Εργασία από το σπίτι
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Πώς να κάνετε την εργασία από το σπίτι παραγωγικά κα ξεκούραστα

Αν είστε ανάμεσα στους όλο και περισσότερους εργαζομένους που λόγω κορονοϊού μεταφέρουν το γραφείο στο σπίτι, αυτά τα tips θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε όχι μόνο την απόδοση αλλά και την ψυχική υγεία σας.

Με την εξάπλωση του κορονοϊού, όπου ακόμα και παγκόσμιες διοργανώσεις ακυρώνονται, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι μεταφέρουν το γραφείο σε σπίτι. Σε κάποιους ταιριάζει η εξ αποστάσεως εργασία, ενώ άλλοι δοκιμάζονται, είτε γιατί νιώθουν απομονωμένοι, είτε επειδή στο σπίτι τούς περιμένουν διάφοροι αντιπερισπασμοί όπως παιδιά και κατοικίδια ζώα. Πώς θα καταφέρουμε να συγκεντρωθούμε, να διατηρήσουμε την απόδοση αλλά και την ψυχική υγεία μας και, γιατί όχι, να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της νέας καθημερινότητας;

Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε μεταφέρει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό

Για παράδειγμα, αν η δουλειά μας συνδέεται άμεσα με την τεχνολογία και το social networking, φροντίζουμε να μεταφέρουμε στο laptop μας όχι μόνο το απαραίτητο λογισμικό αλλά και τις λίστες με τις επαφές μας. Το clouding θα μας βοηθήσει να έχουμε πρόσβαση στα προσωπικά αρχεία μας από οποιοδήποτε υπολογιστή – στο Google Docs, για παράδειγμα, μπορούμε να ανεβάσουμε έγγραφα που ανοίγουμε και αποθηκεύουμε και από το γραφείο και από το σπίτι. Φροντίζουμε επίσης να έχουμε όλα τα τηλέφωνα της τεχνικής υποστήριξης της εταιρείας, σε περίπτωση που προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Κρατάμε σταθερό ωράριο

Ακόμα και αν έχουμε την ευελιξία π.χ. να ξεκινάμε δουλειά πιο αργά το πρωί όταν εργαζόμαστε από το σπίτι, καθιερώνουμε ένα σταθερό ωράριο, το οποίο τηρούμε με ευλάβεια, σαν να ήμασταν στο γραφείο. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να χάνουμε τις προθεσμίες ή η εργασία μας να επεκταθεί, σε συνδυασμό με τους αντιπερισπασμούς, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Εφαρμογές όπως η RescueTime Time Management and Digital Wellness θα μας βοηθήσουν να οργανώσουμε το χρόνο μας, ακόμα και να ελέγξουμε ποιες ώρες της ημέρας είμαστε πιο παραγωγικοί.

Θέτουμε κανόνες στην οικογένεια

Αν για παράδειγμα έχουμε μικρά παιδιά, θα χρειαστούμε βοήθεια στην εργασία από το σπίτι. Αν δεν μπορούμε να δουλεύουμε με βάρδιες με τον σύντροφό μας, αναλαμβάνοντας εναλλάξ τη φύλαξή τους, ίσως χρειαστεί να καταφύγουμε στη λύση του babysitting, έστω για μερικές ώρες, τώρα που έχουν κλείσει τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Στα μεγαλύτερα παιδιά θα εξηγήσουμε την κατάσταση θέτοντας νέους κανόνες στη ρουτίνα. Από όλα τα μέλη της οικογένειας ζητάμε να μας εξασφαλίσουν απόλυτη ησυχία για τις ώρες που αφιερώνουμε στη δουλειά, σαν να μην ήμασταν στο σπίτι.

Επαναπροσδιορίζουμε τη ρουτίνα μας

Αν, για παράδειγμα, μέχρι τώρα την έναρξη της πρωινής μας βάρδιας στο γραφείο σηματοδοτούσε η προετοιμασία του πρωινού καφέ και η κουβεντούλα με συναδέλφους, τώρα μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με ένα νέο τελετουργικό. Όπως ένα φλιτζάνι καφέ στο σπίτι και μια σύντομη συνομιλία με τους ίδιους συναδέλφους στο τηλέφωνο ή στο Messenger. Ακόμα και το ντύσιμο σαν να επρόκειτο να βγούμε από το σπίτι θα μας βοηθήσει ψυχολογικά να μπούμε σε πνεύμα δουλειάς.

Δεν ξεχνάμε τα διαλείμματα

Το σταθερό ωράριο εργασίας περιλαμβάνει και τα διαλείμματα που θα κάναμε στο γραφείο, π.χ. για το μεσημεριανό γεύμα μας. Στο σπίτι είναι εξίσου σημαντικά για τη διαχείριση του στρες και τη διατήρηση της απόδοσής μας σε υψηλά επίπεδα. Μπορούμε μάλιστα να τα συνδυάσουμε με έναν σύντομο περίπατο – για παράδειγμα, για να βγάλουμε τον σκύλο βόλτα σε ανοιχτό, μη πολυσύχναστο χώρο.

Δεν χάνουμε την επικοινωνία με συναδέλφους

Ιδιαίτερα αν μένουμε μόνοι ή είμαστε εξωστρεφείς, είναι εύκολο στην εργασία από το σπίτι να αισθανθούμε απομονωμένοι. Η καθημερινή επικοινωνία μας με συναδέλφους, λοιπόν, είναι σημαντική όχι μόνο για πρακτικά ζητήματα της δουλειάς, αλλά και για την ψυχική υγεία μας. Μερικά μηνύματα στο Messenger θα υποκαταστήσουν, έστω προσωρινά, την προσωπική επαφή στο γραφείο, με την προϋπόθεση βέβαια να ελέγξουμε τη χρήση των social media γιατί μπορούν εύκολα να «καταβροχθίσουν» το χρόνο μας.

Κλείνουμε την τηλεόραση, κάνουμε log-out από τα social media

Εκτός αν η δουλειά μας συνδέεται άμεσα με αυτά –ας πούμε, εργαζόμαστε στα media ή στις δημόσιες σχέσεις– τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν άνετα να σαμποτάρουν την εργασία μας από το σπίτι. Στο γραφείο ούτως ή άλλως το κλίμα είναι πιο πιεστικό -και η επιτήρηση πιο στενή- και δεν μπαίνουμε στον πειρασμό να τσεκάρουμε τόσο συχνά το κινητό μας για νέες ειδοποιήσεις από Facebook ή Instagram. Στο σπίτι, θα χρειαστεί να θέσουμε πιο αυστηρούς κανόνες για να είμαστε συνεπείς στις προθεσμίες μας.

Αυξάνουμε το χρόνο σωματικής δραστηριότητας

Η εργασία στο σπίτι ευνοεί τις διατροφικές «παρασπονδίες» και πολλαπλασιάζει τις ώρες καθιστικής ζωής, ακόμα και αν το μόνο που κερδίζαμε σε άσκηση από την καθημερινή μετακίνησή μας στο γραφείο ήταν είκοσι λεπτά περπάτημα από και προς το σταθμό του μετρό. Φροντίζουμε λοιπόν να διοχετεύσουμε αυτό τον χαμένο χρόνο φυσικής δραστηριότητας σε οτιδήποτε μας κινητοποιεί σωματικά, όπως σε ένα σύντομο περίπατο στο βουνό, στη γιόγκα στο σπίτι, ακόμα και σε εργασίες του νοικοκυριού. Είναι θέμα προστασίας της σωματικής υγείας, πρόληψης της παχυσαρκίας, αλλά και διαχείρισης του άγχους.

Αν αρρωστήσουμε, εξασφαλίζουμε στον εαυτό μας την απαραίτητη ξεκούραση

Η εργασία από το σπίτι είναι δίκοπο μαχαίρι καθώς ακόμα π.χ. κι αν ανεβάσουμε πυρετό, στρεσαρισμένοι από τις προθεσμίες και τους στόχους παραγωγικότητας είναι πιθανότερο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τους ίδιους ρυθμούς, έστω και από το κρεβάτι μας, με το laptop στα γόνατα και ένα κουτί αντιπυρετικά στο κομοδίνο μας. Ωστόσο η αναρρωτική άδεια είναι εξίσου απαραίτητη έστω και αν δεν χρειαστεί να αφήσουμε την άνεση του σπιτιού για να μεταβούμε στο γραφείο.

Εκμεταλλευόμαστε τα οφέλη της νέας καθημερινότητας

Λίγο η απομόνωση από την εξ αποστάσεως εργασία και τις ακυρώσεις των κοινωνικών εκδηλώσεων, λίγο τα ζοφερά μηνύματα με τα οποία βομβαρδιζόμαστε από παντού, λίγο οι οικονομικές δοκιμασίες, είναι εύκολο να μας κυριεύσει η απελπισία. Στην περίοδο που εργαζόμαστε από το σπίτι λοιπόν προσπαθούμε να εστιάσουμε στα θετικά της νέας κατάστασης - με την ελπίδα αυτή να είναι προσωρινή. Για παράδειγμα, τον χρόνο που μέχρι τώρα χάναμε σε καθημερινές μετακινήσεις και τα διαλείμματα από τη δουλειά τα αφιερώνουμε σε δραστηριότητες που αγαπάμε, αξιοποιώντας την πληθώρα των επιλογών στο σπίτι: μαγειρεύουμε, κάνουμε κηπουρική, ακούμε μουσική, διαβάζουμε βιβλία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ