Φρένο στον κορωνοϊό
Κοινωνία

Κορωνοϊός: "Οδηγός επιβίωσης" για οικονομία, μετακινήσεις, επαφές

Η βδομάδα που ξεκίνησε χθες είναι σίγουρα διαφορετική αν όχι πρωτόγνωρη και σίγουρα τόσο εμείς όσο και οι επόμενες γενιές θα την θυμόμαστε μάλλον με τρόμο!

Η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε μία διαφορετική φάση και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα παρομοιάσουν την εμφάνιση και την ζωή μας μετά τον covid-19, όπως τις αλλαγές που έφερε το Τσέρνομπιλ ή, η 11η Σεπτεμβρίου!

Εργασιακές, σχέσεις, κοινωνικές σχέσεις ακόμα και μετακίνηση ή αγορές αλλάζουν, αν όχι για πάντα, για ένα τεράστιο χρονικό διάστημα.

Έτσι από αύριο -τουλάχιστον για την χώρα μας- οι αλλαγές στην καθημερινότητά μαςείναι πολλές με κεντρική ιδέα το περιβόητο: «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»!

Ας δούμε τις αλλαγές και πως θα… επιβιώσουμε αξιοπρεπώς στο νέο αυτό τοπίο:

Από αύριο λοιπόν Τετάρτη αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης στη χώρα και θα λειτουργούν μόνο:

  • Σούπερ Μάρκετ
  • Φαρμακεία
  • Καταστήματα τροφοδοσίας (φούρνοι, κρεοπωλεία, μανάβικα, μπακάλικά, μίνι μάρκετ)
  • Ντελίβερι στη διατροφή
  • Περίπτερα
  • Πρατήρια Υγρών Καυσίμων
  • Τράπεζες
  • Υπηρεσίες ταχυμεταφορών – κούριερ
  • Συνεργεία Αυτοκινήτων
  • Καταστήματα γεωργικών προϊόντων
  • Καταστήματα οπτικών ειδών
  • Καταστήματα κινητής τηλεφωνίας

Νέο ωράριο και κάρτα εισόδου στα σούπερ μάρκετ

Νέο ωράριο ειδικά τα σούπερ μάρκετ όπου θα λειτουργήσουν στο εξής από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ θα είναι ανοιχτά και τις Κυριακές.

Η πρόσβαση θα γίνεται με κάρτα εισόδου ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ενώ ενισχύεται το ντελίβερι και η παραγγελίες μέσω ίντερνετ.

Η καραντίνα των 14 ημερών και τα κλειστά σύνορα

Αισθητή είναι και η μείωση των αεροπορικών πτήσεων! Η Ελλάδα έκλεισε τα εναέρια σύνορά της (μέχρι στιγμής) με την Ισπανία και την Ιταλία ενώ σε υποχρεωτική καραντίνα κατ’ οίκον θα μπαίνουν όσοι φτάνουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό και για διάστημα 14 ημερών. Εάν κάποιοι παραβούν την εντολή θα έρθουν αντιμέτωποι με τον νόμο και αυστηρές ποινές, ενώ από σήμερα δεν ισχύει και ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας.

Κλειστά παραμένουν, επίσης τα σύνορα με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Απαγορευτικό ισχύει και για τα κρουαζιερόπλοια και τα ημερόπλοια, αφού δεν επιτρέπεται πλέον να δένουν σε ελληνικά λιμάνια.

Σε ολική καραντίνα, εξάλλου για 14 ημέρες μπήκαν και δύο ορεινά χωριά του δήμου Βοϊου Κοζάνης, Δαμασκηνιά και Δραγασιά.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Άλλαξαν ήδη τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, μετά και την μείωση κατά 50% της επιβατικής κίνησης. Για την ενημέρωσή τους οι επιβάτες μπορούν να ενημερώνονται  από την εφαρμογή OASA Telemetics και τον τηλεφωνικό αριθμό 11185.

Επίσης αλλαγές στα δρομολόγια των τρένων ανακοίνωσε και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς αναστέλλονται από σήμερα και μέχρι νεοτέρας:

Οι πρώτες πρωινές αμαξοστοιχίες (50/51) Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα

Οι αμαξοστοιχίες 1577 & 2571 (αναχώρηση από Βόλο 13:40 & 17:40 αντίστοιχα) και οι αμαξοστοιχίες 1578 & 2572 (αναχώρηση από Λάρισα 14:45 & 18:45 αντίστοιχα).
Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, κάτι που εν μέρει «έλυσε» το πρόβλημα της διχογνωμίας στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου.  Ο πρωθυπουργός μέσω twitter ανακοίνωσε ότι οι «Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».

Επιτέλους ψηφιακό δημόσιο!

«Ανάγκα και οι θεοί πείθονται» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και λόγω πανδημίας γίνεται πραγματικότητα, Έτσι για το ελληνικό δημόσιο, προβλέπεται δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως ή αυτοπρόσωπη παρουσία σε δύο βάρδιες, εξυπηρέτηση του κοινού από τα γκισέ μόνο για κατεπείγουσες περιπτώσεις και ύστερα από ραντεβού και υποχρεωτική χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού στις ευπαθείς ομάδες, με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Με νέο ωράριο λειτουργούν και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών σε όλη τη χώρα, παραμένοντας ανοιχτά από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 7.30 πμ έως τις 15.00 μμ, ενώ οι πολίτες θα εξυπηρετούνται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (ραντεβού).

Έτσι με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, η προσέλευση του κοινού περιορίζεται και θα γίνεται πλέον ως εξής:

Οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να διατυπώνουν τα αιτήματά τους τηλεφωνικά ή μέσω email. Στη δεύτερη περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο συναλλασσόμενος να αναφέρει τα στοιχεία επικοινωνίας του (email και τηλέφωνο).

Ο ειδικός κατάλογος ηλεκτρονικών διευθύνσεων και τηλεφώνων εξυπηρέτησης του κοινού, κατά την περίοδο των εκτάκτων μέτρων λόγω κορωνοϊού, είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr ).

Όλα τα έγγραφα, που ζητούν οι ενδιαφερόμενοι, θα τους αποστέλλονται μέσω email και θα πρέπει να έχουν τα στοιχεία επικοινωνίας του αρμόδιου υπαλλήλου.
Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό ο ενδιαφερόμενος να εξυπηρετηθεί εξ αποστάσεως, αλλά πρέπει να επισκεφθεί την υπηρεσία, αυτό επιτρέπεται να γίνει μόνο μέσω ραντεβού. Το αίτημα για ραντεβού πρέπει να διατυπώνεται μέσω email ή τηλεφώνου.

Στην είσοδο των υπηρεσιών, υπάρχει υπάλληλος, που υποδέχεται τους συναλλασσόμενους, ελέγχει αν όντως έχουν κλείσει ραντεβού, και τους κατευθύνει σχετικά, ώστε να είναι ελεγχόμενη η αναμονή και η είσοδός τους.

Λειτουργία Τελωνείων

Στο χώρο των Τελωνείων απαγορεύεται η είσοδος σε κοινό και εκτελωνιστές. Για την εξυπηρέτηση του κοινού θα αξιοποιούνται πλήρως οι παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Σε περιπτώσεις που πρέπει να γίνει φυσικός έλεγχος, καθώς και όπου απαιτείται φυσική παρουσία συναλλασσομένου, θα γίνεται εκτός τελωνειακού καταστήματος, αφού ληφθούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης, πριν και μετά τη συναλλαγή.
Οι αλλαγές και οι οικονομικές ελαφρύνσεις

Η αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς επίσης και αναστολή πληρωμών μηνιαίων δόσεων ρυθμίσεων για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο για επιχειρήσεις και ιδιώτες είναι προ των πυλών, όπως επίσης και η αναβολή κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων.

Επίσης είναι σχεδόν βέβαιο ότι με κάποιο τρόπο θα «παγώσουν» ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2020, η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται οικονομικά από την παγκόσμια κρίση της αλλά και η ελαστική μεταχείριση των δανειοληπτών από τις τράπεζες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...