σούπερ μάρκετ
Κοινωνία

Επιδρομή στα σούπερ μάρκετ: Αδειάζουν γρήγορα τα ράφια λόγω κορωναϊου

Πανικός έχει αρχίσει να επικρατεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετά την επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων κορωναϊού, ενώ η ζήτηση σε είδη υγιεινής όπως αντισηπτικά και μάσκες διπλασιάστηκε, με αποτέλεσμα τα ράφια στα σούπερ μάρκετ ν ααδειάζουν με ταχύτατους ρυθμούς.

'Εντονη ανησυχία έχει προκληθεί σε σημαντική μερίδα Θεσσαλονικέων από τις 13:00 το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν ανακοινώθηκε ότι το πρώτο πανελλαδικά θετικό κρούσμα κοροναϊού εντοπίστηκε στην πόλη.

Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, πολλοί πολίτες σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ και αγοράζουν μαζικά διάφορα προϊόντα, κυρίως αντισηπτικά και είδη καθαριότητας (κάνει θραύση η χλωρίνη), τρόφιμα μακράς διάρκειας, ξηρά τροφή, αλεύρι, όσπρια και ζυμαρικά. 

Όπως ανέφεραν υπεύθυνοι καταστημάτων σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε κάποια είδη, όπως στα αντισηπτικά, η κατανάλωση έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο μέρες, ενώ ο μέσος όρος της αύξησης στις αγορές κυμαίνεται από 30% έως και 50%. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αύξηση στην κατανάλωση κατά 20% - 30% το τελευταίο διήμερο δίνει στο ethnos.gr και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και ιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Γιάννης Μασούτης. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι των σούπερ μάρκετ δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι -ούτως ή άλλως- περίμεναν μία αύξηση της κατανάλωσης αυτές τις μέρες, επειδή βρισκόμαστε ενώπιον του τριημέρου της Αποκριάς, ενώ έχουν καταβληθεί και οι συντάξεις.

«Από το μεσημέρι της Τρίτης, μόλις ανακοινώθηκε το θετικό κρούσμα του κοροναϊού στη Θεσσαλονίκη, βλέπουμε μία αισθητή αύξηση της κατανάλωσης στο κατάστημά μας, η οποία φτάνει ακόμα και το 50%. Έρχονται άτομα κάθε ηλικίας και ψωνίζουν περισσότερα προϊόντα από ό,τι συνήθως. Κυρίως ψωνίζουν καθαριστικά και ιδιαίτερα χλωρίνη, αντισηπτικά, μεγάλες ποσότητες χαρτιών υγείας, ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι και νερό. Προτιμούν τα προϊόντα που αντέχουν μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνεχώς γεμίζουμε τα ράφια μας. Έχουμε αποθέματα στις αποθήκες μας, αλλά, αν συνεχιστεί αυτή η κατανάλωση, είναι βέβαιο ότι τα αποθέματα θα εξαντληθούν», λέει στο ο ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ, στην οδό Παύλου Μελά, Χρήστος Μπεγάλης.

«Τις τελευταίες δύο μέρες η κατανάλωση είναι εμφανώς αυξημένη. Είναι φανερό ότι ο κόσμος ανησύχησε. Στα αντισηπτικά και στα οινοπνεύματα η κατανάλωση έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 50%, ενώ σε κάποια προϊόντα η αύξηση φτάνει ακόμα και το 100%. Η κατανάλωση ζυμαρικών έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 40%, ενώ μεγάλη είναι η κατανάλωση όσπριων, άλευρων και παιδικών κρεμών. Γενικώς ψωνίζουν, ό,τι μπορεί να αποθηκευθεί. Πάντως, γενικώς έπεσαν όλα μαζί. Το τριήμερο της Αποκριάς, οι πληρωμές και βέβαια ο ιός» τονίζει υπεύθυνος καταστήματος μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Μνήμες capital control στα σούπερ μάρκετ

Στην εποχή που πρωτοεπιβλήθηκαν τα capital control παραπέμπει η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα σούπερ μάρκετ. Αυτό ανέφερε ο κ. Μασούτης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η διάφορα με το καλοκαίρι του 2015 είναι ότι τότε ο κόσμος έσπευδε μαζικά να ψωνίσει, αλλά δεν είχε χρήματα για να αγοράσει μεγάλες ποσότητες. «Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διήμερο η αύξηση στον τζίρο των σούπερ μάρκετ κυμαίνεται κατά 20% - 30%. Ωστόσο, αυτή η αύξηση παρατηρείται μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού. Σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας η αύξηση της κατανάλωσης είναι από μηδενική έως ασήμαντη. Για παράδειγμα στην Καστοριά δεν ξεπερνάει το 3%», λέει ο κ. Μασούτης.

Κατά τον ίδιο στην αγορά υπάρχει επάρκεια αποθεμάτων και δεν πρόκειται να ξεμείνει, ακόμα κι αν συνεχιστεί στα ίδια επίπεδα η ζήτηση. «Ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί. Μπορεί να λείψουν για κάποιο χρονικό διάστημα κάποια προϊόντα, όπως για παράδειγμα μία μάρκα μακαρονιού, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο κόσμος να μην έχει να φάει», σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ.

Ανησυχία στους πολίτες

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμφανής είναι η ανησυχία σε αρκετά πρόσωπα καταναλωτών τη στιγμή που ψωνίζουν προϊόντα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Συχνά βλέπει κανείς ηλικιωμένους, οι οποίοι με δυσκολία κουβαλούν από το βάρος τις πολλές σακούλες με προϊόντα που έχουν ψωνίσει. Όπως ανέφεραν στο ethnos.gr, στη μεγάλη κατανάλωση τους οδήγησε η ανησυχία από τον κοροναϊό. Ψωνίζουν μαζικά προϊόντα, ώστε να περιορίσουν, όσο γίνεται περισσότερο, τις εξόδους από το σπίτι τους. «Ανησυχώ πάρα πολύ, διότι λόγω ηλικίας ανήκω σε ευπαθή ομάδα. Αγόρασα, όσα περισσότερα προϊόντα μπορώ, για να… κλειδαμπαρωθώ μέσα στο σπίτι μου», λέει η κ. Αναστασία.

«Και βέβαια ανησυχώ με αυτά που ακούω και διαβάζω. Αγόρασα περισσότερα προϊόντα απ’ ό,τι συνήθως, για να βγαίνω λιγότερο από το σπίτι. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό», αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Ηλίας. Ωστόσο, πάρα πολλοί είναι και εκείνοι που δεν ανησυχούν και προχωρούν στην αγορά της συνηθισμένης ποσότητας προϊόντων. «Αγόρασα τόσα, όσα παίρνω κάθε μέρα. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πανικού. Και να θέλουμε, δεν μπορούμε να μείνουμε στο σπίτι μας, αφού θα πρέπει να πάμε στις δουλειές μας», τονίζει η κ. Μαρία.

Έκαναν την εμφάνισή τους οι μάσκες

Από το μεσημέρι της Τρίτης και μετά σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης έκαναν την εμφάνισή τους και κάποια άτομα με μάσκες στο πρόσωπο. Ο αριθμός τους είναι πολύ περιορισμένος μέχρι στιγμής και συνήθως αυτοί που τις φορούν, περιμένουν στις στάσεις, αφού πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τα αστικά λεωφορεία, στα οποία σε πολλές περιπτώσεις ο συνωστισμός ξεπερνάει κάθε όριο αντοχής. 

https://twitter.com/pentapostagma/status/1233077830180917248

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές