Νοσοκομείο Λέρου
Κοινωνία

Κάτοικοι της Λέρου: Η ζωή μας κρέμεται σε μια κλωστή - Ακούστε μας πριν να είναι αργά

 Οι κάτοικοι της Λέρου υπογραμμίζουν στο tvxs.gr την ιδιαιτερότητα του νησιού, που φιλοξενεί σε κοινόχρηστο σχεδόν χώρο 4.500 πρόσφυγες και τους ασθενείς του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου του νησιού. Το hot spot είναι ένας περιφραγμένος χώρος, εντός του θεραπευτηρίου.

«Εμφανίζονται εμπύρετοι στο hot spot, και τρέμει η καρδιά μας, γιατί εκεί μέσα δεν υπάρχει οργανωμένο ιατρείο. Με τα περιστατικά ασχολείται ο γιατρός της ναυτικής βάσης, η οποία επίσης είναι δίπλα στο hot spot. Ο άνθρωπος είναι εκεί όμως μόνο κάποιες πρωινές ώρες» λέει κάτοικος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
Ένας εμπύρετος πρόσφυγας, που μεταφέρθηκε πρόσφατα, στις 25 Μαρτίου, από το hot spot στο Κέντρο Υγείας του νησιού, έγινε η αφορμή, για να εκπέμψουν νέο sos οι κάτοικοι. Παρά το γεγονός, ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Ιατρικού Κέντρου, βρέθηκε αρνητικός στον, η αγωνία για την αδυναμία του νησιού να αντιμετωπίσει την κατάσταση παραμένει. 
 
«Πριν μπουν σε εφαρμογή τα μέτρα, οι πρόσφυγες, πηγαινοερχόντουσαν από το hot spot στον οικισμό, που απέχει 3 χιλιόμετρα με τα πόδια. Μάλιστα ένας σκοτώθηκε από αυτοκίνητο, γιατί είναι σκοτεινός ο δρόμος. Είχαν οι άνθρωποι επαφή με τον έξω κόσμο. Επίσης, άτομα που μεταφέρθηκαν στο hot spot, κρατούνταν εμπύρετα μαζί με πολλά άλλα στο λιμεναρχείο διπλανών νησιών πριν έρθουν εδώ. Ένας να βρεθεί θετικός στον ιό, τελείωσε το θέμα. Το Ιατρικό Κέντρο είναι υποστελεχωμένο και όπως σας είπα, ιατρείο εντός του hot spot δεν υπάρχει στην ουσία».
 
Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι σε hot spot και ψυχιατρείο, επιβεβαιώνουν ότι μετά τη λήψη των πρώτων μέτρων, ήρθε κοντέινερ στο hot spot, ώστε να απομονώνονται εκεί τα ύποπτα περιστατικά. Υποστηρίζουν όμως, ότι αυτό δεν αρκεί. «Τα τεστ που έχουμε στο Ιατρικό Κέντρο είναι ελάχιστα. Αποκλείεται να εξετάζονται όλα τα ύποπτα κρούσματα. Έχουμε μόνο μία βάρδια των ΕΚΑΒ. Τι να πρωτοκάνεις με ένα ασθενοφόρο;» επιμένουν οι κάτοικοι. Λένε ότι όλα τα περιστατικά που έχουν φτάσει στο Ιατρικό Κέντρο είναι βρογχοπνευμονίες. Και πως το ξέρουν αν έχουν τόσα λίγα τεστ;».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, η μοναδική βάρδια ασθενοφόρου στο νησί, δεν διαθέτει καν θερμομέτρηση, ενώ επίσης, το ΕΚΑΒ στη Λέρο, δεν μπορεί να διαχειριστεί τις κλήσεις, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει τι περιστατικό παραλαμβάνει κάθε φορά. «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πηγαίνουν να παραλάβουν κρούσμα κορωνοϊού και να μην το γνωρίζουν, άρα να μην έχουν φορέσει τις στολές και τις μάσκες» λέει επαγγελματίας στον χώρο της υγείας, που έχει εργαστεί σε πολλά ακριτικά νησιά. 
 
Ήδη όμως, εδώ και χρόνια το ΕΚΑΒ έκρουε το καμπανάκι του κινδύνου για την τραγική υποστελέχωση νοσοκομείων και ΕΚΑΒ στα νησιά. Σε παλαιότερη ενημέρωση του ΕΚΑΒ Λέρου διαβάζουμε: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
«Στην Λέρο η δευτεροβάθμια φροντίδα είναι χωρισμένη σε δύο μέρη: To Γενικό Νοσοκομείο και το Ειδικό Ψυχιατρικό νοσοκομείο που καλύπτει τις ανάγκες της Υγειονομικής Περιφέρειας σε θέματα ψυχικής υγείας.
 
Ο κύκλος εργασίας και ο όγκος των περιστατικών που διαχειρίζονται οι διασώστες του Τομέα ΕΚΑΒ Λέρου είναι τεράστιος καθώς εξυπηρετούν: Διακομιδές από τα νησιά ΠΑΤΜΟ, ΑΡΚΙΟΥΣ, ΛΕΙΨΟΥΣ, ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ προς Γ.Ν. Λέρου. Διακομιδές προς ΚΑΛΥΜΝΟ (Αξονικές), ΚΩ (Μαιευτικά  περιστατικά) ΡΟΔΟ και ΑΘΗΝΑ ακτοπλοϊκά και αεροδιακομιδές. Τους κατοίκους του νησιού και τους τουρίστες. Το Γ.Ν. Λέρου, το Τμήμα Οξέων Ψυχιατρικών περιστατικών Δωδεκανήσου, το Τμήμα ΤΑΜΕΑ και το Γηροκομείο Λέρου. 

Τα δύο Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων (ΛΑΚΚΙ ΠΙΚΠΑ και ΛΕΠΙΔΑ) και τις Διακομιδές από το Φαρμακονήσι με πλοία της FRONTEX – και του ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ», έγραφε η ανακοίνωση το 2017.
 
«Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, τι σημαίνει αυτό στις σημερινές συνθήκες; Όταν δεν θωρακίζονται οι υγειονομικές μονάδες και γίνεται το ΕΚΑΒ δούρειος ίππος; Όταν έχουμε ένα τραγικά υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας με ελάχιστους αγροτικούς γιατρούς; Όταν δεν έχει γίνει ειδική εκπαίδευση σε ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό και οδηγούς ασθενοφόρων; Και την ίδια στιγμή, συστεγάζονται χιλιάδες άνθρωποι πρόσφυγες και ασθενείς, χωρίς ουσιαστική ιατρική φροντίδα! Φωνάζουμε τώρα, γιατί όταν θα μετρήσουμε τα πρώτα κρούσματα, θα είναι πια πολύ αργά».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...