τη συνταγή σας με βάση τον ΑΜΚΑ σας.
    Θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας το κινητό τηλέφωνο ή/και πρόσβαση στο email σας, όπου θα σας αποσταλεί κωδικός επιβεβαίωσης, τον οποίο θα πρέπει να γνωστοποιήσετε στον φαρμακοποιό.

  • Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, όταν εκτελεστεί η συνταγή από τον φαρμακοποιό, θα λάβετε ενημερωτικό μήνυμα στο κινητό σας τηλέφωνο ή/και στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.
     

Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες εγγραφής στο παρακάτω αρχείο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ