πατρα
Κοινωνία

Καρναβάλι Πάτρας: Ο θάνατος που κάποτε οδήγησε στη ματαίωση Εκδηλώσεων

To Πατρινό Καρναβάλι στην πολύχρονη ιστορία και παράδοση του που ξεπερνά τα εκατόν ογδόντα και πλέον χρόνια, πέρασε από πολλά στάδια ενώ δεν είχαν λείψει και τα κατά καιρούς απρόοπτα.

Μία σημαδιακή χρονιά στην ιστορία του ήταν αυτή του 1964 για διαφορετικούς όμως λόγους μιας και τότε κι ενώ οι προετοιμασίες της κατασκευής των αρμάτων και των μασκαράτων προχωρούσε κανονικά ένα θλιβερό νέο που βύθισε σε εθνικό πένθος τη χώρα, ήταν η αιτία το Καρναβάλι της Πάτρας να ματαιωθεί.

Ο λόγος ήταν ο θάνατος του Βασιλέα Παύλου στις 4.12 μ.μ. της Παρασκευής 6 Μαρτίου 1964 εις τα βασιλικά ανάκτορα του Τατοίου.

Οι τελευταίες του λέξεις βάσει διαγγέλματος του διαδόχου Βασιλέως Κωνσταντίνου που απηύθυνε στον ελληνικό λαό, ήταν «Τους ευχαριστώ και τους αποχειρετώ».

Η είδηση ήταν πρωτοσέλιδο με πηχυαίους τίτλους στις εφημερίδες του Σαββάτου 7 Μαρτίου 1964 όπου έγραφαν ότι κηρύσσεται τρίμηνο εθνικό πένθος ενώ η κηδεία έγινε την Πέμπτη 12 Μαρτίου 1964.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το κλίμα επόμενο ήταν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις της Πάτρας όπως η παρέλαση της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς να μην γίνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πατρινό Καρναβάλι εκείνη την περίοδο είχε πλέον καθιερωθεί στις συνειδήσεις των Ελλήνων (ιδιαίτερα μετά την αναβίωση του στις αρχές του ’50 μετά την διακοπή του για περίπου δέκα χρόνια λόγω της Γερμανικής κατοχής και του Εμφυλίου) και στην Πάτρα συνέρρεαν χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα για να διασκεδάσουν και να χαρούν και να δουν από κοντά τις αποκριάτικες εκδηλώσεις.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ