Κοινωνία

Ο Δήμος Αθηναίων ανοίγει 372 τάφους: Η απόφαση που καλείται να επικυρώσει το δημοτικό συμβούλιο λόγω του Covid-19

Σίγουρα η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που λαμβάνουν χώρα στην γειτονική μας Ιταλία, αλλά θα πρέπει να προσέξουμε, καθώς ακόμα κάποιοι δεν βάζουν μυαλό. 

Δεν είναι μαγκιά να πάμε για καφέ, ή να πάμε στις παραλίες αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Ας κάνουμε υπομονή λίγους μήνες. Εάν αγαπάμε τα πρόσωπα που βρίσκονται δίπλα μας, θα πρέπει να δείξουμε ατομική, αλλά και πατριωτική ευθύνη.  

 

Η απόφαση του Δήμου Αθηναίων  

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας θα συνεδριάσει στις 23/3 δια περιφοράς, δηλαδή οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν ήδη λάβει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης μαζί με τα εισηγητικά και θα πρέπει το μεσημέρι της Δευτέρας να δηλώσουν απλώς εάν ψηφίζουν υπέρ, κατά ή λευκό/αποχή χωρίς να συγκεντρωθούν στην αίθουσα του Δημαρχείου, αναφέρει το ethnos.gr και ο Άρης Χατζηγεωργίου.

Ενα από τα θέματα που τίθενται αφορά την «τροποποίηση του ταφολογίου του Γ' Κοιμητηρίου Αθηνών» και την δημιουργία 372 νέων τάφων προσθέτοντας χωρίς περιστροφές ότι αυτό σχετίζεται με την πανδημία: «Υπήρξαν ήδη οι πρώτες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και γίνεται εύκολα κατανοητή η ανάγκη προετοιμασίας του Δήμου Αθηναίων και δη των Κοιμητηρίων αυτού, για την ομαλή λειτουργία και εξυπηρέτηση των συνανθρώπων μας», αναφέρεται σχετικά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έλλειψη χώρου στα τρία κοιμητήρια της Αθήνας είναι γνωστή και δεδομένη εδώ και χρόνια. Οπως αναφέρεται στο εισηγητικό, στο Α Νεκροταφείο υπάρχει μεν διαθεσιμότητα περίπου 300 τάφων αλλά εκεί οι τιμές για την χρήση τους είναι αρκετά υψηλές τουλάχιστον με τα δεδομένα προ κορονοϊού. Στο Β' Κοιμητήριο (Πατήσια) η διαθεσιμότητα τάφων είναι ελάχιστη και ουσιαστικά εξαρτάται από το αν και πότε γίνονται εκταφές.

Ετσι, για την δημιουργία νέων τάφων απομένει ένας τελευταίος αδιάθετος χώρος στο Γ' Νεκροταφείο. Οπως αναφέρεται, υπάρχει ένα τελευταίο ελεύθερο κομμάτι γης δίπλα στο «Στρατιωτικό Τμήμα». Ο χώρος αυτός έχει οριοθετηθεί από το 2017 αλλά εκκρεμεί η οργάνωσή του προκειμένου να ενταχθεί επίσημα στο ταφολόγιο για να διατεθούν οι τάφοι όποτε απαιτηθεί αυτό. Ουσιαστικά είναι δύο κομμάτια γης όπου χωροθετούνται στο ένα 325 τάφοι τριετούς χρήσης και στο άλλο 47 οπότε προκύπτουν συνολικά 372. 

 

Καθηγητής Επιδημιολογίας: Τι ισχύει για βιταμίνες, παχυσαρκία και κάπνισμα  

 


 
Σε ερωτήσεις που αφορούν τον κορονοϊο απάντησε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Παρασκευής ο Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στα εμβόλια εξήγησε πως θα υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες και πως εκεί που θα δοκιμαστούν θα πρέπει να υπάρχει ενεργή επιδημία. «Είναι δύσκολος ο σχεδιασμός του» ανέφερε και εξήγησε πως πρέπει να δίνεται βάση στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων ώστε να βλέπουμε πόσες από τις επαφές τους έχουν κορονοϊό, να ανοίξει η ομπρέλα και να κυνηγηθεί ο ιός μέσα στην κοινωνία».

«Η δύσπνοια είναι το χειρότερο σύμπτωμα, δείχνει πως κάποιος πρέπει να πάει άμεσα στο νοσοκομείο» δήλωσε.


Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εάν βοηθούν τον οργανισμό και συγκεκριμένα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τα συμπληρώματα βιταμινών εξήγησε πως βοηθούν κυρίως τα άτομα που έχουν έλλειψη και σημείωσε πως για παράδειγμα μεγάλο ποσοστό της βιταμίνης C που περιέχουν τα σκευάσματα αποβάλλεται με την ούρηση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το να παίρνει κάποιος πολλές βιταμίνες δεν θα του δώσει κάποιο πλεονέκτημα» είπε.

«Εάν βάλουμε στο μυαλό μας πως ευπαθείς ομάδες είναι οι καρδιοπαθείς, διαβητικοί, οι υποτασικοί και έχει αρχίσει να συζητείται και η παχυσαρκία, μια ισορροπημένη διατροφή σε βάθος χρόνου βοηθάει πολύ» σημείωσε.

«Όσοι προσέχουν το καρδιοαγγειακό τους σύστημα, τρέχουν, προσέχουν το βάρος και τις συνήθειές τους βρίσκονται σε χαμηλότερο κίνδυνο» ανέφερε.

«Ειδικά οι άνθρωποι που έχουν ΧΑΠ άμα συνεχίσουν να καπνίζουν είναι δεδομένο πως θα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Εάν μπορέσουν να το κόψουν ακόμη και σήμερα το κέρδος που θα έχουν τους επόμενους δύο μήνες μπορεί να είναι σημαντικό» εξήγησε ο Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
 

Δείτε το έγγραφο:

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ