Κοινωνία

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Αστυνομικοί σε πολίτες στη Θεσ/νίκη: ''Επιστρέψτε σπίτια σας, κινδυνεύετε'' - Βίντεο

«Ακολουθήστε τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και μείνετε σπίτι». 

Με αυτό το μήνυμα, η ΕΛ.ΑΣ σε συνεργασία με την Δημοτική Αστυνομία, απηύθυναν έκκληση στους πολίτες που βγήκαν για βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, να επιστρέψουν στο σπίτι τους,  με σκοπό να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού .

Η δράση που συμμετείχαν dυνάμεις της δημοτικής αστυνομίας από κοινού με ομάδες ΔΙ.ΑΣ., ξεκίνησε από τον Λευκό Πύργο και έφτασε έως το Μέγαρο Μουσικής που βρίσκεται στη Νέα Παραλία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε δήλωσή του στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας ανέφερε: «Κρίναμε απαραίτητη αυτήν την παρέμβαση. Οι οδηγίες είναι σαφείς: Μένουμε σπίτι. Είναι στάση ευθύνης. Εάν χρειαστεί, θα το επαναλάβουμε». 

 

 

 
Πόλη φάντασμα τα Γιάννενα!  

 

Οι πολίτες έχοντας αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης στη συντριπτική τους πλειοψηφία μένουν σπίτι εκτός από όσους πηγαίνουν στην εργασία τους. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η κατάσταση στην Ήπειρο βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Έχουν καταγραφεί μόνο δύο κρούσματα στα Ιωάννινα, ενώ όλα τα δείγματα που έχουν σταλεί προς έλεγχο από πρόσωπα με τα οποία έχουν έλθει σε επαφή οι δύο ασθενείς μέχρι σήμερα είναι αρνητικά.

Οι εικόνες στο κέντρο της πόλης, αποτυπώνουν το κλίμα και την κατάσταση που επικρατεί στα Γιάννενα.

 

Ακόμη 345 θάνατοι στην Ιταλία 

 

Tα συνολικά κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 31.506. Οι νεκροί έφτασαν τους 2.503 ενώ 2.941 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες τα κρούσματα ήταν 27.980, ενώ συνολικά είχαν χάσει την ζωή τους 2.158 ασθενείς.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 345 άνθρωποι και καταγράφηκαν 3.526 νέα κρούσματα.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 16.220 και οι νεκροί 1.640. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 3.931 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 393. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 2.704, με 80 νεκρούς.

27 νέοι θάνατοι στη Γαλλία 

 

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν 27 νέους θανάτους από τον Covid-19, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 175, καταγράφοντας αύξηση 18%, καθώς στη χώρα εφαρμόστηκε καθολική καραντίνα σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χωρίς τη φυσική παρουσία δημοσιογράφων, ο γενικός διευθυντής Υγείας Ζερόμ Σαλμόν συμπλήρωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 7.730 από 6.633 χθες, κατέγραψε, δηλαδή, αύξηση 16,5% σε διάστημα 24 ωρών.

Ο Σαλμόν είπε ότι 699 άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

15 νεκροί και 70 κρούσματα σε οίκο ευγηρίας στην Ισπανία 

 

Τουλάχιστον 70 υπερήλικες προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό σε οίκο ευγηρίας στη Μαδρίτη και οι 15 από αυτούς πέθαναν, σύμφωνα με συγγενείς τους.

Το ίδρυμα Monte Hermoso «μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν 70 κρούσματα» μεταξύ των 130 τροφίμων του και ότι μέχρι την Δευτέρα είχαν πεθάνει 15 άνθρωποι, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαριάνο Μαρτίνεθ.

Ο Μαρτίνεθ πήγε στο γηροκομείο για να μάθει νέα για τη μητέρα του, ηλικίας 91 ετών, η οποία πάσχει από Αλτσχάιμερ. Η ηλικιωμένη γυναίκα είναι καλά και «δεν έχει πυρετό», σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε από τους υπευθύνους.

Οι εργαζόμενοι στο γηροκομείο «κάνουν ό,τι μπορούν» για τους ηλικιωμένους, συνέχισε. «Είδα πώς έκλαιγαν», πρόσθεσε.

Οι τοπικές και εθνικές υγειονομικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες αυτές. Ωστόσο η εφημερίδα El Pais γράφει ότι τουλάχιστον 19 τρόφιμοι πέθαναν από τον νέο κορονοϊό στο ίδρυμα αυτό, που βρίσκεται στα δυτικά προάστια της Μαδρίτης.

Η περιοχή της Μαδρίτης έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ισπανία. Εκεί έχουν καταγραφεί σχεδόν τα μισά κρούσματα (4.871 σε σύνολο 11.178) και σχεδόν το 70% των θανάτων (355 σε σύνολο 491 μέχρι σήμερα).

Ένας 47χρονος άνδρας, ο Ντιέγκο Μεσένες, που πήγε στο γηροκομείο για να μάθει νέα για την 87χρονη θεία του αλλά δεν μπόρεσε να μπει μέσα, έδειξε στους δημοσιογράφους ένα έγγραφο που του έδωσαν οι υπεύθυνοι.

Εφόσον το υπογράψουν οι συγγενείς, αναλαμβάνουν την ευθύνη να αφήσουν τους δικούς τους ανθρώπους στο ίδρυμα μολονότι άλλοι τρόφιμοι πάσχουν και έχουν τεθεί σε καραντίνα στους ορόφους που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό. Ο Μεσένες είπε ότι του πρότειναν να πάρει τη θεία του από το ίδρυμα και ότι εκείνος «αιφνιδιάστηκε» επειδή έτσι ο ιός θα μπορούσε να μεταδοθεί στην οικογένειά του.

«Η κατάσταση μου φαίνεται επικίνδυνη, με σχεδόν τους μισούς να έχουν μολυνθεί», κατέληξε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκρηξη των κρουσμάτων στη Βρετανία          

 

Εκτοξεύτηκε ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού και στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει «χαλαρή» πολιτική.

Τα κρούσματα κορωνοϊού ανέρχονται σε 1.950, από 1.543 που ήταν τη Δευτέρα 16 Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή, η βρετανική κυβέρνηση κρίνει πως είναι «λογικό» ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού να εκτιμάται αυτή τη στιγμή σε 55.000 στη χώρα. Ερωτηθείς στο κοινοβούλιο σχετικά με τις εκτιμήσεις περί 55.000 κρουσμάτων τώρα, ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς απάντησε: «Είναι ένας λογικός τρόπος να βλέπει κανείς τα πράγματα». Στη χώρα, υποβάλλονται σε εξετάσεις μονάχα τα σοβαρότερα περιστατικά.


Σχετικά με τον τελικό απολογισμό, στη λήξη της επιδημίας, «εάν μπορέσουμε να περιορίσουμε τον αριθμό (των νεκρών) στους 20.000 ή λιγότερους, αυτό θα είναι ένα καλό αποτέλεσμα (...), όμως είναι κάτι το τρομαχτικό, ένας τεράστιος αριθμός νεκρών και μια τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας», επισήμανε.

 

Πρώτος θάνατος στην Τουρκία 

 

 

Τον πρώτο θάνατο στην Τουρκία από τον Covid-19, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα.

«Σήμερα χάσαμε τον πρώτο ασθενή στην μάχη μας κατά του κορωνοϊού», δήλωσε ο Κότζα. Ήταν ένας 89χρονος άνδρας, τόνισε.

Παράλληλα ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα υπερδιπλασιάστηκε και ανέρχεται πλέον σε 98, από 47 που ήταν χθες.

 

100 οι νεκροί στις ΗΠΑ 

 

Τους εκατό έφθασαν οι θάνατοι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χθες Τρίτη εξαιτίας του κορωνοϊού, βάσει της καταμέτρησης του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε ανοικτές πηγές, στις ανακοινώσεις των αμερικανικών αρχών.

Περίπου οι μισοί από αυτούς τους θανάτους έχουν καταγραφεί στην πολιτεία Ουάσινγκτον, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Η πανδημία του κορονοϊού έχει εξάλλου στοιχίσει τη ζωή σε 12 ανθρώπους στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και σε 11 στην Καλιφόρνια.

 

11 νέοι θάνατοι και 13 νέα κρούσματα στην Κίνα 

 

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας κατέγραψαν 13 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας· πρόκειται για αριθμό αρκετά χαμηλότερο από τα 21 κρούσματα που εντοπίζονταν μία ημέρα νωρίτερα.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα έφθασε έτσι τα 80.894, διευκρίνισε η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας.

Άλλοι 11 ασθενείς υπέκυψαν χθες στην ασθένεια COVID-19, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό της επιδημίας σε 3.237 νεκρούς από τον Δεκέμβριο στην Κίνα. Και οι 11 θάνατοι διαπιστώθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης, οι 10 στην πρωτεύουσά της, την Ουχάν, τη μεγαλούπολη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2.

Στον αντίποδα, 922 ασθενείς θεραπεύτηκαν και βγήκαν από τα νοσοκομεία. Ο αριθμός των ασθενών που έχουν ιαθεί ανέρχεται σε 69.601, σύμφωνα με τις κινεζικές υγειονομικές αρχές.

Από τα 13 νέα κρούσματα, το μοναδικό το οποίο οφειλόταν σε μετάδοση του ιού εγχωρίως ήταν ένα, στην Ουχάν. Οι υπόλοιποι 12 ασθενείς είναι άνθρωποι που επέστρεψαν στην Κίνα από το εξωτερικό. Οι πέντε εντοπίστηκαν στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, τρεις στο Πεκίνο, τρεις στη Σαγκάη και ένας στην επαρχία Σετσουάν, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Το σύνολο των κρουσμάτων τα οποία «εισήχθησαν» στη χώρα, κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, αυξήθηκε έτσι σε 155.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές