Τριώδιο
Κοινωνία

Τι είναι το Τριώδιο; Που οφείλεται η ονομασία του;

Ανοίγει σήμερα, Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, το Τριώδιο, γεγονός το οποίο σιγά – σιγά μας προετοιμάζει για την έλευση του Πάσχα.

Το Τριώδιο αποτελεί μία μακρά εκκλησιαστική περίοδο, διάρκειας περίπου 10 εβδομάδων, η οποία ξεκινάει την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου (9/2/2020) και ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο (18/4/2020).

Κατά τη διάρκεια της παραπάνω περιόδου εντάσσονται τόσο οι Απόκριες και η «Καθαρά Δευτέρα», όσο και η Μεγάλη Σαρακοστή και η Μεγάλη Εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι τέσσερις περίοδοι του Τριωδίου

Στο πλαίσιο αυτό, το Τριώδιο κατατμείται σε τέσσερις περιόδους:

  • 9 – 15 Φεβρουαρίου: Οι πιστοί καταναλώνουν ελεύθερα κάθε φαγητό, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
  • 16 – 22 Φεβρουαρίου: Οι πιστοί καταναλώνουν ελεύθερα κάθε φαγητό, εκτός της Τετάρτης και της Παρασκευής. Την Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου, είναι και η «Τσικνοπέμπτη».
  • 23 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου: Οι πιστοί καταναλώνουν ελεύθερα όλα τα γαλακτομικά προϊόντα, τα αυγά, τα ψάρια και τα παράγωγα του ελαιόλαδου. Απαγορεύεται όμως, η κατανάλωση κρέατος.
  • 2 Μαρτίου - 18 Απριλίου: Οι πιστοί καλούνται να τηρήσουν τη νηστεία, αποφεύγοντας την κατανάλωση κρέατος, γαλακτομικών και ψαριών. Εξαίρεση αποτελούν η Καθαρά Δευτέρα (2/3/2020), η 25η Μαρτίου και η Κυριακή των Βαΐων, κατά τις οποίες οι πιστοί επιτρέπεται να καταναλώνουν ψάρι.

Γιατί ονομάζεται Τριώδιο

Το Τριώδιο αποτελεί μία θρησκευτική περίοδο και αντλεί την ονομασία του από το Λειτουργικό Βιβλίο της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας, στο οποίο ενυπάρχουν όλοι οι Θρησκευτικοί Ύμνοι των Κυριακών - από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου έως το Μεγάλο Σάββατο.

Ονομάζεται έτσι, καθώς οι περισσότεροι Κανόνες της πρωινής Ακολουθίας εμπεριέχουν τρεις Ωδές - ενώ τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου εμπεριέχουν εννέα Ωδές.

Οι αργίες της περιόδου του Τριωδίου

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης περιόδου του Τριωδίου – για καλή τύχη των εργαζομένων και των πιστών – υπάρχει μια σειρά αργιών, οι οποίες προσφέρονται για ξεκούραση.

Η πρώτη αφορά την Καθαρά Δευτέρα, η οποία πέφτει στις 2 Μαρτίου του 2020. Ακολουθεί ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου την Τετάρτη, 25 Μαρτίου του 2020.

Οι επόμενες αργίες είναι οι εξής τέσσερις:

  • Μεγάλη Παρασκευή, 17 Απριλίου του 2020
  • Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου του 2020
  • Κυριακή του Πάσχα, 19 Απριλίου του 2020
  • Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου του 2020

Τα έθιμα του Τριωδίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο του Τριωδίου λαμβάνουν χώρα πολλαπλά έθιμα σ’ όλη την Ελλάδα, τα οποία αντλούν έμπνευση τόσο από τη θρησκευτική παράδοση, όσο και την τοπική κουλτούρα κάθε περιοχής.

Για παράδειγμα, υπάρχει το έθιμο της «κουλούρας» στην Πάτρα, το έθιμο των «Κουτσομπολιών» στην Κέρκυρα, οι «Καραγκούνηδες» στην Καρδίτσα, το «κλέψιμο της αρκούδας» στο Μεσδάνι (Καρδίτσα), το «πέταγμα του Χαρταετού» σ’ όλη την Ελλάδα, το «κάψιμο του Καρνάβαλου» την Κυριακή της Αποκριάς και πολλά άλλα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ